Anasayfa Teknoloji NASA’nın Ay ve Mars Üzerindeki Planları

NASA’nın Ay ve Mars Üzerindeki Planları

mars-koloni

NASA yakın gelecekte Ay ve Mars üzerinde, kaynak araştırma görevlerine başlayacak.

NASA’nın gelecek yıllarda uzay yolculukları için ortaya koyduğu farklı bir proje var. Kısa adı IRSU olan in-situ resource utilization planlaması sayesinde, başka gök cisimlerden kaynak toplayarak yakıt elde etmeyi amaçlıyorlar.

Uzun yıllardır Ay ile ilgilenmeyen NASA, yakın tarihte biricik uydumuz üzerinde yeni uzay programları başlatacak. LADEE adı verilen uydu ile Ay yüzeyi ve atmosferi gözlemleniyor. Sırada ise Resource Prospector isimli görev var.

Ay’a gönderilecek bir gezgin, yüzeyde hidrojen ve su buharı araştırmaları sürdürecek. 2018 yılında başlaması planlanan proje sayesinde, buradan çıkarılacak kaynaklar sayesinde, derin uzay araştırmaları için yakıt sağlanmış olacak. Ayrıca, Ay yüzeyinde Aribadopsis gibi bitkilerin yetiştirilmesi de düşünülüyor.

İkinci IRSU planlaması ise Mars’ta yapılacak. 2020 yılında gönderilmesi planlanan yeni gezgin, atmosferden CO2 (Karbondioksit) toplayacak. Henüz bu teknolojinin nasıl olacağı yönünde bir gelişme yok. Ancak planlar dahilinde toplanan CO2, ayrıştırılarak oksijen elde edilecek. Ufak çaplı testlerde, başarıya ulaşıldığı söyleniyor. Şimdi bunu Mars şartları altında kullanılacak düzeye getirmeye çalışıyorlar.

Bu planlar ve uzay görevleri sayesinde derin uzay araştırmaları hız alacak. Ayrıca başka gezegenlerde koloni kurmaya bir adım daha yaklaşmış olacağız.

Görsel Kaynak: Shutterstock.com/Corepics VOF