Anasayfa Teknoloji Cesius 133 İle Artık Hiçbir Yere Geç Kalmayacaksınız

Cesius 133 İle Artık Hiçbir Yere Geç Kalmayacaksınız

cesium-133-atom-saati

Cesius 133 Atomik kol saatiniz sayesinde saatin kaç olduğunu en doğru siz bileceksiniz.

Atomik saat ya da atom saati, her gün görebileceğiniz bir şey değil. Günlük yaşantımızda kullandığımız saatlerin, süreç içerisinde hata yapma payları var. Yani her zaman en doğru saat sonucu vermiyorlar.

Atomların rezonans frekanslarını ölçen atom saatleri, 3 milyon yılda sadece 1 saniye hata yapıyor. Çoğunlukla üniversitelerde kullanılan atom saatleri, yeryüzünde en doğru saati ölçen cihazlar.

Şimdi bu cihazlar, kol saati büyüklüğüne iniyor. Saat yapımcısı John Patterson’ın KickStarter’da başlattığı projenin tamamlanması için 42.000 Dolar bütçe gerekiyor. 6.000 Dolar vermeyi kabul eden 6 şanslı destekçi Cesium 133 isimli saatin ilk kullanıcıları olacak.

Bu saati diğerlerinden farklı kılan ise 1.000 yılda sadece 1 saniye kayıp göstermesi. Kibrit kutusu büyüklüğündeki saatin içerisinde bir lazer, ısıtıcı, sezyum gazını mühürleyecek mühürlü alan, mikrodalga filtresi ve fotodiot dedektörü bulunuyor.

Cesium 133, saniye başına 9,192,631,770 kere titriyor. Bu titreşimler sonucunda radyo sinyalleri aracılığıyla mekanik parçalara iletiliyor ve en doğru saat sonucu gösteriliyor.

Saatin geliştiricileri Hawaii adalarından biri olan Kauai’de yaşıyor. Eğer istenilen bütçe toplanırsa, saatlerin Kasım ayında pazarda olacağı belirtiliyor.