Anasayfa Haber Samsung’a Neler Oluyor?

Samsung’a Neler Oluyor?

Samsung her üç Android cep telefonundan birini satarak inanılmaz bir gelir elde etti. Ancak devir değişiyor, Samsung eski günleri arayacak gibi görünüyor. Neden mi? Gelin birlikte bakalım…

Samsung, Güney Kore için stratejik öneme sahip ve devlete oldukça sıkı bağları olan bir şirket. Şirket sözcüğü ufak kalır, bir dev. Sayısız iş kolu, alt yapılanması ve ürün çeşidi olan Samsung’un son yıllarda en hızlı para kazandıran kolu ise cep telefonları oldu. Hızlı yükselişin ardından bu hafta açıklanan karlılık beklentisi ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 düşmüş durumda.

Hangi şirket olursanız olun, bir yılda yüzde 60 düşüş alarm çanlarının çalması demektir. Milyarlarca dolarlık kazanç üzerinden hesapladığınızda tablo vahim. Hasılat yüzde 20 gerilerken, işletme karlılığı yüzde 60 azalmış durumda. Bu da Samsung’un cep telefonu işinde büyük bir sıkıntı içerisine girdiğini gösteriyor. Halen milyonlarca cep telefonu satılıyor, birbirinden güçlü modeller çıkıyor ve Android telefonlar içerisinde en geniş kullanıcı kitlesi Samsung marka telefonlar kullanıyor. Fakat bu karlılık düşüşü bunun böyle gitmeyeceği ya da şirketin ciddi değişiklikler yapması gerektiğini gösteriyor.

Bu karlılık düşüşünün sebebi elbette rekabet. Ucuz telefonların kalitesiz telefonlar olmaktan çıkmasıyla birlikte, Samsung’un alt ve orta sınıftaki büyük miktar satan modelleri eskisi kadar rağbet görmüyor. Zaten bu modellere şirket uzun süredir pek ilgi göstermiyor, daima Apple ve iPhone ile yarışan en üst düzey, en pahalı modellerin tanıtımları, ilginç moda etkinlikleri, süper zengin sınıfa yaklaşma çabaları dikkat çekiyor. Rakibi Apple da boş durmuyor, iPhone da artık büyük ekranlı iPhone 6+ modeliyle Note serisi gibi büyük ekranlı Samsung modellerin karşısında daha güçlü duruyor.

Uygun fiyatlı modelleri alan kullanıcıların beklentileri hızlı, akıcı, fiyatına göre iyi performans veren ve sık güncelleme alan cihazlar kullanmak. Doğal olarak rakipler giriş ve orta seviyede telefonlara ağırlıklarını verdikleri zaman ön plana çıkıyorlar. Motorola’nın Moto G gibi Snapdragon 400 kullanan, çekirdek yarışına girmeyen modelleri, Türkiye’de Turkcell’in T50’si, ASUS’un Zenfone serisi bu trendin öne çıkan modelleri oldu. Kuzey Avrupa’da Prestigio metal gövdeli ve uygun fiyatlı modellerle sağlam bir üsse sahip ve Türkiye’ye doğru pazarı zorluyor. Ancak esas rakipler Huawei, ZTE gibi (T50’yi de üretiyor) Çinli firmaların, sadece başka markalara telefon üretmekle kalmayıp kendi markalarıyla telefon üretmesinden kaynaklanıyor.

Uygun fiyatlı telefonlarda donanım özelliklerini ve kalite çıtasını yükselten Çinli rakipler, GÜney Koreli devin kar marjının yüzde 60’ını bir yılda ortadan kaldıracak kadar güçlü bir fiyat rekabeti oluşturuyor. Bu trend hemen bitecek bir trend de değil, alt ve orta segmentte başlayan güçlü fiyat rekabeti adım adım üst segmentte de kendisini gösteriyor.

Qualcomm, yılların devi Intel’i ekonomik olarak geride bıraktı, firma isteyen herkese en pahalısından en ucuzuna işlemci sağlıyor. PowerVR GPU’ları üreten Imagination Technologies sadece Çinli devlere değil, Apple’a bile çalışıyor.  Mediatek, uygun fiyatlı mimariler ile üst segmentlere kafa tutacak işlemciler geliştiriyor, ciddi bir ARGE çalışması yürütüyor. Dokunmatik ekran, metal kasa, farklı renkler, telefon tasarımları ve kaliteyi belli eden diğer bütün unsurlar zaten Çin’de üretiliyor. Yani Çinli markaların da, parası olanın da şu an istediği telefonu tasarlatacak ve ürettirecek imkanı var. Zaten yerli marka olarak ortaya çıkan pek çok firma da sadece bunu yapıp ülkelerinde ufak bir final montaj işlemi gerçekleştirmekten öteye gitmiyor. Çinli modellerde, örneğin Xiaomi’de 300 Dolar fiyat ile 600 dolar fiyat etiketine sahip modellerin özellikleri sunuluyor. Tüketiciler marka ve kalite algısı için daha çok harcama yaparlar ancak fiyat iki katı olduğunda da durup düşünürler.

Sadece Samsung mu zor durumda? Hayır, Çinli rakipler Japon devi Sony, Tayvanlı HTC gibi firmaları bile zor durumda bırakıyor. Sony her alanda para kazanmakta zorlanıyor, HTC’nin karlılığı cirosuna göre çok düşük. Alışık olduğumuz akıllı telefon pazarı oyuncuları Çin’in bu rekabeti karşısında ciddi bir farklılık ortaya koyamazlar ise kar marjlarının daha da düşmesiyle karşı karşıya kalacaklar. Cep telefonlarının kral olduğu şaşalı günler ufak ufak geride kalıyor. Güney Koreli ve hatta Tayvanlı firmalar da Çin’in rekabeti karşısında bir zamanlar Amerikan, sonra da Japon firmaların düştüğü duruma düşebilirler.

Bu konuda Teknoloji Gündemi – Mobil Pazardaki Değişiklikler videomuzu da izleyebilirsiniz.