Anasayfa Haber WFIRST, Öncekilerden 100 Kat Daha Güçlü Olacak

WFIRST, Öncekilerden 100 Kat Daha Güçlü Olacak

NASA’nın yeni teleskobu WFIRST, Hubble’a oranla 100 kat daha fazla görüş mesafesi sunacak ve karanlık madde konusunu aydınlatacak.

ABD için gizli projeler üzerinde de çalışan teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin, daha güçlü ve daha küçük boyutlarda yeni nesil teleskoplar hazırlıyor. Bilim adamları, halen uzay teleskoplarını çok daha güçlü bir hale getirebilmek için, gittikçe daha büyük lensler tasarlamak zorundalar.

Ancak büyük lenslerin üretimi çok zor ve maliyetleri de çok yüksek. İşte bu yüzden bilim adamları daha ufak boyutlarda yeni nesil teleskoplar hazırlayarak, maliyeti önemli bir oranda düşürmeyi amaçlıyorlar.

NASA, uzay teleskopları konusunda da çalışmalar yürütüyor. 25 yıldır görev yapan Hubble uzay teleskobunun görüş mesafesi, 2014’te yapılan düzenlemelerle beraber 20 kat artırılmıştı. NASA’nın yeni teleskobu WFIRST ise (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Teleskobu) Hubble’a oranla 100 kat daha fazla görüş mesafesi sunacak.

WFIRST, bu sayede karanlık enerji ve karanlık madde gibi konulara ışık tutacak. Çapı 2.4 metre olacak WFIRST, yakın geleceğin en güçlü uzay teleskopları arasında yer alacak.

Meraklılar İçin: Hubble, Evrenin En Derin Köşesini Fotoğrafladı