Anasayfa Haber Vulkan Yol Haritası Şekilleniyor

Vulkan Yol Haritası Şekilleniyor

Vulkan API, yeni versiyonuyla sanal gerçeklik ve çoklu GPU desteğini artıracak.

Bundan iki yıl önce yeni nesil oyunlar için Mantle API’si üzerinde çalışan AMD, R serisi ekran kartlarının tanıtımından sonra projeyi iptal etmişti. Bu aşamadan sonra DirectX 12 ve Vulkan API üzerine yoğunlaşan şirket, Şubat’ta Vulkan API 1.0’ı yayınlamıştı. 

Vulkan, çok çekirdekli işlemcileri ve Radeon grafik işlemcileri daha etkin bir şekilde kullanma imkanı sunuyor. Ek olarak OpenGL ile kıyaslandığında arka plandaki yükü önemli bir oranda azaltıyor. Tüm bunların yanı sıra Vulkan’ın en can alıcı noktası ise çoklu platform desteği. Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 başta olmak üzere Android, Linux ve SteamOS sistemler de destekleniyor. Dolayısıyla büyük bir kullanıcı kitlesine erişim söz konusu.

Geçtiğimiz aylarda Valve açıklama yapmış ve Vulkan API sayesinde oyunların Windows’a kıyasla SteamOS’da daha akıcı ve hızlı çalışacağını da bildirmişti. Elbette işin bir de mobil boyutu var ve bu noktada da Samsung ciddi çalışmalar yapıyor. TouchWiz arayüzüne Vulkan desteğini entegre etmeye çalışan şirket, böylece performans artışının yanı sıra enerji tasarrufu da sağlayacak. 

Vulkan yol haritasının yavaş yavaş şekillenmeye başladığını da belirtelim. Vulkan API, ilerleyen dönemlerde özellikle çoklu ekran kartı kullananlar için de gelişmiş bir destek sunacak. Böylece sanal gerçeklik ürünleriyle birlikte daha etkin bir kullanım söz konusu olacak. Vulkan API’nin yeni sürümü, oyun geliştiriciler açısından da büyük önem taşıyacak.

Meraklılar İçin: