Anasayfa Haber Denuvo Kopya Koruması Kırıldı

Denuvo Kopya Koruması Kırıldı

Son zamanlarda piyasaya sürülen büyük yapımların çoğunda kullanılan Denuvo koruması, bu defa tamamen kırılmışa benziyor.

Yıllar boyunca oyun piyasasında birçok farklı kopya koruma teknolojisi gördük. Kimisi çevrimdışı, kimisi çevrimiçi çalışan bu teknolojilerin çoğu eninde sonunda kırıldı. Fakat hiçbiri korsanları son yıllarda ortaya çıkan Denuvo kadar zorlamamıştı.

Denuvo aslında bir DRM’den daha çok korsanların oyunu kırmaya yönelik çabalarını engelleme üzerine kurulmuş, anti-temper olarak tanımlanan bir mekanizma.

Geçtiğimiz hafta Denuvo ile korunan FIFA 16, Turk DM mahlaslı bir kullanıcı tarafından baypas edilmişti. Kırılma olarak nitelendirilemeyen bu yöntemin diğer oyunlarda kullanılmasının mümkün olmaması, korsanların Denuvo’yu kırma çabalarının devam etmesi için önemli bir sebep.

Kopya Korumasının Aşılması

Görünen o ki bu çabalar, sonunda bir başka açığın daha bulunmasını sağlamış. Voksi mahlaslı bir kullanıcı, Steam’de yer alan bir açık sayesinde Denuvo korumalı oyunları ücretsiz bir biçimde oynamanın yöntemini keşfetmiş. Voksi’nin arkadaşı Royalgamer06’nın konu ile ilgili TorrentFreak’e yaptığı açıklama ise ilginç: “Denuvo’nun üstesinden gelmede kullandığı gizli yöntem bira idi, tonlarcası.”

Bulgar korsanın oyunları kırma konusunda tutkulu olduğunu belirten Royalgamer06, kendisi ile bir forumda tanıştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Voksi birkaç yıldır oyunları kırmakla uğraşıyordu. Onunla bir Rus forumunda tanıştık. İkimiz de “Steamworks fixed” diye adlandırılan ve korsanların Steam üzerinden çevrimiçi oynamasını mümkün kılan kırılmış oyunları yayınlıyorduk.”

“Bir şekilde kendisi bu açığı buldu. İlk başta kendisi bile buna inanamıyordu. Fakat birkaç testten sonra yöntem gerçekten de çalışıyordu. Çok heyecanlandı ve bunu yayınladı. Bunun üzerine bütün korsan topluluğu heyecanlandı ve bu Voksi’yi daha da motive etti.”

Voksi’nin keşfi gerçekten de büyüktü. Önce DOOM ve ardından da Rise of the Tomb Raider, Just Cause 3, Homefront: The Revolution, ABZU, INSIDE ve Total War WARHAMMER gibi büyük yapımlar kırıldı. Ve Royalgamer06’nın da belirttiği üzere bütün bunları mümkün kılan şey teknik olarak Denuvo’nun baypas edilmesi.

“Yöntem, DOOM Demo’sunun Denuvo aktivasyonu üzerine temellendirilmiş bir açıktan faydalanıyor. Voksi, her bir oyunun çalışması için farklı bellek yamaları hazırlamak zorunda kaldı. Fakat yöntem prensipte aynı idi. Sonuç olarak birçok korsan bu oyunları oynayıp bitirebildi.”

Voksi tarafından açıklanan istatistikler de bunu doğruluyor. Sadece hafta sonunda 650.000 kişi bu baypas metodunu kullanarak söz konusu oyunları oynamış. Görünüşe göre yöntem bir şekilde kendisine bilgi gönderiyor.

Denuvo’nun Cevabı

Öte yandan Denuvo da boş durmuyor. Korsanlar Denuvo’nun çöküşünü kutlarken firma Voksi’nin yöntemini yenilgiye uğratmayı başarıyor. Royalgamer06’nın belirttiği üzere Denuvo, söz konusu açığı yamalamış durumda: “DOOM demosundaki aktivasyonları devre dışı bırakmışlar. Bunu yapmaları üç gün sürdü. Anlaşılan Denuvo’dakiler hafta sonu çalışmıyor.”

Avusturyalı firma tam bu sorunu çözmüşken kara bulutlar tekrar ufukta gözükmeye başlıyor. Korsan sürümlerin gelişini önceden haber veren veritabanlarından birinde ortaya çıkan tek bir satır yazı, camianın önemli isimlerinden birinin inanılmaz bir gelişme kaydettiğinin sinyallerini veriyordu.

CPY ve CODEX’in işbirliği sonucu ortaya çıkan CONSPIR4CY isimli Scene grubu “Rise.Of.The.Tomb.Raider.READNFO-CONSPIR4CY” sürümünü duyuruyordu. Denuvo’yu baypas etmenin ötesine geçen ve son çıkan Tomb Raider oyununu içeren bu sürüm, korsanlar için adeta bir Kutsal Kase olarak nitelendiriliyor: Denuvo’nun gerçekten kırılmış hali.

Tahmin edileceği üzere 31 GB dosya boyutuna rağmen oyun şu anda dosya paylaşım sitelerinde üst sıralara yerleşmiş durumda. Son sürüme güncellenmiş olarak sunulan oyun aynı zamanda Baba Yaga: The Temple of the Witch, Cold Darkness Awakened ve Endurance Mode isimli DLC’leri de içeriyor.

Savaş Devam Ediyor

Öte yandan CONSPIR4CY (sloganı “Her zaman sınırlı, her daim silahlı”) her ne kadar korsan camiasında inanılmaz bir gelişmeye imza atmış olsa da Denuvo savaşı halen daha kazanılmış olmaktan çok uzak.

Şimdiye kadar sadece Tomb Raider kırılmış durumda ve oyun piyasaya çıktığı Ocak ayından beri altı ay boyunca hiçbir korsan sürümü olmadan satışta idi. Tabii ki CONSPIR4CY’nin de oyunu kırmak için ne kadar süredir Denuvo ile uğraştığı bilinmiyor. Yine de korsanlar Denuvo konusunda umutlu.

Royalgamer06’nın konu ile ilgili yorumları ise şu şekilde: “Kim bilir başka hangi Denuvo korumalı oyunlar kırılacak. Şu bir gerçek ki böyle giderse firmanın ünü zedelenecektir. Önce Voksi’nin bulduğu büyük açık ve şimdi de CONSPIR4CY’nin korumayı tamamen kırması. Görünüşe göre korsanı engellemenin bir yolu yok.”

51 Yorumlar

  1. 1 tane yanlış bilgi var. Fifa 16 geçtiğimiz haftalarda değil taa 25 Nisan’da TURK DM tarafından By Pass edildi. DEMO oyunu full sürüme çevirdiler. CPY yani CONSPIR4CY nfo dosyasına bir şey yazmış. “godby DENUVO.” Birşey daha vardı. Tam kelime aklımda değil. Yakın zamanda diğer oyunlarda gelecek dedi. Ayrıca Voski’nin By Pass yöntemi çok etkileyiciydi. Neredeyse en kaliteli yapımları yayınladılar. 3 Gün içinde eğer oyunu VOKSİ’nin By Pass tekniğini kullanarak yapsaydık halen daha oynayabilirdik. By Pass kapandı ama daha önce oyunu aktifleştirenler hayla girebiliyor. VOKSİ’ye göre 600 Bin’den fazla kişi indirmiş ve halen daha oynuyor.

  2. “Denuvo’nun üstesinden gelmede kullandığı gizli yöntem bira idi, tonlarcası” Bu nası cümle Rejep? Çeviri yaparken Google Translate mi kullanıyosun Rejep?

  3. Tabiki orijinal oyun alalım, bunu kim istemez ki? Ama bizim ülkemizde 2-3 katı fiyattan satıldığı için ağız tadıyla oyun almak mümkün olmuyor maalesef. Durum böyle olsa da, Türkiye’de korsan oyun oynayıp, oyun ucuzlayınca gidip orijinalini alan bir kitle de var. Onları tebrik ediyorum.

    • Aslinda bizim ulkemizde oyunlarin %90’i daha ucuza satiliyor. Steam’de para birimini degistirerek bunu gorebilirsiniz. Ancak alim gucunun dusuk olusunu kompanze edemiyor tabi.

      • Aslında kutulu oyunlardan bahsediyorum ama o tür insanlar da var tabi. Biraz da karakter meselesi bu, Türkiye’de oyunlar gerçek fiyatlarından satılmadığı sürece orijinal içerik edinme kültürünün de gelişmesi imkansız. İnsanları korsana teşvik eden bu aç gözlü firmaların önünün kesilmesi gerekiyor.

        • Steam’den senede 2 defa oyun alabiliyorum. Yılbaşı ve yaz indirimlerinde. Onlarda da zaten “büyük” oyunların fiyatı zaten yüksek olduğundan düşse de bütçeyi aşıyor. Kutulu oyunlar zaten şu an fiyat politikası olarak tam bir fiyasko.

  4. Korsanı engellemenin bir yolu yok demişsiniz. Ama aslında korsanı azaltmanın bir yolu mevcut mesela; Türkiye’de bütün oyunları 60 TL olarak satsalar oyunların satışı ciddi oranda artacaktır ve oyun yapımcıları daha fazla kar edecektir. Ama bunlar ne yapıyor? 2 senelik bir oyunu bile 179 TL’ye satmaya kalkıyorlar. Böyle saçma fiyatlar oldukça Denuvo ile korsan asla engellenemez! Eninde sonunda kırıyorlar oyunları. Steam bütün oyunları 60 TL olarak satsın bakın bakalım oyunlar nasıl peynir ekmek gibi satıyor.

      • Tamam siz demiyorsunuz, ama benim dediğim mantıklı değil mi sizce? Mesela CD Projekt RED firması The Witcher 3 oyununun kutulu versiyonunu dahi 60 TL’ye sattı. Herkes CD Projekt RED gibi olsa böyle korsan çok fazla olmazdı.

        • alsınlar…Nvidia ile anlaşma yaparak Witcher 3’ü gerçekten ucuza sattılar…witcher 3 single player olarak 100-120 lira arasında olması gereken bir oyun.yalnız GTA 5 örneğine gelirsek , oyun ayrıca multi player bir oyun ve bir çok ekstra masrafı olan bir oyun.yani witcher 3 gibi single player olan bir oyun ile aynı fiyata sahip olmamalı.ama GTA 5 , Fallout 4 ile aynı değerde de olmamalı…o konuda Interplay’in bi örnek alması gerek…

        • ayrıca sana göre mantıklı olan bir fikiri düşünen 100’lerce insan ve o fikirleri değenlendiren 10’larca iş adamı var.yani muhtemelen o fikirde bir zarar durumu vardır…

  5. Oyunlar pahalı diyen arkadaşlara steamden veya humblebundle tarzı sitelerden aylık 10dolar masrafla oynayamayacağınız kadar oyun alabilirsiniz. Oyunlar pahalı demek sadece bahane. Ben şuana kadar 150TL civarı bir para harcadım tüm aldığım oyunlara 80küsür oyun var kütüphanemde. Ayrıca arkadaşlarınızla kardeşlik yapıp oyunlarınızı paylaşabilirisiniz.

    • Oynamacagin oyuna 10 dolar degil 5 kurus bermem. Esas oynayacagim oyunlar da 150 tl den asagi degil dlc de ustune delince 300 tl ediyor. Hicbir oyun dlc ler dahil 100 tl den fazla etmez. Denuvo ugrrasma bosuna kirilmaycak kod yoktur cunku butun sistem 1 ve 0 in ustune kurulu.

      • Güzel kardeşim çok haklısın. Gta 5 gibi oyunlar neden 10 dolar değil de sadece küçük sayılabilecek oyunlar 10 dolar? Küçük oyunlar tabii ki 10 dolar olur, yiyorsa Gta 5 gibi oyunları 10 dolar yapsınlar.

    • @lazeran:disqus öncelik olarak oynamayacağın oyuna para vermek , garip…bi şey demiyorum elbette senin tercihin.oyun paylaşımı güzel ve mantıklı bir tavsiye single player oyunlar bu mantıkla cüzdan dostu olur.

      @disqus_n9EDl9lNgy:disqus @disqus_ztum0AmEgD:disqus öncelik olarak duruma para birimi olarak bakmayınız…bugün miktar bakımından senin için 20lira ne ise amerikada yaşayan birisi için 20$ hemen hemen aynı…fakat işin içine döviz girince sıkıntı çıkıyor.60$ bir oyun için yüksek bir meblağa değil…60 lira olarak düşünürsen.

      fakat döviz olarak baktığımızda 60$ oluyor sana 180…şimdi oyun yapımcıları emeklerinin karşılığı almak zorundalar eğer almazlarsa bir daha oyun çıkarmazlar.

      dolar ve euro aynı sularda yüzen birimler , oyun yapımcıları üçüncü dünya ülkeleri için oyunları zarardan mı satmalı , sırf para birimleri düşük ülke oyuncuları oynayabilsin diye?

      • O zaman CD Projekt RED firması The Witcher 3: Wild Hunt oyununu nasıl Türkiye’de 60 TL’ye sattı bunu açıklayın. The Witcher 3: Wild Hunt kutulu sürümü dahi 60 TL olarak satılıyor.

        • onun cevabını sana ait başka bir yorumda yazdım…CD.P.Red firması Nvidia ile güzel bir anlaşma yaparak oyunu güzel pazarladı ve yaptıkları anlaşma sayesinde belli bir kazanç sağladı…bu kazanç ile oyunun fiyatı belli bir oranda düştü…o oyunun değeri single player bir oyun bazında 100 ile 120 lira arasında…keşke diğer firmalarda o mantıkla çeşitli firmalarla anlaşma yapıp başka yerlerden de para kazanıp oyunun fiyatını düşürse…fakat GTA 5 gibi online olan ve bir çok ekstra masrafı olan oyun , Witcher 3 le kıyaslanamaz…Fallout öte yandan , bu olaydan bir ders çıkarabilir.interplay firması 180 lira ile oyunda büyük bir sıkıntı çıkardı biz normal gelirli oyunculara…

          • dolar bazında bilemem fakat ilk çıktığında tavsiye edilen fiyat 69 liraymış…ve aşırı derecede ucuzmuş…oyunun konseptini baz alırsak…dediğim gibi o oyun 100-120 yi hak eden bir oyun…218 saat harcadım…ve hala oynuyorum…

          • Oyun 60 dolardı, oyunu Aral getirmedi Bilcom getirdi. Ondan dolayı ucuz oldu. Sana Recep Baltaş’ın mesajından alıntı yapayım. “Aral güvenilirdir ama tavsiye etmiyorum. Aral gibi tahtakale mantığı ile iş yapan firmalar yüzünden bugün Steam’de bir oyun 179 TL’ye satılıyor. Aral’dan oyun almayın!” Yani Aral bizi yasal yoldan soyuyor anlayacağın.

          • ben oyunu indirim sayesinde 40 liraya aldım…oyun benim aklımda 180 lira kalmıştı steamden kontrol ettim 75 lira…ilk çıktığı zaman ne kadardı emin olmak istedim…merlininkazanında tavsiye edilen son fiyatın 69 lira olduğunu okudum…fakat firmanın Nvidia ile bir anlaşma yaptığını biliyorum…Witcher 3 çıkmadan önce(ne kadar önce bilmiyorum) ve bu sebeble fiyatının bu kadar düşük olduğunu biliyorum…fakat internet satışlarında ne yalan söyleyim , aral’ı ilk kez duydum…şimdi bakıp biraz ufak çaplı araştırma yaparım Aral hakkında…fakat bu esas konunun amacını değiştirmiyor.evet oyunlar pahalı fakat dolar yüzünden pahalı…180 lira olan bir oyun 90$…oyunların pahalı olmasındaki esas durum döviz durumu firma durumu değil…elbette firmalarında büyük rolleri var fakat döviz birinci sırada…

  6. Sanal bir ürün için, bitirip çöpe atıcağım için, 60 ı 30 u da fazla. 3, 5 ₺ ye yapsınlar herkes alsın oynasın. Oyunlar eskiden daha iyiydi her biri özgündü, şimdikilerin her biri birbirinin kopyası. Kötü oyun yapıyorlar pahalı fiyat çekiyorlar.

      • Tamam 3 5 olmasın 15 25 olsun. Haftada bitirilecek single player bir oyun için kimse 60₺ harcamak istemez. O 5 ay önceydi şimdi aynı ürün 75₺. Bir çocuk nereden bulsun bu parayı, en büyük oyuncu kitlesi biziz? Oyunların sistem gereksinimlerine yetişmekte zorlanıyorken, oyun için mi harcama yapacak bu insanlar? Herneyse nasıl olsa korsan yokmu, iyiki varlar. :)

  7. 4-5 günde bitecek bir oyunun 10$’a satılacağı güne kadar korsanı destekliyorum.Emekmiş bir kere oyun geliştiriyorsunuz ve masrafsız olarak binlerce kişiye 200TL’ye satıyorsunuz.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version