Anasayfa İş Pool Mining: Havuz Madenciliği Nedir?

Pool Mining: Havuz Madenciliği Nedir?

Pool Mining yani havuz madenciliği ile Solo Mining yani tek başına madencilik arasında ne fark var? Rehberimizde Pool Mining’in özelliklerini paylaşıyoruz…

Havuz madenciliği, Ethereum, Bitcoin, Zcash gibi dijital para birimleriyle birlikte gelen bir kavram. Peki nedir bu havuz madenciliği? Basitçe az sayıda sistemi olan kullanıcının, büyük bir gruba katılarak ekip çalışması yapması ve bu sayede daha hızlı kazanç sağlamasıdır.

Kısaca bir atasözünü örnek verebiliriz: “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” Eğer dijital para birimi madenciliği yapmaya karar verdiyseniz ve bir oda dolusu grafik kartına veya veri merkezi yatırımına sahip değilseniz, başka madencilerle birlikte çalışmanız tek başınıza uğraşmaktan daha mantıklı olacaktır.

Maden havuzlarının artıları ve eksileri

  • Bir maden havuzuna katılmanız, dijital para madenciliğine başlamanın en kolay yoludur.
  • Havuz madenciliğinde kazı yapacağınız blok zincirlerini bilgisayarınızda depolamanız gerekmez, bu sayede depolama alanından tasarruf edersiniz.
    • Solo (tekli) mining için blok zincirlerini sürekli olarak indirmeniz gerekir ki bu da 20 GB’ı aşabilir.
  • Maden havuzları, madencilerden %1-2 komisyon alırlar.
  • İşlediğiniz maden miktarı belli bir seviyeye ulaşmadan dijital cüzdanınıza para yatmaz. Örneğin bu durum Nanopool’da Ethereum için 0.2 ETH’dir. 0.2 ETH değerine ulaşmadan ödeme alamazsınız.
    • Tekil madencilik (solo mining) yaparsanız kazandığınız miktar direkt olarak cüzdanınıza geçer.
  • Havuz madenciliğinin getirisi, tek başınıza bir bloğu işlemenin getirisinden daha az olsa da kazanımı daha sık olacaktır.
    • Solo mining’de bir bloğu tek başınıza kırmanız gerekir. Sisteminize bağlı bu işlem uzun sürer ve daha uzun aralıklarla gelir elde edersiniz.

Bu durumlar Bitcoin ve benzeri diğer dijital para birimleri madenciliğinin hepsinde geçerlidir. Eğer 1 TeraHash gücünde bir sisteminiz varsa ve Bitcoin ağının toplam hash gücü 1 PetaHash ise bu durumda %0,1 ihtimalle her 10 dakikada bir bloğu ancak çözebilirsiniz. Hatta daha uzun periyotlar boyunca bir bloğu çözemeyebilirsiniz bile. Öte yandan güçlü bir sisteminiz varsa, kendi başınıza, komisyon vermeden büyük miktarda işlem yaparak kazanç elde edebilirsiniz.

Başkalarının havuzuna katılarak bir topluluk oluşturabilir ve birlikte çalışarak kazancı bölüşebilirsiniz. Tabii ki alacağınız pay, sizin o bloğu çözmek için ne kadar güçlü bir makineniz olduğuyla doğru orantılı olarak artar ya da azalır. Ne kadar çok katkı sağlarsanız o kadar çok kazanırsınız. Yani madencilik yapacaksanız ve bir oda dolusu GPU’ya sahip değilseniz, bir havuza katılmak en mantıklısı.

Bu arada havuzlarda gördüğümüz bir manzarayı da sizlerle paylaşalım. Teorik olarak aylık 500.000 USD getiri sağlayabileceği görülen bazı kullanıcılar bile havuzlarda çalışıyor. Bunlar çok büyük veri merkezi işleten, muhtemelen kurumsal yapılar ya da büyük sermayeli girişimciler. Kimse kimsenin kimliğini görmediği için emin olmanın yolu yok. Ancak bu büyük madenciler arasında havuzun sahibi olan da var, havuza katılıp büyük oranda kazanç sağlayan da var. Bunları katıldığınız havuzun Top 10 listesinde anonim isimlerle işlem gücü ve tahmini getiri ile birlikte görebiliyorsunuz.

Bu noktada zaten girişimci Pool ya da Solo arasındaki getiri, komisyon masrafı, para getiri hızının fırsat faiz maliyeti gibi hesapları profesyonel muhasebeci ve işletmeciler ile birlikte hesaplıyor.

Ethereum madenciliği için 6 maden havuzu

Bu başlık altında birkaç maden havuzunu sizlerle paylaşalım. Her maden havuzunun özellikleri farklı. Bazıları kayıt gerektiriyor, bazıları gerektirmiyor. Ödeme eşikleri ve aldıkları komisyon miktarı da tamamen farklı oluyor.

1. Kayıt gerektirmeyen maden havuzları

  • http://ethereumpool.co/ – %0,8 komisyon alıyor. Bakiyeniz 0.5 ETH olduğunda günde iki kez ödeme yapıyor.
  • http://dwarfpool.com/ – %2 komisyon alıyor. Bakiye 1 ETH ve üzeri olduğunda günde 4-6 kez ödeme yapıyor.
  • http://nanopool.org/ – %1 komisyon alıyor. Bakiye 0.2 ETH olduğunda günde iki kez ödeme yapılıyor.

2. Kayıt yapılmasını gerektiren maden havuzları

  • https://eth.suprnova.cc/ – %1 komisyon alıyor. Miner programına göre değişen bir ödeme sistemi var. 0.01 ETH değerinden itibaren manuel ya da otomatik olarak ödemeleri ayarlayabiliyorsunuz.
  • https://coinotron.com – %1-4 arası değişken bir komisyon oranı var. Ödemeler miner programından manuel bir şekilde 0.1 ETH’den sonra yapılabiliyor.
  • https://www2.coinmine.pl/eth/index.php – %1 komisyon alıyor.

Madencilik rehberlerimiz: