Anasayfa Makale Ethereum Ice Age Nedir?

Ethereum Ice Age Nedir?

Ethereum ağı yeniden ikiye ayrılabilir.

Kripto para birimleri arasında popüler olan Ethereum’un kendi içerisinde biraz düzensizlik barındırıdğını söylemek yanlış olmaz. Daha önce bir hacklenme ile gündeme gelen Ethereum, bu hack olayından sonra mecburi çatallaşma (hardfork) yoluna giderek Ethereum Classic (ETC) ve Ethereum (ETH) olarak ikiye bölünmüştü. İki birim de aynı blok zincirini kullanmasına rağmen ETC bu blok zincirinin 1920000. bloğuna kadar kullanabiliyor. Şimdi ise yeniden bir mecburi çatallaşma söz konusu olabilir.

Öncelikle halihazırda Ethereum madenciliği yapanlar için belirtelim: olası çatallaşmanın gerçekleşmesine daha var. Ethereum şu anda Proof of Work çalışma prensibini kullanan bir dijital para birimi. Bunun anlamı ise ekosistemin devamlılığı (para üretimi ve alım satım işlemlerinin doğrulanması) için bilgisayar gücünün zorunlu olması. Ancak Ethereum geliştiricileri bu ağı Proof of Stake protokolüne çevirmek istiyorlar ve bu protokole Casper adını vermişler. Proof of Stake protokolünde daha az bilgisayar gücü gerekiyor ve madenciler, elindeki Ethereum miktarına göre kazanım sağlıyorlar.

Zorluğu Değiştirecek Zaman Bombası

Casper henüz bitirilmiş proje değil ve Ethereum’un yayımlanmış sürümünde Casper protokolü yer almıyor. Fakat projenin hayata geçişi esnasında Ethereum ağının yeniden bir çatallaşmaya gitmesi (hardfork) gerekebilir. Hardfork uygulanan bir sistem ikiye bölünür ve açığa çıkan yeni ağ ile eski ağ arasında uyuşmazlık meydana gelir. Böyle bir durumun meydana gelmemesi ya da meydana gelse de Ethereum madencilerinin durumdan haberdar olması için Ethereum ağı içerisinde Buzul Çağı sistemi yerleştirildi. Bu sistem ayrıca Zorluk Zaman Bombası olarak da biliniyor.

Blok Zinciri Donacak

Ethereum Ice Age, çatallaşma gerçekleştiği zaman madencilerin yeni blok zincirine geçiş yapmalarını teşvik etmek için Ethereum ağına yerleştirilen bir sistem. Bu sistem, 7 Eylül 2016’da yani yaklaşık 11 ay önce duyurulmuştu. Sistemin temel amacı ise madenciliğin zorluk seviyesini katlanarak artırmak. Bildiğiniz gibi zorluk seviyesi, ağa daha güçlü sistemleri olan madenciler eklendikçe artıyor. Fakat Ethereum geliştiricileri şu anda bunu kasten yapıyorlar. Madenciler bu artan zorluk çizelgesine çok fazla dayanamayacak ve zamanı geldiğinde blok zinciri, Buzul Çağı adında da anlaşılacağı üzere donacak.

Casper için son 17 ay

Söz konusu zaman bombasının devreye girmesine daha 1 yıl ve 5 ay bulunuyor. Yani yaklaşık 17 ay sonra eğer hash gücü aynı kalırsa zaman bombasının etkileri görülmeye başlanabilir. Kalan süre dolduğunda bu özelliği kaldırmak ya da zaman bombasının süresini sıfırlamak için Casper’ın hazır olması gerekiyor. Eğer Casper bu zamana dek hazır olmazsa Ice Age özelliğinin silinebilmesi için Ethereum ağı yeniden mecburi çatallaşma yoluna gidecek.

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Ethereum Madenciliği Rehberi