Anasayfa Haber Ay Madenciliği 2020’de Başlayacak

Ay Madenciliği 2020’de Başlayacak

Dünya üzerindeki maden kaynaklarını tüketmeye yaklaşan insanoğlunun yeni hedefi Ay.

Kafa Ayarı’nın Derin Uzay Madenciliği bölümünü izleyen okurlarımız bu konuyu daha iyi hatırlayacaktır. Uzaydaki göktaşları ve gezegenlerde oldukça fazla maden bulunuyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Satürn’ün uydusu Titan’ın bu konu için biçilmiş bir kaftan olduğunu da belirtmiştik.

Söz konusu madenleri çıkarmak için çalışmaya başlayan ilk şirketlerden biri de Moon Express. Şirket, 2020’de Dünya’nın uydusu Ay’da gerçekleştireceği madencilik planlarını açıkladı. 2010’da kurulan şirketin ilk hedeflerinden biri, Google’ın 20 milyon dolar ödüllü Lunar Xprize yarışmasını kazanmaktı. Firmanın gözü halen daha bu ödülde olsa da bir yandan farklı alanlara yönelmeyi de ihmal etmiyor. Rocket Lab ile işbirliği yapan Moon Express, ilk görevi Lunar Scout’ta kullanılacak MX-1E robot kaşifini firmanın elektron roketini kullanarak Ay’a göndermeyi planlıyor.

Moon Express’in ikinci Ay görevine ise Lunar Outpost ismi verilmiş. Bu görev ise şirketin MX-2 sistemini Ay’ın güney kutbuna kurarak firmanın ticari faaliyete geçmesini sağlayacak. Görev tamamlandığında gönderilen robotlar su ve mineral madenciliği için tarama yapmaya başlayacak. Harvest Moon da planlanan üçüncü görev ve madenciliğin son aşaması. İkinci görevdeki taramayla bulunan su ve mineral vb. diğer maddeler son olarak Dünya’ya taşınacak. Tüm bu işlemlerin 2020’ye kadar bitirilmesi planlanıyor.

Uzay madenciliği hem akademik hem de ticari anlamda çok önemli. Neyin madenciliğinin yapılabileceği ve bunun nasıl yapılacağı konuları açıklığa kavuşacak. Durumu biraz daha net açıklamak gerekirse, Sovyetler tarafından gönderilen bir uzay mekiğinin Ay’dan getirdiği ve sadece 0,2 gram ağırlığındaki 3 kaya parçası 1993’te 442.500$’dan satılmıştı. Kısacası uzayda bizi bekleyen çok büyük bir depo var.

Moon Express henüz MX-1E mekiğini bitirebilmiş değil, bitiş için kesin bir tarih de bulunmuyor. Kaldı ki firma mekiği bitirmiş olsa bile Rocket Lab’ın hazır olmasını beklemek durumunda, onlar ise elektron roketi üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Söz konusu roket daha önce yalnızca bir kez uçuruldu ve bu sene daha fazla test edilmesi planlanıyor.

İlginizi çekebilir: Uzay Madencileri