Anasayfa Haber Lockheed Martin Yeni Laser Topunu Denedi

Lockheed Martin Yeni Laser Topunu Denedi

Geleceğin savaş alanlarını şekillendirecek silah sistemleri arasında laser de var.

Amerikan ordusu için geliştirdiği yeni ve gizli teknolojilerle tanınan Lockheed Martin, geleceğin savaş alanlarında önemli rol oynaması beklenen laser silahları üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Geçmişte çok büyük olan ve bir Boeing 747 tarafından taşınabilen laser toplarını hayli küçülten şirket, ATHENA silah sistemini de benzer bir prensip üzerine kurmuş.

ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) yakın hava savunması için geliştirilen laser tabanlı uçaksavar toplarına öncülük eden bir prototip. Hayli küçük ve derli toplu bir yapıya sahip olan sistem, teorik olarak Hummer büyüklüğündeki bir araca bile monte edilebilir.

Ancak boyuna göre silahın gücü hayli yüksek denebilir. 30 KW gücünde bir laser kullanan ATHENA, kısa süre önce White Sands test sahasında başarıyla sınanmış. Aşağıda bu testlerin Lockheed tarafından yayınlanan kısa bir videosunu izleyebilirsiniz.

Çeşitli insansız hava araçları üzerinde yapılan atış testlerinde, laser topunun hedefe kilitlenip izleyerek kısa sürede kritik yapısal hasar verebildiği görülüyor. Bu tür hava savunma sistemleri özellikle savaş alanında gün geçtikçe daha fazla görülen İHA türü insansız araçlara karşı gerekiyor. Bu araçlar küçük boyutları sebebiyle klasik savunma sistemlerinden kaçabiliyorlar.