Anasayfa İş AOC I2790PQU/BT IPS Monitör İncelemesi

AOC I2790PQU/BT IPS Monitör İncelemesi

AOC’nin yeni 90 serisi monitör ailesinden Full HD çözünürlüklü en üst model I2790PQU/BT’yi inceliyoruz.

I2790PQU üç taraftan çerçevesiz ve gayet şık. Alt bantta, ortada AOC logosunu görüyoruz. Ergonomik bir stand ve yuvarlak bir taban kullanılmış. Tabanın rengi de üst kısımdaki gibi titanyum grisi, Gunmetal olarak da geçiyor.

Tasarımda kullanılan gri ve siyah gayet şık. Bu fiyat aralığındaki düz siyah ya da yıllardır devam eden piyano siyahı monitörlere göre ciddi ve göze çarpan bir fark.

Elbette tasarımda tek fark renk değil, klasik monitörlerdeki tuşlu OSD kontrolü yerine arka kısımda, sağ bölümde joystick şeklinde bir kontrol var. Bu kullanım kolaylığı sağlıyor ve ayarları değiştirmeyi rahat hale getiriyor.

Bu tür detaylar tasarımı Porcsche Design serisi seviyesine taşımasa da geliştirmiş. AOC’nin özellikle bu segmentte kullanıcılara hesaplı monitörlerde pek görülmeyen bir tasarım kalitesi sunması ciddi bir artı olarak dikkat çekiyor. Metal değil plastik ancak renk kalitesi yüksek.

Daha yukarıda yer alan özel Studio F.A. Porsche serisine de yine Technopat.net üzerinde yer vermiştik.

Ergonomi

Ergonomisine baktığımızda yüksekliği ayarlanabiliyor. Öne, arkaya eğilebiliyor ve kolayca sağ sola döndürülebiliyor. Ayrıca 90 derece çevirerek pivot moduna da alabiliyorsunuz. Masaya sabitlemek isterseniz Kensington kilit yuvası var. Stand ayağının arka boşluğunu da kabloları toplamakta kullanabiliyorsunuz. Bütün bunlara karşın kurumsal kullanım için VESA seçeneği de sunulmuş.

Monitörün içerisinde 2 Watt gücünde hoparlör de bulunuyor. Ofis için yeterli olsa da multimedya ve oyun kullanımı için kaliteli hoparlörler tercih edilmeli.

Panel

IPS panelin temel avantajı geniş görüş açısı. Görüntüdeki renklerin canlılığı ve oturma pozisyonunun esnekliği hem çalışırken, hem de eğlenirken kendisini gösteriyor. Yansıma önleyici kaplama dış ışığı azaltıyor. 1000:1 kontrast oranı, 250 cd/m2 parlaklık ve 178 dereceye 178 derece görüş açısı sunuyor. Yüzde 90 NTSC ve %100 sRGB kapsamı var.

27 inç geniş ekran pek çok kullanıcının rahatlığı ve seyir zevki için yararlı bir yükseltme.  27 İnç genel olarak Full HD çözünürlükte bizim tavsiye ettiğimiz en geniş ekran boyutu. 27 inç üzerine çıkacaksanız 1080p yerinde 1440p tercih etmek piksel yoğunluğu için daha iyi bir seçenek. Piksel aralığı 0.3114 mm ve piksel yoğunluğu 81 PPI.

Uzun saatler karşısında oturduğumuz monitörün arka aydınlatmalı paneli önemli. AOC monitörde Flicker Free teknolojisini kullanıyor. Bu da titreşimi ve doğal olarak göz yorulmasını azaltıyor. Bununla beraber düşük mavi ışık filtresi de var.

Monitör mavi tonu azaltarak yine uzun süreli çalışmalarda göz yorgunluğunu azaltıyor. Bu iki özellik, ofisinizdeki eski monitörü değiştirdiğinizde sizi rahat ettiriyor.

Performans

Peki ya oyun? Özellikle TN ile IPS paneller arası farklar burada ortaya çıkıyor. Eski nesil değil yeni nesil bir IPS panel kullanılıyor. 4 ms tepki süresi 1080p 60 Hz monitör için gayet iyi ve oyunlarda rahatsız edici derece Ghosting olmadan eğlenceli vakit geçirmeye imkan tanıyor. AOC salt oyun odaklı serilerini AGON markası altında gruplandırıyor. 144 Hz ve 1 Ms değerlerine sahip, hatta bunun ötesinde AGON oyuncu monitörlerini de inceledik.

İş film izlemeye gelince oyunlardaki gibi canlı renkleri ve çok geniş görüş açısını bariz şekilde görüyoruz. Görüntü kalitesi kesinlikle yüksek. Ancak kalibrasyonlu değil, renk doğruluğu grafik tasarım için profesyonel serilerden uzak.

Bağlantılar

Monitörde VGA, HDMI, DisplayPort bağlantılarının yanında USB 3.0 çoklayıcı portu da var. HDM 1.4, DisplayPort 1.2 standardında.

PC üzerinden aldığınız USB 3.0 bağlantısını çoklayarak 4 adet USB 3.0 tip A portu elde ediyorsunuz. Ayrıca sesi aktarmak, kulaklık bağlamak için kullanabileceğiniz bir de 3.5 mm ses portu var.

90 Serisi ve İncelediğimiz Model ile Diğerleri Arasındaki Farklar

AOC’nin iş ve multimedya kullanımı için tasarlanan 90 serisinde toplamda 5 model listeleniyor. Seride 24 inç ve 27 inç, 1080p ve 1440p modeller var ve ayrıca portlarda da farklar mevcut.

En hesaplı olan I2490VXQ/BT ve I2790VQ/BT modellerinde VGA + HDMI + DisplayPort var.  USB 3.0 yok.

I2490PXQU/BT modelinde, USB 3.0 çoklayıcı temel fark olarak dikkatimizi çekiyor. Ailenin en üst modeli ise Q2790PQU/BT, serideki diğer monitörlerin aksine 1920×1080 değil, 2560×1440 piksel çözünürlükte ve yine USB 3.0 portu var.

Sonuç değerlendirme

AOC I2790PQU/BT modeli başta da söylediğimiz gibi salt oyuncu odaklı değil. Hatta çıkış noktası genel amaçlı bir ev/ofis monitörü ama bunun ötesine geçmeyi başarıyor. Zira pek çok orta seviye oyuncu için 27 inç ekran boyutuna çıkmak ve canlı renklere sahip bir IPS panele geçiş yapmak dev bir gelişme olacaktır.

27 İnç için masası uygun olmayan, 24 inç değerlendirenler için incelememizde zaten 90 serisindeki modellerin farklarını özetledik. 90 Serisinde 1440p seçeneği de en üst modelde var. Ancak 60 Hz’in yukarısı yok. 60 Hz ve 4 Ms’nin ötesinde yüksek oyuncu beklentileri olanlar için de AOC’nin daha hızlı AGON alternatifleri olduğunu belirttik. İncelemelerimize bakabilirsiniz.

Bütün bunları göz önüne aldığımızda yeni 90 serisi özellikle üç taraftan çerçevesiz yapısı, tasarımı ve rengi ile aynı fiyat bandında yer alan düz siyah modellere göre kesinlikle tercih edilecek bir seri olarak farklılaşmayı başarıyor ve beğenimizi kazanıyor.

İster ev, ister ofis bilgisayarınız için tercih edebilir ve memnun kalarak çok uzun süre kullanabilirsiniz.