Anasayfa Haber Valve, Steam Komisyon Oranlarını Değiştiriyor

Valve, Steam Komisyon Oranlarını Değiştiriyor

Valve önümüzdeki günlerde birçok çalışanının işine son verecek.
Valve önümüzdeki günlerde birçok çalışanının işine son verecek.

Büyük gelir elde eden oyunlarda Steam’in komisyonu daha düşük olacak.

Steam, kendi mağazası üzerinden yapılan oyun satışlarından elde edilen gelirin %30’unu kesiyor. Küçük ve orta boyuttaki geliştiriciler için bu kesinti, Steam’in dağıtım konusundaki sağlayacağı rahatlık sebebiyle kabul edilebilir seviyede.

Fakat büyük geliştiriciler böyle düşünmüyor. Dolayısıyla çok sayıda büyük oyun şirketi, Origin, Battle.net, Uplay ve Bethesda.net gibi kendi oyun platformlarını kurmaya yöneliyor.

Valve bu yüzden gelir dağılımı konusunda değişiklik yapmaya karar verdi. 10 milyon dolarlık satışın üstüne çıkan oyunlarda Steam kesintisi %25’e, 50 milyon doların üstüne çıkan oyunlarda ise %20’ye iniyor. Böylece geliştiriciler çok satan oyunlarından çok daha fazla gelir elde edebilecek.

Tabii bu hamlenin yapılması için geç kalınmış olabilir. Zira Steam, Bethesda, EA, Ubisoft ve Activision – Blizzard’ı çoktan kaybetmiş durumda. Activision – Blizzard’ın Call of Duty serisini Steam’den Battle.net’e çekmesi de Valve’da muhtemelen büyük zarara sebep oldu.

Bazı küçük oyun şirketleri ise büyük oyun şirketlerine sağlanan bu fırsattan şikayetçiler. Büyük şirketlerin kendi oyun mağazalarını açma korkusu sebebiyle Valve’ın, zengin şirketleri daha da zengin etmeyi kabul etmesinin haksızlık olduğunu dile getiriyorlar.