Anasayfa Haber Güney Kore, Oyun Hesaplarını Şişirmeyi Yasaklıyor

Güney Kore, Oyun Hesaplarını Şişirmeyi Yasaklıyor

Bundan böyle oyun hesapları, başka oyuncular tarafından şişirilemeyecek.

Online oyunların hemen hemen hepsinde dereceli sistem ve MMR sistemi bulunuyor. Derece, oyunları kazanıp kaybetmemize göre bir şekilde sıralanmamızı sağlarken, MMR da rakiplerimize karşı aldığımız sonuçlara bağlı olarak bizim yetenek puanımızı belirliyor.

Herhangi bir oyunda, bir şekilde alt derecelerde kalmış olan oyuncular, kimi zaman daha yetenekli oyunculara hesaplarını devrederek yukarı çıkarmalarını talep edebiliyorlar. Bu işleme şişirme (Boosting) adı veriliyor. Yetenekli oyuncu alt sıralardaki hesabı alıp üst seviyelere taşıyor, sonrasında oyuncuya hesabı geri veriyor.

Hesap şişirme neredeyse tüm oyun şirketleri tarafından yasaklanmış durumda. Hesabın yakalanması durumunda genellikle giriş tamamen engelleniyor. Çünkü böyle bir işlemin yapılması, oyun şirketinin yetenek puanı (MMR) hesap algoritmasını şaşırtıyor. Az yetenekli oyuncu, çok yetenekli oyuncularla eşleşince gerek takım arkadaşlarının gerekse rakibin aldığı keyif düşüyor.

Rekabetin ön planda tutulduğu online oyunlara büyük önem veren Güney Kore devleti, hesap şişirmeye karşı yasal önlemler almaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yaz önerge olarak sunulan yeni yasayla birlikte, hesap şişirme işine karışan oyunculara 2 yıla kadar hapis ve 18.000 dolara kadar para cezası kesilebilecek. Önerge, geçtiğimiz gün Elektronik Kanunlar İnceleme Komitesi tarafından onaylandı. Bu önergenin bir süre sonra kanunlaşacağı söyleniyor.