Anasayfa Makale En Düşük %1 ve %0.1 FPS nedir?

En Düşük %1 ve %0.1 FPS nedir?

Sisteminizin oyunları ne kadar kararlı oynatabildiğini kontrol etmenin en garanti yöntemi olan %1 ve %0.1 FPS değerlerine yakından bakıyoruz.

Öncelikle FPS’yi açıklayarak başlayalım. FPS, İngilizce Frames per Second kelimelerinin kısaltması. Bu da saniyedeki kare anlamına geliyor. Bir görüntünün hareketli olması için onun saniyede en az 24 kare içermesi gerekiyor. Bunun altındaki kare oranlarında video izlemek yerine sanki slayt gösterisine bakıyormuşsunuz izlenimi olacaktır. Tabi 24 FPS, sinema filmleri için geçerli bir değer. Söz konusu oyunlar olduğunda bugün ideal değer 60 FPS. Yani oyunu saniyede en az 60 kare ile oynamak. Öte yandan saniyede 60 kare ile oynasanız da oyununuzun akıcı olmadığını fark edebilirsiniz. İşte tam da bu noktada %1 ve %0.1 FPS değerleri işin içine giriyor.

Oyun Oynamak Neden Sistemi Zorluyor?

Söz konusu videolar olduğunda bilgisayarımızın yapması gereken tek şey kaydedilmiş olan kareleri ekrana getirmek. Fakat oyunlarda durum biraz değişiyor. Oyunda kontrol sizde olduğundan ekrana yansıyacak kareleri ekran kartınızın gerçek zamanlı olarak işlemesi gerekiyor. Bu da ekran kartınızı ve dolaylı olarak sisteminize bir yük bindiriyor. İşte burada ekran kartınızın saniyede oluşturabildiği kare, yani FPS daha büyük önem kazanıyor.

Ortalama FPS Her Şeyi Göstermiyor!

Öte yandan saniyede ortalama oluşturulan kare sayısı oyun deneyiminizi ölçmek için çok doğru bir gösterge olmayabilir. Zira ekran kartınız bu 60 kare içinde anlık bir takılma yaşarsa bu değer bugün halen daha sıklıkla kullanılan ortalama FPS ölçümüne yansımayabilir. Bu bağlamda ölçüm değerini biraz daha hassaslaştırıp her bir karenin çizilmesi için gereken milisaniye değerine (frametime) bakmamız gerekiyor. İşte o zaman anlık takılmaları tespit edebiliriz.

Örneğin sisteminiz A karesini gösterdikten sonra 12 milisaniye içinde B karesine geçiyor fakat C karesine geçmeden önce 50 milisaniyelik bir bekletme yapıyorsa bu size ekranda oyunun takılması olarak yansıyacaktır. Bu, günümüzde “FPS drop”, yani FPS düşüşü ya da “stuttering” dediğimiz tutukluk olarak ifade edilmekte.

%1 ve %.01 FPS tam olarak neye tekabül ediyor?

Örneğin bir dakikalık bir test sürecini ele alalım. Bu süre zarfında oluşturulan her bir karenin ne kadar zaman aldığına bakıyoruz ve bunların içinden en yavaş olan %1 kareyi alıyoruz. Bir sonraki aşamada ise %0.1 en yavaş kareyi ele alıyoruz. Bu sayede elimizde oyundaki en düşük karelere dair daha güvenilir bir veri oluyor. Oyununuz zamanın %99’unda yüksek kare oranında oynanıyor olabilir ama sizi asıl rahatsız eden o %1 dilimdeki yavaşlamadır diyebiliriz.

Neden FPS Düşüşü Oluyor?

Peki bu takılmalar neden oluyor? Bunun birden çok sebebi olabilir. Düşük çekirdek sayısına sahip bir işlemci bunlardan biri. Oyunun hızına cevap veremeyen sabit disk bir başka etken. Fakat bütün bunları çözüme kavuşturmanıza rağmen FPS düşüşleri oluyorsa işte o zaman ekran kartınıza veya kartın sürücülerine bakabilirsiniz. Örneğin ikisi de üst düzey ekran kartını ele alalım: R9 Fury ve R9 290X. R9 Fury daha güçlü olmasına rağmen grafik belleği 4 GB olan bir ekran kartı olduğundan, kareleri 8 GB grafik belleğine sahip R9 290X’ten daha yavaş oluşturabiliyor. Yine güncel olmayan veya oyun için optimize edilmemiş bir sürücü de takılmalara sebep olabilir.

Sonuç olarak şunu bilmekte fayda var: yüksek FPS her zaman akıcı bir oyun deneyimi anlamına gelmiyor. Akıcı bir oyun deneyimi için minimum değil, en düşük FPS değerinin de yüksek olması gerekiyor. Yani işlenmesi en uzun süren kare bile oyuna göre 20-30 milisaniyeyi aşmamalı.

Nasıl Kontrol Ederim?

Oyun içinde %1 ve %0.1 değerini kontrol etmek için Afterburner kullanabilirsiniz. Afterburner’ı nasıl ayarlayacağınızı bu makalemizde kapsamlıca ele aldık. Ayrıca bu video ile birlikte makaleyi güncellediğimizi de belirtelim.