Anasayfa Makale iPhone Ve iPad Güvenliğini Artırmanın Temel Yöntemleri

iPhone Ve iPad Güvenliğini Artırmanın Temel Yöntemleri

iPhone ya da iPad’de çok basit yöntemlerle güvenlik üst seviyeye çıkarılabiliyor. Kişisel verilerin büyük önem taşıdığı bugünlerde temel gizlilik ayarlarını uygulamakta yarar var.

Akıllı telefon ya da tabletler kişisel veriler sebebiyle epey önem taşıyor. Fotoğraflar, videolar, şifreler, notlar, sosyal medya hesapları ve banka uygulamaları bunlara örnek gösterilebilir. Ama aslında kapsam çok daha geniş. Tüm bunlara rağmen, hem iPhone hem de iPad’lerde çok basit adımlarla güvenlik kolayca artırılabiliyor.

İnternette Gizliliği Artırmanın Temel Yöntemleri

iPhone’unuzu Güncel Tutun

Güvenlik açısından alınabilecek ilk önlem iPhone ve iPad’i güncellemek. Böylece eski sürümlerdeki güvenlik zafiyetlerinin önüne geçilebiliyor. Diğer bir değişle her yeni sürüm aslında ek güvenlik önlemleri barındırıyor.

Bu yüzden Ayarlar / Genel / Yazılım Güncelleme üzerinden telefon ya da tabletinizin erişebildiği en yeni sürüme yükseltme yapın. Ayrıca otomatik güncellemeleri de aktif ederek süreci daha kolay hale getirebilirsiniz.

Şifre, Parmak İzi Veya Yüz Tanımayı Açın

Güvenlik önlemlerinin ikinci aşamasında şifre belirlemek veya biyometrik tarayıcıları kullanmak geliyor. Birçok kişi halihazırda parmak izi okuyucu ya da yüz tanımayı tercih ediyor. Ancak yine de henüz bunlar yerine telefon ya da tableti korumak için şifrelemeyi kullananlar da var. Eğer iPhone ya da iPhone’unuz parmak izi okuyucu – ki iPhone 5s’ten bu yana var – ya da yüz tanıma – iPhone X’dan bu yana var – özelliğine sahipse bunları aktif edin.

Ayarlar / Face ID ve Parola ya da Ayarlar / Touch ID ve Parola üzerinden biyometrik tarayıcılara ulaşabilirsiniz. Bu iki seçeneğe olarak bir de şifre belirlemek gerekiyor. Şifre belirlerken karmaşık olmasına özen gösterin.

Kilit Ekranınızı Koruyun

Kilit ekranı, telefon ya da tabletinizi ele geçiren kişilerin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayabilir. Mesajlar, gelen bildirimler, e-posta içerikleri ve diğer bilgileri korumak için kilit ekranını korumakta fayda var.

Cihazınızın kilidini açıncaya kadar gelen bildirimleri gizlemek en mantıklı çözümlerden biri. Ayarlar / Bildirimler / Önizlemeleri Göster başlığı üzerinden gerekli ayarlamayı yapabilirsiniz. Burada Her Zaman, Kilitli Değilken ve Asla seçenekleri yer alıyor.

  • Her Zaman: Bildirim içerikleri her zaman gösterilir.
  • Kilitli Değilken: Bildirimler, telefon kilitli değilken gösterilir.
  • Asla: Telefon kilitliyken bildirim gösterilmez.

Eğer Face ID destekli bir cihazınız varsa Kilitli Değilken seçeneği epey kullanışlı oluyor. Çünkü telefon yüzünüzü okuyup kilidi açtığında bildirim içeriği karşınıza geliyor.

Kısaltılan URL’lere Tıklamayın

İnternet güvenliğinin temeli sayılabilecek maddelerden biri de kısaltılan bağlantılara tıklamamak. Bugün siber saldırılar için hâlâ yaygın kullanılan bu yöntem, aslında kullanıcıları ağına düşürmeye devam ediyor. Tıklanan zararlı bağlantılar, cihazdaki verilerin uzaktaki bir sunucuya yüklenmesiyle sonuçlanabiliyor. Dikkat etmek şart.

iPhone’umu Bul’u Aktif Edin

iPhone’umu Bul konusunu daha önce çalınan ya da kaybolan iPhone’lar için işlemiştik. Güvenlik için bu seçeneğin aktif olması çok önemli. Bu sistem yalnızca cihazınızın bulunduğu konumu harita üzerinde işaretlemiyor. Ek olarak ses göndermenizi, cihazınızı uzaktan kilitlemenizi ve verilerinizi silmenizi sağlıyor. Yani en kötü senaryoda verilerinizi başkalarıyla paylaşmamak için bunu kullanabilirsiniz.

iPhone Çalınırsa Hangi Önlemleri Almalı?

Herkese Açık Ağlara Bağlanmayın

Şehirdeki merkezi noktalar, parklar, alışveriş merkezleri ya da müzelerin birçoğunda ücretsiz internet var. Herkesin bağlanabildiği bu ortak ağlar verilerin ele geçirilmesinde aktif olarak kullanılıyor. Web trafiği, mesajlar ya da internette yapılan hemen her şey kayıt altına alınabiliyor. Uygulamalara ya da web sitelerine giriş kimlik bilgilerinin yanı sıra ödeme ayrıntıları ve diğer kişisel bilgiler de kötü niyetlilerin eline geçebiliyor.

İzin Verdiğiniz Uygulamalara Dikkat Edin

Son yıllarda Facebook, Twitter ve Instagram uygulamalarının izinleri epey konuşuldu. Kullanılmadığı durumlarda bile rehber erişiminden tutun kamera ve mikrofona kadar birçok bileşene erişmek isteyen uygulamalar, kişisel verileri toplama esnasında aktif olarak kullanılıyor. Dolayısıyla hangi uygulamalara izin vereceğinize dikkat edin.

Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin

Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak gizliliğinizi belirli aralıklarla kontrol etmek için Ayarlar / Gizlilik yolunu izleyebilirsiniz. Buradaki kişiler, fotoğraflar, mikrofon, kamera gibi bileşenlerin hangi uygulamalar tarafından kullanıldığını görebilir ve seçenekleri pasif hale getirebilirsiniz.

Başlıkta da bahsettiğimiz gibi bunlar aslında temel seçenekler. Orta ve ileri düzeyde de alınması gereken çok fazla önlem var. Bunları da zamanla sizlerle paylaşacağız. Ancak dünya genelinde olduğu gibi ülkemizdeki internet kullanıcılarının büyük kısmı bu temel öğelerden habersiz. Güvenliği artırmak için göz önünde bulundurmakta yarar var.