Anasayfa Haber Avrupa Uzay Ajansı Anti-Asteroit Görevini Doğruladı

Avrupa Uzay Ajansı Anti-Asteroit Görevini Doğruladı

ESA’dan sorumlu ​​bakanlar, insanlığın tehlikeli bir asteroitten kurtarılıp kurtarılamayacağını test edecek Hera görevini onayladı.

NASA ve ortağı ESA, Didymos adlı bir çift asteroit sistemine 2 tane uzay aracı gönderecek. NASA’nın DART isimli aracı Didymoon adlı asteroite saatte 13.320 mil (yaklaşık saatte 21436 kilometre) hız ile çarpacak. Gözlem görevi ise LICIACube isimli İtalyan bir araç tarafından yapılacak. Hera ise, krateri haritalandırmak ve asteroitin kütlesini ölçmek için daha sonra gelecek. Tüm bu görev için 320 milyon dolar bütçe ayrılmış durumda.

Hera, asteroitlere inmeden önce yüzeye çok yakın uçabilen iki adet CubeSat aracı gönderecek. Dosya çantası büyüklüğünde olan araçlar, drone gibi hareket edebilecek. Kraterle ilgili hayati verileri toplayacak ve kütlesini ölçüp bilim insanlarına yardımcı veriler sağlayacak. ESA yetkilileri, Hera projesini yörüngesinden sapmış bir asteroiti dünyayı savunma tekniğine dönüştürme görüşündeler.

Bilim insanları için DART’ın çarpışma sonrasında küçük bir sapma olması durumunda bile yörüngedeki etkisini gözlemlemesi, projenin geleceği açısından önem arz ediyor. Sistemin küçük kardeşi olan asteroit, Keops Piramidi olarak geçen büyük piramidin boyutunda. Dünyaya çarpması durumunda bir şehri yok etme ihtimali oldukça yüksek.

Bir asteroitin dünya ile çarpışması, deprem veya volkanik felaketlerin aksine önlenebilir görülüyor.