Anasayfa Haber NVIDIA Ampere Mimarisi ile %50 Performans Artışı Yaşanabilir

NVIDIA Ampere Mimarisi ile %50 Performans Artışı Yaşanabilir

Indiana Üniversitesi’nde kurulacak süper bilgisayarlarda yeni NVIDIA Ampere mimarisi kullanılacağı açıklandı. Yeni mimari sayesinde %75 seviyelerinde performans artışı hedefleniyor.

NVIDIA’nın yeni geliştirdiği Ampere mimarisi oldukça iddialı gelecek gibi görünüyor. Öne sürülen haberlerde %50 civarında performans artışları sağlanacağı söylenmişti. ABD’deki Indiana Üniversitesinde kurulacak Big Red 200 süper bilgisayarlarda yeni Ampere mimarili GPU’lar kullanılacağı belirtildi ve bazı performans verilerinden bahsedildi. Yeni sistemler hem yüksek performanslı bilgi işlem hem de yapay zekaya özgü iş yükleri için kuruluyor.

Big Red 200 kod adlı süper bilgisayar iki aşamada tasarlanacak. Zaten çalışır durumda olan ilk bölüm, AMD’nin 64 çekirdeği ve 128 iş parçacığını kullanan EPYC 7742 işlemcilere sahip 672 çift soketli yapıdan oluşuyor. Bu süper bilgisayarda toplam 86.016 çekirdek ve 172.032 iş parçacığı elde edilecek.

Big Red 200’ün ikinci aşaması bu yaz faaliyete geçtiğinde, yalnızca daha fazla EPYC 7742 işlemciyi çalıştırmakla kalmayacak, aynı zamanda NVIDIA’nın yeni nesil GPU’larına da sahip olacak. Başlangıçta Big Red 200 bilgisayarda hesaplama gücünün 5.9 petaflops olacağı öngörülüyordu. Ancak şimdi sistemin 8 petaflops hesaplama gücü sağlaması bekleniyor. Buradaki en önemli etken ise yeni GPU’ların çok daha verimli ve performans olması. Yeni sistemde eskisine göre daha az GPU kullanılmasına rağmen çok daha iyi performans elde edilebilecek.

Tüm hesaplamalar sonucunda yeni NVIDIA GPU’lar ile %70-75 civarında daha iyi performans elde edildiği ortaya çıkıyor. Bu da performansın son kullanıcıya %50 olarak yansıyabileceğini doğrular nitelikte. NVIDIA’nın yeni Ampere mimarisini Mart ayında düzenlenecek GTC etkinliğinde detaylandırmasını bekliyoruz.

İlginizi çekebilir: