Anasayfa Tavsiyeler Sistem Tavsiyeleri Ryzen 9 3900X Sistem Toplama

Ryzen 9 3900X Sistem Toplama

Ryzen 9 3900X sistem toplama rehberimizde 4. nesil i5 işlemci kullanan Ali’nin bilgisayarını yeniliyoruz.

En sık sorulan sorulardan biri de kullandığımız bilgisayarlar. Bu videoda ofisteki “fazla” malzemelerden Ali’ye bir PC topluyoruz! Yıllardır dört çekirdekli Core i5 4460 işlemci kullanan Ali, AMD’nin çekirdek sayısı konusundaki devriminden faydalanıyor ve tam üç katlık bir artış ile 12 çekirdeğe terfi ediyor. Yeni işlemci sayesinde GTX 1070 ekran kartından da daha iyi bir biçimde yararlanmak mümkün olacak. Peki sistemin diğer bileşenleri neler? Ryzen 9 3900X  sistem toplama videomuzda Ali Güngör’ün kullanacağı tüm bileşenleri görebilirsiniz:

Eski PC:

  • Intel Core i5 4460
  • ASUS Z97 Pro Gamer
  • 2 x 8 GB DDR3 RAM
  • GTX 1070 ROG STRIX OC Edition
  • Corsair VS650 güç kaynağı

X470, doğrudan 3900X desteği sunmuyor. Anakarta BIOS güncellemesi yapmak şart. Neyse ki MSI’ın BIOS Flashback+ teknolojisi sayesinde eski nesil bir işlemci takmadan da BIOS güncellemesi yapabiliyoruz. Sonrasında sistem sorunsuz çalışıyor. Sadece CPU fanının biraz gürültülü çalıştığını söyleyebiliriz. Ali’nin ileride bunu değiştirmesi olası.

Evet, sistem güzel. 4. nesil Intel işlemciden terfi etmek de hoş. Peki bir süredir sistemi kullanan Ali ne düşünüyor? Biraz da onun görüşlerini alalım:

Bilgisayar karşısındaki vaktimin çoğunu ofisteki bilgisayarlar ile geçirdiğim için güncellemeyi bu kadar uzun süre erteleyebildim. Eğer evdeki PC karşısında daha fazla vakit geçirseydim daha önceden sistemi değiştirirdim. Ancak yine de evde oyun ile geçirdiğim zaman az ve dinlenme açısından değerli. Bol RAM, 1 TB SSD ve nispeten güncel bir ekran kartı ile desteklediğim Intel Core i5 4460 uzun yıllar görevini başarıyla yerine getirdi diyebilirim. Özellikle oyunların yüklenme süreleri az zamanınız varsa uzun vadede birikerek toplamda ömrünüzden daha fazla vakit götürüyor.

Ancak 4 Çekirdekli, Hyperthreading teknolojisine de sahip olmayan bu işlemci pek çok yerde 2020 yılında yetersiz kalıyor. Büyük paketlerin açılması, dosya sıkıştırma ve açmanın ötesinde program yüklemelerinde kodun derlenmesi ve genel olarak işlemciyle ilgili her konuda darboğazın i5’ten kaynaklandığını hissediyor; görev yöneticisini açtığımda da doğruluyordum. Sistemi yazılım açısından optimize kullandığım halde buradan kaynaklanan zaman kaybı ciddiydi.

İlk çıktığında da piyasanın en iyi işlemcisi değildi ancak fiyat ve performans olarak çok başarılıydı. Şu an hesaplı yeni nesil PC’ler kadar performans verebiliyor ve aslında normal ofis işleri ve hafif oyunculuk için halen kullanılabilecek bir işlemci. Peki neden sadece CPU güncellemek yetmedi? Sebebi basit, yeni işlemci için klasik anakart ve RAM yükseltmesini de yapmam gerekiyordu. Kasada da 3.5 inç sabit disk kızaklarından biri kırıktı ve uygun yedek kızak bulamadım. Diskin kasa içerisinde yatması beni rahatsız etti, bu yüzden 3.5 inç yuvaları da olan bir kasa da gerekliydi. Corsair Carbide 200 kasayı bu yüzden içindeki VS650 PSU, ASUS Z97 Pro Gamer anakart, işlemci ve RAM’ler ile kenara kaldırıp kalan parçaları ofise getirdim.

Burada uzun süreli kullanıcı testi yapmak istediğim, daha önce ofiste kullandığım test sistemlerinden çıkan ve değişen parçalardan bir sistem kuracak çeşitli parçaları bir araya grupladım. Sonuçta taş gibi bir sistem topladık diyebilirim.

Kurulum Zamanı

Eve götürüp kurma kısmı heyecanlıydı, eski kasayı yana kaydırıp yeni sistemi aynı klavye, fare, monitöre bağladım. Kendi dahili kablosuzu olması da beni mutlu etti. Ancak ne yazık ki kasayı koyduğum konumda, kasa arkası antenlere giden sinyal çok zayıflıyordu. Bu yüzden masada yüksekte duran eski kablosuz AC adaptörümü tekrar bu kasaya bağlamam gerekti. Çalışma masasının yerini değiştirirsem buna gerek kalmayabilir.

Performans farkı gündüz ve gece gibi ortadaydı, ekran kartındaki FPS darboğazı ortadan kalktığı için ciddi şekilde oyunlardaki akıcılıkta bir artık, MSI Afterburner ile görmeden de hissedilir oldu. Çok çekirdekten yararlanmayan eski uygulamalarda yarı yarıya ya da iki kat, çok çekirdekten yararlanan uygulamalarda doğrudan iki kat performans farkı olarak durumu özetleyebilirim. Uygulama ve dosya açılış süreleri yanında DDR4 RAM yükseltmesinden ve frekanslardan kaynaklı olarak genel performans artışı da hissedilir oldu.

Aslında beklediğim artışı yaşadım diyebilirim, zira ofiste zaten güçlü bilgisayarlar kullandığım için farkı kas hafızamda saklıydı. Şu an evde ciddi anlamda vakit kazandığımı hissediyorum, ofise gelemediğim günlerde de eski PC’nin hantal kalacağı bazı işleri daha rahat ve daha hızlı tamamlayabiliyorum. – Ali

Ryzen 9 3900X İşlemci Kutusu