Anasayfa Haber Microsoft Fluid ile Word, Excel ve PowerPoint Tamamen Değişiyor

Microsoft Fluid ile Word, Excel ve PowerPoint Tamamen Değişiyor

Microsoft Fluid Build 2020

Microsoft Fluid ile çok daha esnek ve modül tabanlı bir Office deneyimi sunulacak.

Microsoft Fluid Framework ilk kez Build 2019 etkinliğinde duyurulmuştu. Şimdi ise Microsoft, Build 2020 ile daha fazlasını paylaştı. Microsoft 365 için yapılacak entegrasyonlar ise öncelikle Outlook ve Office.com üzerinden başlayacak. Bir diğer çarpıcı detay ise Fluid Framework’ün açık kaynaklı olacak olması.

Fluid Framework ile tüm Office uygulama bileşenleri, farklı uygulamalarda açılıp düzenlenebilen esnek ve akışkan bir yapıya geçiyor. Örneğin, bir tablonun modüler olması mümkün hale getiriyor. Microsoft yeni türde bir Office belgesi yaratarak Word, Excel, PowerPoint yerine web üzerinde çalışacak Lego blokları benzeri Office içeriği modülleri oluşturmayı planlıyor.

Genellikle Office belgelerinde gördüğümüz tablolar, grafikler ve listeler geleneksel belgelerin dışında var olan canlı, ortak modüllere dönüşecek. Bu anlamda Microsoft Fluid, Google Dokümanlar’a benzese de çok daha güçlü bir yapıda karşımıza çıkacak.

Geçtiğimiz yıl kurumsal müşterilere ve geliştiricilere sunulan ön izlemeler için de yeni bileşenler ile güncellemeler sunulmuş durumda. Artık Outlook web sürümü kullanıcıların doğrudan e-postalara ve sohbetlere tablolar, grafikler ve görev listeleri gibi bir bileşen koleksiyonu eklemesine olanak tanıyor.

Diğer taraftan Office.com entegrasyonları, kullanıcıların etkinlik akışı, önerilen liste veya diğer ekip üyelerinden de bahsederek akışkan çalışma alanları oluşturmasına olanak tanıyacak. Bu da kullanıcıların iş birliğine başlamalarına izin verecek.

Microsoft, Fluid Framework açık kaynağını geliştiricilere de göndermiş durumda.  Yani geliştiriciler Fluid Framework’ü uygulamalarında kullanabilecek.

İlginizi çekebilir: Microsoft, Azure Sphere OS’ta Açık Bulanlara 100.000 Dolar Ödeyecek