Anasayfa Haber AMD’nin CPU ve GPU Yol Haritası Netleşti

AMD’nin CPU ve GPU Yol Haritası Netleşti

RDNA 2

AMD, hem işlemci hem grafik cephesinde 7nm ile yoluna devam edecek. 5nm üretimine geçiş ise ilerleyen tarihlerde.

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde AMD’nin hızlıca 5nm teknolojisine geçiş yapacağı haberleri yayılmıştı. Kırmızı takım, yol haritalarını netleştirerek tüm tartışmalara bir nokta koymuş oldu. Öncelikle, Zen 3 tabanlı işlemciler ve RDNA 2 tabanlı GPU’lar 7nm üretim teknolojisine dayanacak.

CPU ve GPU Yol Haritası

Görseller AMD kaynaklı ve 2019-2022 üretim yol haritalarını kapsıyor. AMD’nin Zen 3 masaüstü işlemcilerinde (Vermeer) TSMC’nin 5nm üretimini kullanmak için harekete geçme olasılığı söylentisinin aksine, yol haritası işlerin nasıl gelişeceğini açıkça gösteriyor. Yeni Zen 3 mimarisi 7nm litografisi ile üretilecek. 5nm ise beklediğimiz gibi Zen 4 mimarisinde kullanılacak. Bu arada Ryzen 5000 serisi masaüstü CPU’ları ‘Warhol’ kod adı ile bekliyoruz.

CPU ve GPU Yol Haritası

AMD, ekran kartı cephesinde RDNA 2 ile sektöre yeni bir hareket getiriyor. RDNA 2 GPU mimarisinin konsollarda kullanılacağını biliyoruz. Bu mimari ile birlikte önemli performans iyileştirmeleri yapılırken Ray Tracing ve VRS gibi teknolojiler desteklenecek. Dahası, RDNA 2 mimarisine sahip ekran kartlarının konsollardan önce piyasaya çıkacağı doğrulandı. Sırada ise RDNA 3 mimarisi var. 2022 yılına varmadan bizlerle olacak bu mimari ise daha gelişmiş bir üretim teknolojisini temel alacak.

CPU ve GPU Yol Haritası

Son olarak yüksek performanslı bilgi işlem alanında kullanılacak olan CDNA mimarisinde de yola 7nm ile devam ediliyor. Yani 7nm üretimi AMD’nin yol haritasında önemli bir yere sahip. Böylelikle 5nm’ye erken geçiş tartışmalarını geride bırakmış olduk. Yeni nesil Ryzen 4000 işlemciler ve RDNA 2 GPU’lu ekran kartları ile ilgili yeni gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İlginizi çekebilir: AMD Ryzen İşlemcinizin Ömrü Daha Hızlı Kısalıyor Olabilir