Anasayfa Haber İlk 5 MB Sabit Disk Hangi Boyutta ve Ağırlıktaydı?

İlk 5 MB Sabit Disk Hangi Boyutta ve Ağırlıktaydı?

5 MB HDD

Ticari bilgisayarda kullanılan ilk 5 MB sabit disk 1 tonluk ağırlığı geçerken yaklaşık 5 metrelik yer kaplıyordu.

Günümüzde küçük bir SSD boyutunda birkaç terabaytlık depolama birimleri kullanabiliyoruz. Üstelik son tüketiciye ulaşan ve 7500 MB/sn’ye kadar okuma hızları sunan modeller piyasada yerini almaya başladı. Bir de geçmişe gidelim.

Eylül 1956’da üretilen ilk 5 MB sabit disk biriminin ağırlığı 1 tonun üzerindeydi ve ticari bilgisayar olan IBM 305 RAMAC tarafından kullanıldı. Sürücü yaklaşık 5 metre yer kaplıyordu ve ortalama erişim süresi 600 ms olan iki bağımsız hareket eden kol tarafından okunan elli 24 inçlik plaka kullandı.

O zamanlar 5 MB depolama, beş milyon karakterlik muhasebe verisini (64.000 delikli kart) tutma yeteneği sağladı. Ayrıca verileri bulmak için baştan sona okunması gereken teyp depolamadan farklı olarak, RAMAC’ın sürücüsü aynı bilgilere rastgele erişebiliyordu.

Üretim 1961’de sona erdi. Çünkü RAMAC bilgisayarı ertesi yıl IBM 1405 Disk Depolama biriminin gelmesiyle eskimiş oldu.

1981 yılına geldiğimizde ise Apple, “ProFile” olarak bilinen ilk sabit diskini tanıttı. Bu sabit diskle birlikte 3.499 dolara 5 MB depolama sunuluyordu. Ayrıca Apple II, III ve Lisa bilgisayarlarda kullanılacak kadar küçük boyuttaydı.