Anasayfa Haber Google, Akıllı Telefonlar ve Chromebook’lar için Kendi İşlemcilerini Geliştiriyor

Google, Akıllı Telefonlar ve Chromebook’lar için Kendi İşlemcilerini Geliştiriyor

Google ARM İşlemci

Google’ın yeni ARM işlemcileri, Google Pixel akıllı telefon ve Chromebook cihazlarda kullanılacak.

Mobil teknoloji pazarında Apple, Huawei ve Samsung gibi devlerin kendi yonga sistemlerini (SoC) geliştirdiğini biliyoruz. Yeni bir rapor, Google’ın şu anda Pixel akıllı telefonlar ve Chromebook’lar için kendi özel işlemcisini hazırladığını ortaya koydu.

Google, kısa süre önce kod adı Whitechapel olan bir yonga tasarladı. Yeni SoC, Google’ın makine öğrenimi algoritmalarını hızlandırmak ve Google Asistan uygulamasının performansını iyileştirmek için tasarlanan 8 ARM çekirdeğine ve bazı ek çiplere sahip. Ayrıca bu SoC’in Samsung’un 5LPE (5nm) üretim teknolojisi kullanılarak yapıldığı bildirildi.

Google ARM İşlemci

Yeni tasarlanan mobil işlemcinin ticari ürünlere ulaşması genellikle bir yıl civarında sürüyor. Bu nedenle her şey planlandığı gibi giderse ve gerekli testler başarıyla tamamlanırsa, Whitechapel kod adlı yongalar 2021’in sonlarında Google Pixel akıllı telefonlarda kullanılabilir.

Teknoloji devinin ayrıca Chromebook‘ları için de işlemciler geliştirdiği iddia ediliyor. Ancak Google muhtemelen ilk olarak akıllı telefon pazarına odaklanacak.

Apple, yakın zaman önce Mac bilgisayarları için tasarladığı ARM tabanlı M1 işlemcisini tanıtmıştı. Birkaç gün öncesinde ise AMD’nin ARM mimarisini benimseyen işlemciler tasarladığını duymuştuk. Şimdi Google cephesinden bir haber aldık ve son dönemde dev şirketlerden önemli adımlar gelmeye başladığını görüyoruz.