Anasayfa Video Logitech MX Anywhere 3 Kablosuz Fare İncelemesi

Logitech MX Anywhere 3 Kablosuz Fare İncelemesi

Cam dahil bütün yüzeylerde çalışabilen Logitech MX Anywhere 3 kablosuz fareyi inceliyoruz. Kaydırma tekerleği, çoklu bağlantı seçenekleri ve daha fazlası ile üretkenlik odaklı bu cihaza yakından bakalım…

MX Anywhere 3 için Logitech’in MX Anywhere 2S faresinin devamı diyebiliriz. Anahtar noktaları özel kaydırma tekeri, birden çok bilgisayara bağlantı kurabilmesi, herhangi bir yüzeyde çalışabilmesi.

Ergonomik olarak oldukça ufak, ancak markanın giriş seviyesi kablosuz farelerinden biraz daha büyük boyutlarda. Öte yandan MX Master serisinden daha küçük boyutlara sahip.

Yükseklik: 34,4 mm
Genişlik: 65 mm
Derinlik: 100,5 mm
Ağırlık: 99 g

  • 00:00 – Logitech MX Anywhere 3 incelemesi
  • 00:20 – Ölçüler.
  • 00:30 – Alternatif çok, peki bu kimin için?
  • 01:10 – Öne çıkan özelliği metal kaydırma tekeri.
  • 01:30 – Bu kaydırmanın örneği.
  • 01:48 – Uygulamalara göre işlevler.
  • 02:02 – Uygulama ayarları.
  • 02:40 – Farklı bilgisayarlar arası geçiş.
  • 03:05 – USB alıcı taşıma cebi yok.
  • 03:20 – Şarj ömrü ve hızlı şarj.
  • 03:40 – Püf noktası.
  • 03:55 – USB Type-C bağlantısı.
  • 04:05 – Kaplamalar ve tutuş ergonomisi.
  • İnce nokta: Yan kanalların temizliği şekil sebebiyle kolay.
  • 04:40 – Darkfield sensör ve farklı yüzeylerde performans.
  • 05:00 – Kimlere tavsiye ederiz? Artı ve eksiler.

MX Ailesi ve Taşınabilir Fareler

Logitech’in farklı çeşitte ve fiyat ölçeğinde kablosuz fareleri var. Bilgisayarınızı EBA için ya da sadece internette gezinmek ve diğer günlük işler için kullanıyorsanız daha uygun fiyatlı bir fare de işinizi görecektir. Ancak daha fazlasını yapmak istediğinizde amaca göre özel tasarıma sahip, ergonomi ya da işlev olarak daha fazlasını sunan modeller var.

Daha önce Technopat’ta Logitech’in MX ailesinden pek çok ürün incelemiştik. Bunlar:

Peki kimin için bu fare? Elbette üretkenlik odaklı kullanıcılar için. Logitech MX serisi çevre birimleriyle biraz daha çok çalışan kitleye, çok gezen iş insanlarına, birden çok sistemi olanlara ve içerik üreticilerine hitap ediyor.

Örneğin büyük Excel tablolarında çalışıyorsanız ya da Powerpoint sunumları hazırlıyorsanız, masaüstü, dizüstü ve tablet gibi birden çok cihazla çalışmanız gerekiyorsa, bu farenin özellikleri sizin için oldukça kullanışlı olabilir. Bunun ne kadar hızlı olduğunu videonun 01:27 kısmında görebilirsiniz.

Bununla birlikte Adobe’un resim ve video düzenleme uygulamalarını kullanan profesyonel ya da yarı profesyonel kitleye dahilseniz yine MX Anywhere 3’ün özellikleri kullanışlı olabilir. Logitech sitesinde MX Anywhere 3’ün tam özellikleri de paylaşılmış, ek olarak bakmak isterseniz ürün kodu gibi detayları bulabilirsiniz.

Peki nedir bu özellikler? Adım adım ilerleyelim:

Manyetik Kaydırma Tekeri

Öncelikle farenin en çok hoşuma giden özelliği tekeri oldu diyebilirim. Tamamen metalden yapılan bu teker isteğe bağlı olarak 2 ayrı modda çalışabiliyor.

Tekerin arkasındaki tuşa basarak  bu modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. İlk mod tekerin adım adım gitmesini sağlarken, ikinci mod tekerin tereyağı kaymasını sağlıyor. Yani çok uzun bir dökümanın başından sonuna kadar kaydırmak istediğinizde tek bir parmak hareketi yetiyor. Adımlı mod ise isabetli kaydırmanın gerekli olduğu tasarım uygulamalarında kullanışlı.

Üstelik adımlı modda iken tekeri hızla kaydırmaya başladığınızda otomatik olarak adımsız moda geçiyor, böylece teker yine kaymaya başlıyor.

Uygulamaya Göre Ön Tanımlı Rollere Sahip Yan tuşlar

Baş parmağımızla basmamız için tasarlanmış bu yan tuşlar normalde ileri/geri işlevine sahip. Windows gezgini altında, web sayfalarında da bunu kullanabiliyorsunuz. Güzel olan şeyse Logitech Options yazılımını kurarak bu tuşlara uygulama bazlı özellikler atayabiliyorsunuz.

Örneğin video düzenlemeyle uğraşanlar bilir, Adobe Premiere Pro Timeline üzerinde yatay kaydırma oldukça işlevsel bir özellik. Hatta bazı video editörlerin kullandığı MX Master 3 gibi farelere baktığınızda yatay kaydırma tekeri olduğunu görebilirsiniz. İşte bu farede Adobe Premiere Pro altında çalıştığınızda yan tuşlara basılı tutup tekeri kaydırırsanız yatay kaydırma yerine geçiyor. Master modelindeki gibi yatay için ayrı bir kaydırma tekeri olmasa da, bu kısayol ile bu işlevi sunmaları çok güzel.

Benzer şekilde Adobe Photoshop’da bu yan tuşlar Geri Al/İleri Al komutlarını uyguluyor. Bu komutları Logitech Options uygulaması altından değiştirebiliyorsunuz.

Çoklu aygıt desteği

Gelelim farenin bir diğer sevdiğim özelliği olan çoklu aygıt desteğine. Farenin altına baktığınızda bir güç anahtarı, 3 LED ve bir tuş göreceksiniz. Bu tuş farklı aygıtlar arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Örneğin masanızda fareyi Bluetooth üzerinden tanıttığınız masaüstü, dizüstü bilgisayarınız ve tabletiniz var. Bunlar arasında tek tuşa basarak kolayca geçebiliyorsunuz.

Aynı zamanda kutudan Logitech Unifying Receiver da çıkıyor. Bluetooth ile kullanmak istemeyenler bununla da kullanabilir fareyi. Ancak bu noktada farkettiğim bir eksi şu, alıcıyı fare üzerine takabileceğiniz bir göz bulunmuyor. Bu da kaybetme riskini arttırıyor. Daha uygun fiyatlı farelerde bulunan bu alıcı saklama gözünü MX Anywhere 3’te de görmeyi isterdik.

Logitech fareyi taşınabilirlik odaklı olarak sunuyor, her yüzeyde kullanılabilir yapıyor, ancak alıcıyı kaybetmemek için biz bir cihaza takılı bırakıp, taşırken hep Bluetooth bağlantısını tercih ettik.

Uzun Pil ömrü

Farenin iddialı bir pil ömrüne sahip olduğunu belirtmeden edemeyeceğim.

Tam şarjla 70 gün kullanım ömrü gerçekten çok iyi. Farenizin şarjı bittiyse, çok acil kullanmanız gerekiyorsa, 1 dakikalık şarj ile 3 saatlik kullanım sunabilmesi de güzel olmuş.

Bu anlamda çok az güç harcaması, şarja sık sık ihtiyaç duymaması taşınabilirliği ön planda tutan kullanıcılar için güzel bir özellik. Bu farelerde pil ömrünü uzun tutmak için dikkat etmek gereken şey, işiniz bitip fareyi çantanıza kaldırmadan önce altındaki anahtarı kapalı konuma getirmeyi unutmamak. Aksi taktirde çantanızı her salladığınızda fare aktif hale gelecek, yavaş yavaş pili bitecektir.

Farenin ön kısmına bir USB-C yuva görüyoruz, kutudan çıkan USB A’dan USB-C’ye kablo ile şarj edebiliyorsunuz.

Ergonomi

Daha iyi kavrama ve tutuş hissiyatı için Logitech farenin iki yanına silikon kaplamalar yerleştirmiş. Bu kaplamalar sert plastiğe oranda daha yumuşak bir yüzeye sahip, yatay kanalları var. Bu sayede üzerinde parmaklarınız kaymıyor.

Sağ, sol tıklama anahtarları üzerinde parmaklarınızın oturduğu plastik yüzey düz yapılmış. Bazı farelerde buralarda çukurlar görüyoruz daha iyi tutuş için ama Logitech burayı düz yapmayı tercih etmiş. Küçük diyebileceğimiz bir fare bu.

Zaten taşınabilirliği ile ön plana çıkan bir fare olduğunu söylemiştik. Bu anlamda farenin boyutları küçük ele sahip kullanıcıları ya da ufak fare kullanmayı sevenleri mutlu edecek ölçüde. Büyük bir ele sahipseniz fare avuç içinize kadar gelmiyor sadece parmaklarınızın altında duruyor. Ancak ufak fareleri sevmiyorsanız size göre değil.

Darkfield Sensör

Fare, Logitech’in Darkfield adını verdiği, varsayılan olarak nominal değeri 1000 DPI bir algılayıcıya sahip. 4000 DPI’a kadar hassasiyeti ayarlanabiliyor. Bu Darkfield sensörün esas esprisi çok farklı tip yüzeylerde çalışabilmesi.

Öyle ki Logitech MX Anywhere 3’ün cam yüzey üzerinde dahi çalışabildiğini belirtiyor. Gerçekten de aşırı ince olmadıkça, kalın cam masalarda, sehpalarda, tezgahlarda kullanabiliyorsunuz. Sonuçta sensörün limitleri var.

Bu anlamda sürekli seyahat halinde olan biriyseniz havalimanında, kafede bu fareyi çantanızdan çıkarıp farklı yüzeylere sahip masalarda kullanabiliyorsunuz. Mermer, kumaş, değişik dokular fareyi şaşırtmıyor, kendisi imlecin düzgün hareket etmesi için doğru okumaları, düzeltmeleri yapıyor.

Sonuç değerlendirmesi

Seyahat halinde olan ve hafif, küçük boyutlara sahip, kullandığınız uygulamalar için pratik özellikler sunan kablosuz bir iş faresi arayanlar için tavsiye ettiğimiz bir fare Logitech MX Anywhere 3.

Tek eksisi 2.4 Ghz alıcı üniteyi saklayabilecek bir gözü olmaması diyebiliriz. Bunun haricinde etkileyici pil ömrüyle de, özellikleriyle de tavsiye ettiğimiz bir ürün. İncelemenin başında özellikle belirttiğimiz kullanıcı grupları için doğru bir seçim.

Artılar: Yağ gibi akan ya da adımlı kullanılabilen gelişmiş kaydırma tekeri, yazılımlara özel tuş ayarları, yatay kaydırma kısayolu, çoklu cihaz bağlantısı, pil ömrü, verimliliği, Type-C şarj portu.

Eksiler: Alıcı saklama gözü yok yani kaybetmemeniz gerek, 99 Gram ile en hafif kompakt fare değil.