Anasayfa Video Gigabyte M27Q Monitör İncelemesi

Gigabyte M27Q Monitör İncelemesi

Gigabyte M27Q Monitör İncelemesi

Yeni Gigabyte M27Q modeli 170 Hz ve WQHD yani 2560×1440 piksel çözünürlükte daha önceki modellere göre daha rekabetçi bir fiyat ile karşımıza çıktı. Peki rengi, hızı, ayarları nasıl? İncelememizde yakından bakalım…

Gigabyte, M27Q için ilk KVM oyuncu monitörü diyor. KVM klavye, video ve fare (Keyboard, Video, Mouse) için bir kısaltma. Bu özellik sayesinde aynı monitöre bir masaüstü bilgisayar, bir de laptop bağlayıp, aynı klavye ve fareyi iki cihazda kullanabiliyorsunuz. KVM tuşuna basınca laptop ve PC arası geçiş yapıyor. Masanızda tek bir klavye, fare ve monitör kurulumu ile hem laptop, hem masaüstü kullanmak için güzel bir yöntem.

Arka kısımda KVM tuşu ve Joystick kontrol mevcut. USB kablosunu kasaya bağlarsanız üzerindeki iki USB portunu klavye ve fare bağlamak ve Type-C portundan bir laptopa KVM bağlantısı kurmak için kullanabiliyorsunuz. Kablonun görüntü aktarımı destekli olması önemli ve kutu içeriğinde bize çıkmadı.

Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası şu: Aynı anda birden çok masaüstü bilgisayar kullanmıyorsunuz, bir PC ve bir de laptop için bu özelliği kullanabilirsiniz.

  • 00:00 – Gigabyte M27Q monitör incelemesi.
  • 00:15 – Daha önce Aorus modellerini incelemiştik.
  • 00:45 – Daha fiyat rekabetçi, neye göre? Aorus modellerine ve 1440p 170 Hz kategorisi için.
  • 01:00 – 1440p yeni ekran kartları için ideal.
  • 01:45 – Yüksek Hz masaüstünde bile fark ediliyor.
  • 02:10 – Gigabyte bu monitör için ilk KVM destekli oyuncu monitörü diyor.
  • 02:30 – KVM Nedir? Bu monitörde nasıl kullanılır?
  • 03:05 – Type-C kablo görüntü aktarımı desteklemeli.
  • 03:33 – 170 Hz ve 1 ms. 04:00 – Ghosting, Motion Blur ya da Inverse Ghosting. ,
  • 05:10 – Bu yeni nesil IPS ve türevi paneller daha hızlı ve daha renkli.
  • 05:35 – Ölçüm değerlerimiz. Kendi ölçümlerimiz de renk gamutunun kapsam ve hacim değerlerinin çok yüksek olduğunu doğruluyor.
  • 06:00 – Profesyonel kullanıma uygun mu? Delta E yüksek ama sRGB modu var.
  • 06:20 – Bit değeri ve diğer teknik bilgiler.
  • 06:46 – OSD menüsü ve modlar.
  • 07:35 – Işık sızması ve IPS bulutlanması kontrolü. Bu fotoğraflar uzun pozlama ile çekilmiştir, insan gözüyle bakıldığında bu kadar net değildir.
  • 08:15 – Stand ergonomisi ve tasarım detayları.
  • 08:40 – Wobble yani sallanma var mı? Ne durumda?
  • 09:00 – VESA desteği.
  • 09:15 – Stand ayağı.
  • 09:36 – HDR değerlendirmesi.
  • 10:16 – Portlar ve bilmeniz gerekenler.
  • 10:35 – Kutu içeriği.
  • 11:01 – HDMI ve DisplayPort farkı.
  • 11:14 – Gigabyte Sidekick inceleme esnasında çalışmadı.
  • Güncelleme: Sorun SideKick uygulamasının paketleme hatası çıktı. Kısayolun gittiği .exe değil, bir alt klasördeki ikinci sidekick.exe çalıştırıldığında açılıyor: C:\Program Files (x86)\GIGABYTE\OSDSidekick\Gigabyte şeklinde ararsanız bulup, doğru kısayolu masaüstüne oluşturabilirsiniz. Sonraki sürümlerde düzelteceklerdir.
  • 11:45 – Başka nelere dikkat etmeliyiz?
  • 12:15 – AMD FreeSync Premium nedir? LFC ve FreeSync standartları.
  • 12:45 – NVIDIA G-Sync açılabilmesi ve diğer detaylar.
  • 13:25 – FreeSync Pro da var, bu monitörde yok, şart mı?
  • 14:40 – SuperSpeed IPS örneği.
  • 15:15 – Gigabyte M27Q kendi kategorisinde fiyat performans bir model.

170 Hz ve Yüksek Hızlı Paneller

Ancak M27Q’nun esas öne çıkan özelliği bizce bu KVM işlevi değil, 27 inç 1440p ve 170 Hz bir oyuncu monitörü olması. Üstelik kendi kategorisinde fiyatlar yurtdışında benzer özellikler için 500 USD civarındayken 350 USD fiyata bulunabilmesi. Özetle fiyat ve performans açısından değerlendirilmesi gereken, 2020 sonunun ve 2021 başının önemli monitör modellerinden.

Gigabyte’ın SuperSpeed IPS, kısaltma olarak SS IPS olarak adlandırdığı yeni nesil hızlı IPS türü panel kullanılmış. Pek çok yerde göreceğiniz vaat edilen tepki hızı MPRT olarak 0.5 ms, ancak kutuda göreceğiniz hız ise 1 ms zira GTG ve MPRT ölçümleri, ayrıca referans alınan nokta farklı oluyor. Üreticiler genellikle en iyi değerleri yazar, bu markaya göre pek değişmeyen bir olay. Bizim için en önemli olan kullanıcı tecrübesi ve gerçekten hızlı olup olmadığı.

Bu değerler daha önce ancak TN panellerde görebiliyorduk. Gerçekten de kullanımda Ghosting görmeden oynamak için bu panel türünde çok iyi bir deneyim sağlıyor. Elbette oyuncu monitörlerinde bu değer en iyi değer temel alınarak veriliyor, piksel renk değiştirme süresinin kısa olması önemli.

Öte yandan ayarlardan Overdrive ya da daha hızlı renk değiştirsin derseniz Inverse Ghosting yani ters hayalet etki oluyor ve bu sefer piksellerin arkasında değil, önünde erken çizim hayaletleri oluyor. Bu yüzden standart modda kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Gigabyte M27Q Renk Gamutu

Bu hıza karşın renk değerleri de başarılı, %92 DCI-P3 ve %140 sRGB ile fazlasıyla geniş bir renk uzayına, doygun, capcanlı renklere sahip. Oyunlarda da videolarda da bunun etkisini görebiliyorsunuz. HDR Ready olarak bir de nitelendirmesi var ki, bu yeni panellerde esas olay güçlü HDR değil. HDR odaklı bir deneyimi iyi yaşamak için HDR1000 gibi üst seviye sertifikalara sahip modelleri tavsiye ediyoruz. HDR10, HDR400, HDR600 ve HDR1000 şeklinde farklı ibareler hep HDR standartlarını değiştiriyor ve deneyimi etkiliyor. Bu monitörde yeni standartlara göre temel düzeyde HDR sunuluyor diyebiliriz.

Tipik parlaklığı 350 cd, statik kontrast 1000:1, dinamik kontrast 100M:1, görüş açısı her yönden 178 derece. Panel 8 bit ve yüzeyi yansıma önleyici hafif bir kaplamaya sahip. Portlara baktığımızda 2 adet HDMI 2.0 ve bir adet DisplayPort 1.2 görüyoruz. 170 Hz için DP kullanmak şart, HDMI üzerinden en fazla 144 Hz açabiliyoruz. HDMI 2.0 yerine 2.1 de olsaydı bu ne yazık ki değişmeyecekti, bu yüzden burada firmayı eleştirebileceğimiz bir nokta yok. Olsa çözüm önerebilirdik.

1440p Neden Önemli?

Cevap basit, 27 inç ekranda 1440p, 1080p’ye göre daha keskin bir görüntü demek. Yüksek çözünürlük ekran kartının yükünü artırsa da bizim grafik zevkimiz ve çalışma alanımızın genişliği için önemli.

Çözünürlük 27 inç boyut ve 2020-2021 yılları için ideal olan 1440p yani 2560×1440 piksel. Piksel yoğunluğu güzel, oyunlarda ve uygulamalarda keskinlik, netlik çok iyi.

Ancak oyun modunda bu tarz pek çok monitörde olduğu gibi masaüstü fontlarda fazla keskinleşme, pikselleşme gibi bozulma görebilirsiniz. Böyle durumlarda oyun dışı normal masaüstü modlara geçmeniz daha iyi olacaktır. Bu font keskinliği ve bozulması durumları karşımıza yeni nesil hızlı IPS türevlerinde, piksellerin hızlı renk değiştirdiği oyun modlarında daha sık çıkmaya başladı. Ancak kritik derecede değil.

Flicker Free ve Low Blue Light özelliklerine sahip, masaüstü ve internet tarayıcı odaklı çalışmalarda, uzun süre kullanımlarda düşük mavi ışığı etkinleştirebilirsiniz. Titreşimsiz özelliği için bir şey yapmanıza gerek yok.

Nasıl Daha Rekabetçi Fiyat Sağlanmış?

Fiyatı indirmek için neler kırpılmış? Öncelikle monitör standı ve süslemesi. Pivot modu yok, oyuncu monitöründe şart mı? Değil. Yükseltme alçaltma, öne ve arkaya eğme var ancak çevirme de desteklenmiyor. RGB vb. süslemeleri yok. Daha önce incelediğimiz Aorus modelleri bu açıdan çok zengindi.

Yani genel olarak daha sade bir tasarım ve daha temel bir stand ergonomisi sunuyor. VESA desteği ile çoklu monitör kurulumları için standından ayırabilir ve ayrı kol ile kullanabilirsiniz.

Monitörde IPS bulutllanması ya da ışık sızması var mı diye kontrol ettik. İnceleme örneğinde ciddi hatta orta derece bir sorunla bile karşılaşmadık. Ölü piksel çıkmadı, çerçevesiz tasarıma karşın büyük bir ışık sızma sorunu da görmedik. Bu tarz monitörlerde bakış açınıza göre değişen bulutlanma görmek ise panel tipinden kaynaklanan standart bir durum. M27Q’nun incelediğimiz modeli doğrudan kutusu açılmamış olarak geldi, bu da güzel zira rastgele bir ürün doğrulaması yapmış olduk ve sorun çıkmadı.

AMD FreeSync Premium

Oyunlarda yırtılma ya da takılmalara karşı AMD FreeSync Premium var. Nedir bu derseniz: LFC yani düşük kare hızında düzgün performans, düşük gecikme ve iyi bir FreeSync performansı sunuyor. Ancak Pro’da olduğu gibi bunları hem SDR, hem HDR modunda yapabileceği garanti değil. Bu bağlamda biz de zaten testlerde HDR kapalı, SDR’a odaklandık. HDR için tavsiyemiz HBR3 destekli Gigabyte Aorus FI27Q-P modelini daha önce incelemiştik.

NVIDIA ekran kartı sahipleri uzun süredir DisplayPort bağlantısı ile G-Sync’i de FreeSync monitörlerde açabiliyorlar. Burada NVIDIA sertifikası ve mükemmel deneyim garantisi yok, ancak şu ana kadar yaptığımız incelemelere ve kullanıcı dönüşlerine baktığımızda sorun yaşayan sayısı oldukça düşük. Bu bağlamda pek endişelenecek bir durum yok.

Gigabyte M27Q Diğer Özellikleri

Ana özelliklere ek olarak PIP-PBP, Dashboard ile oyun içi nişangah vb. Black Equalizer ile oyunda karanlık kısımları daha aydınlık hale getirmek, kalan aydınlık kısımları aşırı parlak hale getirmeden mümkün.

Gigabyte’ın SideKick yazılımı da USB kablosunu kasanıza bağladıysanız size monitörün OSD menüsünü masaüstünden fareniz ile kontrol imkanı sağlıyor. Diğer incelemelerde çalışan uygulama bu sefer çalışmadı, güncellenmesi gerekebilir.

Güncelleme: Gigabyte’ın diğer monitörlerinde ve farklı bir sistemde denediğimizde SideKick çalıştı. Bu konu ile ilgili tekrar güncelleme yapacağız.

Sonuç

Sonuç itibariyle çok popüler olan 1440p monitör pazarında hem IPS renklerin canlılığını, hem 170 Hz’i, hem de hayalet efektlere karşı hızlı bir piksel tepkisini bir arada sunabilen, buna karşın fiyat rekabetine girişen bir monitör var karşımızda. Renk uzayının genişliği şaşırtıcı derecede başarılı, ölçümlerimizle de doğruladığımız bu gamut, oyunlarda ve videolarda monitörü kullanmayı zevkli hale getiriyor.

Delta E değerleri yani sapma oranları profesyonel monitörlerdeki seviyede olmasa da, sRGB moduyla renkleri fotoğraf ve video düzenleme imkanı sağlayacak hale getirebiliyorsunuz.

Eksisi dediğimiz gibi süs ve stand kısmında olmuş, bir de Overdrive modunu yani hızlandırılmış piksel tepkilerini standart ayardan daha yukarı çekmemek daha iyi tercih. Bu monitörün çok satacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.