Anasayfa Video 360Hz Turnuva Monitörü İncelemesi: BenQ Zowie XL2566K

360Hz Turnuva Monitörü İncelemesi: BenQ Zowie XL2566K

Yeni CS2 için hızlı monitör arayanlar, sizin için BenQ Zowie XL2566K modelini inceledik. FPS oyuncusu olup cidden hırslanıyorsanız bu monitörün özelliklerine bakmanızı tavsiye ederiz.

0.5 ms ve 360 Hz ile tam da rekabetçi oyun sevenler için tasarlanan “BenQ Zowie XL2566k TN 360Hz DyAc⁺ 24.5 inç Espor Gaming Monitör”ü inceliyoruz. BenQ Zowie XL2566k Ürün sayfası… XL2566K Amazon fiyatı…

  • 00:00 – eSpor ve turnuva sınıfı bir monitör.
  • 00:40 – Bu kategorinin temel direği hareket bulanıklığı olmaması.
  • 01:20 – Bu 360 Hz nasıl çalışıyor? 0.5 ms de ne? 1 ms ile 0.5 ms farklı mı?
  • 02:50 – TN panel ne? IPS panel ne? Hangisi, nasıl performans veriyor?
  • 03:33 – UFO Test ve piksel çizimi, renk geçişi performansı değerlendirmesi.
  • 04:50 – Turnuvaya katılmayan ama çok hırslı oyuncular…
  • 05:50 – Yükseklik ve açı ayarları, kasa ve stand özellikleri.
  • 06:40 – Stand ayağının tasarımı ve eSpor yerleşimi.
  • 07:20 – Oyun zevkini nasıl etkiliyor?
  • 08:00 – Renk kapsamı nasıl? Ölçümlerimiz, parlaklık ve diğer karakter özellikleri.
  • 08:50 – Genel kalite ve ergonomi, görüntü açıları ve kullanım.
  • 09:35 – Yan kanatçıkları isterseniz takıp, çıkartabiliyorsunuz.
  • 10:12 – DisplayPort, HDMI, portlara göre tazeleme hızları ve olan, olmayan özellikler.
  • 11:10 – Sonuç değerlendirme, kim almalı, kim almamalı?
  • Artılar: 360 Hz ile çok hızlı, 0.5 ms ile piksel renk değişimi de hızlı, hayaletlenme yok, tepkisellik mükemmel. Stand ergonomisi ve sabitliği yanında her detay rekabetçi oyuncular için enfes.
  • Eksiler: HDR yok, sinematik deneyim odaklı değil, yüksek dinamik aralık ya da yüksek bit renk değeri gibi konularda menüde sinema ayarı hariç pek bir özellik sunmuyor.

Bu artı ve eksiler ile çok net ve karakter sahibi bir monitör olduğunu tekrar görüyoruz. BenQ daha önceki Zowie modellerinde olduğu gibi eSpor tutkunları ve turnuva seviyesinde performans isteyenler için kendisini kanıtlamış, altın standart özellikler sunan bir model sunuyor bizlere.

Daha önceki Zowie incelemelerimiz: 240 Hz Espor Monitörü: BenQ Zowie XL2540K – https://youtu.be/YwFgvYP7uWc

Turnuva Standardı: BenQ Zowie XL2546K ve XL2411K Monitör İncelemeleri -https://youtu.be/RRxw_HcJImQ

Neden 24.5 İnç? Daha Büyük Olmaz mı?

Turnuva ve rekabetçi oyunlar için ideal ekran boyutlarında yani 24.5 inç. Karşısına oturduğunuzda bütün ekran görüş alanınızda. Her detayı daha önceki Zowie modellerinde kendisini kanıtlamış sporcular tarafından istenen, önerilen bir monitör bu. Espor Gaming Monitör olarak online mağazalarda bulabileceğiniz XL2566K modeli hızlı tepki süresi, DyAc⁺ ve hızlı, hareketli sahnelerde algılamayı ve tepki vermeyi kolaylaştıran teknolojilerle donanmış.

Daha önce 144 Hz ve ardından 240 Hz’lik modelleri incelemiştik, stand tasarımı, sağlamlığı, titremesin diye özellikle ağır olması gibi detaylar aynen korunurken, TN panel sonraki seviyeye taşınıyor. Daha da hızlı hale geliyor, bu da yüksek FPS’yi gerçekten ekranda çizmesi demek. Oyunda yüksek FPS almadığınız zaman da bu hız işe yarıyor, farede hissedilen bir tepkisellik ve görüntünün ekrana çizilme süresindeki hız da yüksek. Input Lag yani giriş gecikmesi düşük, bariz şekilde seri hisseden bir ekran bu. Ayrıca piksellerin renk değiştirme süreleri de inanılmaz hızlı.

Günümüzde her monitör 1 ms diye satılsa da gerçek değerleri MPRT değil de GTG olarak ölçüldüğünde çok daha uzun süreler geçtiği görülüyor. Bu standart kullanımlar için sorun değil, ölçüm yöntemi gündelik kullanımda MPRT olarak doğru ve modern. Ancak espor odaklı ve rekabetçi detaycılıkla yaklaşıldığında gerçek 1 ms’nin de ötesinde 0.5 ms modeller de karşımıza çıkıyor. Esas olay ise bunu Overshoot denilen öne geçmeden doğru zamanlamayla yapabilmek. Bunun için monitörün hem hızlı paneli, hem hızlı elektroniği olması gerekiyor. Şu an kristal netliğinde hareket çizimini renkli yapma konusunda BenQ’nun Zowie ailesinin haklı bir ünü var. Artısını eksisini zaten incelememizde paylaşıyoruz.
Paneliyle görev odaklı monitör tanımına çok iyi uyuyor, görevi rekabetçi oyunlarda harika. Öte yandan HDR destekli değil, IPS türü renkler aradığınız, geniş ekran aradığınız simülasyon türlerinde ya da hikaye ağırlıklı oyunlarda kavisli ve çok geniş modeller gibi değil. Ancak o modellerde olmayan, hareket bulanıklığı engelleme ve yüksek hızlarda inanılmaz netlik sunma açısından kullandığı TN panelin 360 Hz sürümü kendisini kanıtlıyor. Üstelik hayalet efektleri engellerken piksellerin önüne de gölge düşürmüyor.

Bu arada BenQ kendi sitesinde örnekler de vermeye çalışmış, bakmak isterseniz:

Stand ergonomisi inanılmaz iyi, 15.5 cm yükseklik ayarı var, standı çok sağlam, tabanı ufak ve espor klavye fare dizilimine uygun. Kablo toplayıcı stand yuvası var, 100×100 mm VESA desteği, ekranı tek tuşla standından ayırma imkanı var. Ayrıca tepesinde taşıma kulbu da standın dahili bir parçası, turnuva kurulumu yapmak çok kolay. -20 ve +5 derece eğimi var. Kulaklık askısı da dahili olarak mevcut. Kafe kurulumları için ekrancılığı engellemeye yönelik ve isteğe bağlı olarak takılabilen yan pencere kanatları da var. Bunlar yan ışık almayı da engelliyor, ekranda yansıma engelleyici de var. Keşke her monitörün stand ergonomisi bu kadar iyi olsa, ancak elbette bir maliyeti var.

IPS mi TN mi tartışmasını zamanında yaptıysanız bilgileri biraz güncelleyelim. Artık IPS paneller yani bu monitörün rakibi paneller eskisi kadar hantal ve hayalet dolu değil. Öte yandan TN panel de eskisi gibi sönük ve silik değil. İki rakip, her nesilde adım adım birbirine benzemeye başlıyor. Ancak halen arada fark var, burada görüş açıları oldukça iyi, hatta bir TN panelden beklemediğimiz kadar iyi ve cidden yanlardan görünüm kalitesini aynen olmasa da çok büyük oranda koruyor. Tepeden ve aşağıdan bakarsanız işte o zaman belli ediyor TN yapısını. İncelediğimiz modele düşük ışıkta bakınca ışık sızması yok, IPS türevlerindeki bulutlanma yok, dümdüz, mükemmel bir panel var karşımızda.

İnternetteki başka incelemelere de bakıp kontrol ettiğimizde en fazla kasanın alt kısmında aydınlatma sızması görenler olduğunu anlıyoruz. Bir de kontrast VA panel kadar yüksek değil bu yüzden salt siyah ekranın siyah derinliği özellikle tepeden bakarsanız bulutlu duruyor. Öte yandan renkler de zenginleşmiş, ölçüm yaptığımızda artık sRGB kapsamını aşan bir kapsam görüyoruz.

Gamut Coverage
– sRGB: %92.7
– Adobe RGB: %67.7
– DCI P3: %73.0
Gamut Volume
– sRGB: %103.7
– Adobe RGB: %71.5
– DCI P3: %73.5

Özetle pek çok düz IPS panelden daha iyi renkler görüyoruz. Hatta renk doğruluğu şaşırtıcı derecede iyi, bit değeri açısından 8 bit ile elbette pro bir ekran değil. Benq fotoğrafçılar ve video ile uğraşanlar için profesyonel ekranlar da üretiyor.
Parlaklık olarak da 300 cd standart değerini görsek de renk ölçümü yaparken RGB eşitlemeli ayarlarda 224-218 cd parlaklık kullandık. HDR ekranlar çok yüksek parlaklıklara çıkabilirken bu panelin çok düşük ya da yüksek parlaklık değeri sunmadığını söyleyelim.
Monitörün bu kadar hıza karşın göz yormadığını da belirtelim. Zira göz yoran şey hız değil, titreşim. Eski monitörlerde parlaklık kısınca kısılan şey ışığın gizli titreştirilmesiydi, kapat aç gibi düşünebilirsiniz. PWM kısma frekansını ortadan kaldırınca, Flicker Free yani titreşimsiz ve gözler için eskisi kadar yorucu olmayan bir teknoloji ortaya çıkıyor.

Bağlantılara baktığımızda güç adaptörü yok, sadece güç kablosu var. 3.5 mm ses aktarım ve kulaklık bağlantısı, kendi kablolu uzaktan kumandası için özel bir bağlantı portu, iki adet HDMI ve bir adet DisplayPort var.
Konsol için 1080p modu desteklense de maksimum 120 Hz ve PC için HDMI da kullanabilseniz de yine 240 Hz alabiliyorsunuz. 360 Hz için DP gerek. Resmen GSync ve FreeSync desteklemese de yırtılma engelleme konusunda gayet başarılı.

Yani FreeSync ya da GSync var mı yok mu? XL2730Z, XL2540, XL2546S, XL2731, XL2740, XL2746S, XL2540K, XL2540KE, XL2546K, XL2731K, XL2746K, XL2566K modelleri BenQ sitesinde VRR destekli olarak listeleniyor. Özetle resmi bir Premium Sync sertifikasyon olmamasına karşın açıp sorunsuz kullanabiliyorsunuz.

Özetle bu DisplayPort ile PC’ye bağlayacağınız, ana rolü sizin keskin ve seri nişancılığınız olan bir oyun monitörü. Bu devirde bu kadar uzman işi bir cihaz bulmak ve kullanmak çok zevkli, ancak beklentilerinizi doğru tutarsanız.

Sonuç değerlendirme itibariyle 1080p ve 24.5 inç hatta TN monitör alıyorum ama bu muhteşem bir şey diyebileceğiniz yegane modeller BenQ Zowie ailesindeki turnuva monitörleri. Türkiye’de her yıl yeni bir modelini incelediğimiz bu seri, en rekabetçi oyunlar için ideal özelliklere sahipler.