Anasayfa Makale WhatsApp Alternatifi 5 Mesajlaşma Uygulaması

WhatsApp Alternatifi 5 Mesajlaşma Uygulaması

WhatsApp Alternatifi 5 Uygulama ve Özellikleri

WhatsApp alternatifi 5 mesajlaşma uygulaması ve bu uygulamaların özelliklerini paylaşıyoruz.

Facebook’un 2014 yılında WhatsApp‘ı satın alması, gizlilik uzmanlarını ve güvenlik bilincine sahip kullanıcıları endişelendirmişti. Facebook ve üçüncü taraf uygulamalarında, binlerce kullanıcının özel bilgilerinin sızdırılmasına neden olan birden çok güvenlik ihlali yapıldığı düşünülüyor. Hatta geçtiğimiz dönemlerde Facebook bu konuda birkaç kez gündeme gelmişti. Ancak WhatsApp her zaman güvenli bir mesajlaşma hizmeti oluşturmaya ve sürdürmeye adanmış ayrı bir uygulama olduğunu vaat ediyor.

Bununla birlikte Facebook kısa süre önce üç ayrı mesajlaşma platformunu birleştirmeyi düşündüklerini duyurmuştu. Facebook Messenger, WhatsApp ve Instagram‘ın mesaj işlevlerini birleştirerek, kullanıcıların üç ağ arasında birbirlerine mesaj göndermesine olanak sağlanması hedefleniyor.

Bir kaynak, bu üç platform arasındaki mesaj özelliklerinin birleştirileceği süreçte Uçtan Uca Şifreleme özelliğinin aktif kalacağını doğrulamıştı. Bu süreçte yine WhatsApp’ın güvenli olup olmayacağı kullanıcılarda soru işareti bırakıyor.

WhatsApp alternatifi 5 uygulama
WhatsApp alternatifi 5 uygulama

Facebook tarafından konuyla ilgili aşağıdaki bilgiler sağlanıyor:

“Facebook, şirketler ailesinin bir parçası olarak WhatsApp’tan bilgi alır ve bu şirketler ailesiyle bilgi paylaşır. Onlardan aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve onlarla paylaştığımız bilgileri, hizmetlerimizi ve sunduklarımızı işletmek, sağlamak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanabilirler.

Facebook ve Facebook ailesindeki diğer şirketler de ürün önerilerinde bulunmak gibi hizmetlerindeki deneyimlerinizi iyileştirmek için bizden alınan bilgileri kullanabilir.

Hizmetlerimizi sunmanın olağan akışı içinde kullanıcılarımızın mesajlarını saklamıyoruz. Ancak, hesap bilgilerinin bir parçası olarak eklemeye karar verirlerse, kullanıcılarımızın profil resmi, profil adı veya durum mesajı dahil olmak üzere kullanıcılarımızın hesap bilgilerini barındırıyoruz.”

Kısacası mesajlarınız haricinde hesaplarınıza yüklediğiniz durum, profil fotoğrafı ve profil adı gibi bilgilerin depolandığı söyleniyor. Eğer üçüncü parti bir yazılıma WhatsApp’ın sohbet yedeğini yapmıyorsanız (Google Drive ve iCloud gibi), mesajlarınızın uçtan uca şifreleme özelliğiyle korunduğunu söyleyebiliriz.

WhatsApp alternatifi 5 uygulama

Signal

WhatsApp alternatifi 5 uygulama - Signal
WhatsApp alternatifi 5 uygulama – Signal

Elon Musk tarafından da kullanılması tavsiye edilen Signal, birebir alternatif yazılımlardan bir tanesi. Hatta geçtiğimiz günlerde borsayla ilgilenenlerin yanlış bir şirkete yatırım yapmasına sebep olmuştu.

Ücretsiz bir yazılım olan Signal, uçtan uca şifreleme özelliğine sahiptir. Ayrıca sesli ve görüntülü arama desteği de sunan yazılım, masaüstü üzerinden de kullanılabiliyor. Yani alternatif olarak biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Yazılımın artıları:

  • Uçtan uca şifreleme
  • Açık kaynak kodlu olması
  • Bütün platformlarda olması (Android, iOS ve Windows vb.)
  • Silinebilen mesajlar gönderilebilmesi

Yazılımın eksileri:

  • Animasyonlu emoji yer almaması

Android | iOS

Threema

WhatsApp alternatifi 5 uygulama - Threema
WhatsApp alternatifi 5 uygulama – Threema

Threema yazılımını kullandığınız süre boyunca sohbet listesi ve grup bilgisi gibi önemli verilerin uygulama içerisinde değil, telefonunuzun dahili depolamasında tutulduğu ve mesajların da gönderilir gönderilmez silindiği söyleniyor. Telefon numarası yerine sistemde size tahsis edilen 8 basamaklı Threema ID ile hesabınızı kullanabiliyor ve kişilerinizi benzersiz QR koduyla doğrulayabiliyorsunuz.

Threema; metinler, sesli aramalar, paylaşılan dosyalar ve grup sohbetleri dahil tüm mesaj türleri için uçtan uca şifreleme sağlıyor. Durum mesajlarınızı bile şifreliyor. Böylece kimse gönderdiklerinizi takip edemiyor. Mesajlar yalnızca gönderen ve hedeflenen alıcı tarafından okunabiliyor. Whatsapp’taki özelliklere sahip olan yazılımın ekstra olarak anket oluşturma ve mesajlarda “beğenme” gibi geri bildirimler bırakabilme özelliği bulunuyor. Belirlediğiniz sohbetleri gizleyebilir ve dilerseniz de şifreli olarak koruyabiliyorsunuz. Ayrıca Threema’nın gizlilik yasaları İsviçre devlet yasalarına tabi.

Yazılımın artıları:

  • Kullanmak için telefon numarasına ihtiyacınız yok
  • Kişilerinizi QR kodu ile doğrulayabilirsiniz
  • Metin biçimlendirme özellikleri kullanılabiliyor
  • Sohbetlerinizi parola ile koruyabilirsiniz

Yazılımın eksileri:

  • Ücretli bir uygulama olması. Uygulama Android ve iOS platformlarında 27.99 TL ücrete tabii. Şayet iki platform arasında geçiş yapacak olursanız da uygulamayı bir kez daha satın almanız gerekmesi de negatif bir madde olarak eklenebilir.

Android | iOS

Telegram

WhatsApp alternatifi 5 uygulama - Telegram
WhatsApp alternatifi 5 uygulama – Telegram

500 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Telegram, WhatsApp’a alternatif başka bir rakip uygulama. Bulut tabanlı uygulama, birden çok platformda destek sağlıyor. WhatsApp’a benzer şekilde, birinin ne zaman mesaj aldığını görmek için çift tıklama özelliğini de kullanıyor.

Yazılımın artıları:

  • Açık kaynak kodlu olması
  • Bulut tabanlı olduğundan, verileriniz asla kaybolmaz

Yazılımın eksileri:

  • Şifreleme varsayılan olarak aktif değildir ve manuel olarak açılması gerekir

Android | iOS

Wire

Avrupa veri saklama yasaları tarafından korunan Wire, uçtan uca şifrelemeye sahip güvenli bir mesajlaşma uygulaması. Ücretsiz kişisel hesaplar ve ücretli iş planları sunuyor. Wire, ses ve video ile görüşme yapabilme özelliklerini de sağlıyor.

Uygulama, 1: 1 ve grup ekran paylaşımı, multimedya dosya paylaşımını ve ses filtrelemeyi de destekliyor. Tüm büyük platformlar için mevcut olan sekiz senkronize cihazdan hesabınıza giriş yapabilir ve kullanmaya devam edebilirsiniz.

Metni kalın ve italik olarak biçimlendirebilir, sohbetler içinde listeler oluşturabilirsiniz. Ayrıca, kolay paylaşım için dosya boyutlarını optimize edebilir ve daha fazla gizlilik için mesajları silmek üzere zamanlayıcılar ayarlayabilirsiniz.

Yazılımın artıları:

  • Uçtan uca şifreleme özelliği sunması
  • Zamanlanmış mesajlar ile mesajların belirlenen süre sonunda otomatik silinmesi
  • Aynı anda 8 cihaz ile kullanabilme

Yazılımın eksileri:

  • Ücretli seçeneğinin olması

Android | iOS

Element (Riot.IM)

WhatsApp alternatifi 5 uygulama olarak nitelendirdiğimiz makalemizin son yazılımı olan element de rakipleriyle benzer düzeyde bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

VoIP ve görüntülü aramanın yanı sıra mesajlar için uçtan uca şifrelemeyi de destekliyor. Her kullanıcı benzersiz bir kimlik alıyor; bu kimlik, anonimliğinizi korumaya yardımcı olmak için telefon numarası yerine kullanılıyor.

Element, açık kaynaklı yazılım üzerinde çalışıyor. Kendi botlarına sahip olsa da, geliştiriciler kendi botlarını oluşturabiliyor. Kullanıcıların yazılımla etkileşime girmesi sağlanarak, yazılım daha çok yönlü ve güvenli hale getirilebiliyor. Ayrıca Riot içerisinde konuşma odaları yer alıyor ve kullanıcılar herhangi bir genel sohbet odasını ziyaret ederek sohbetlere dahil olabiliyor.

Yazılımın artıları:

  • Telefon numaraları yerine kullanıcı kimlikleri tahsis eder
  • Açık kaynak kodlu yazılımdır
  • Masaüstü yazılımı da sunar
  • Yedi farklı dil desteği sunuyor

Yazılımın eksileri:

  • Şifreleme varsayılan olarak etkin değildir ve manuel olarak açılması gerekir

Android | iOS | Windows | macOS

Evet, eğer WhatsApp’ın halihazırda topladığı verilerle ilgili sizi bilgilendirmesinden dolayı canınız sıkıldıysa ve alternatifler arıyorsanız yukarıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Bütün bunlar sonucunda farklı bir uygulamaya geçmeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı aşağıda bekliyoruz.