Üç ay önce tanıtılan ve oldukça sevilen Apple M1’e Intel tarafından karşılaştırmalı bir yanıt geldi.
Intel, bu hafta paylaşılan yeni bir slayt gösterisinde en yeni 11. Nesil Core işlemcilere sahip dizüstü bilgisayarların Apple’ın özel tasarımlı M1 çipine sahip dizüstü bilgisayarlardan daha üstün olduğunu kanıtlamak için “dikkatle hazırlanmış” karşılaştırmalı testleri kullanıcılara sundu.
Intel, bir PowerPoint sunumunu PDF dosyası olarak dışa aktarmanın, 11. Nesil Core i7 işlemci ve 16GB RAM ile donatılmış bir Windows dizüstü bilgisayarda, aynı görevi 13 inçlik 16GB RAM’e sahip MacBook Pro’da tamamlamaya kıyasla 2,3 kata kadar daha hızlı olduğunu söyledi. Şirket, PowerPoint’in her iki sistemde de yerel olarak çalıştığını da belirtti.
Intel ayrıca, Topaz Labs’ın yapay zeka tabanlı fotoğraf büyütme yazılımı Gigapixel AI‘nin, M1 MacBook Pro’ya kıyasla Core i7 sisteminde 6 kata kadar daha hızlı performans gösterdiğini belirtti. Bazı kaynaklar Topaz Labs uygulamalarının Intel işlemcilerindeki donanım hızlandırmadan yararlanmak için tasarlandığını belirterek, “sonuçların gerçek olduğunu” kullanıcılarla paylaştı.
Oyun performansına gelince, sonuçlar farklı bir şekilde ele alındı. Intel, Mac’lerin oyun oynamak için ideal olmadığını açıkça söyledi. M1 Mac’lerin Gear Tactics, Hitman 2 ve diğerleri gibi “sayısız” oyun için destekten yoksun olduğunu vurguladı.
Intel, bunların yanında bir de “gerçek pil ömrü testi” gerçekleştirdi ve hem M1 MacBook Air hem de 11. Nesil Core i7 işlemciye sahip Acer Swift 5’in, Netflix’i ek sekmeler açık olarak izlerken neredeyse hemen hemen aynı olarak 10 saatlik pil ömrüne ulaştığını belirtti. Teknoloji devi, her iki dizüstü bilgisayarın 250 nit ekran parlaklığına ayarlandığını, MacBook Air’in Safari çalıştırdığını ve Acer Swift 5’in test için Chrome çalıştırdığını söyledi.
Apple’ın web sitesi, ekran parlaklığı %50’deyken Apple TV uygulamasında sürekli olarak 1080p içeriğin oynatılması durumunda M1 MacBook Air’in 18 saate kadar pil ömrüne sahip olduğu bilgisini veriyor. Bunun yanında yine ekran parlaklığı %50’ye ayarlıyken Wi-Fi üzerinden Safari’de 25 sekme arasında gezindiğinizde 15 saate kadar pil ömrü sunulduğu belirtiliyor.
Intel’in yaptığı performans karşılaştırmalarında, pil ömrü testi için MacBook Pro’dan MacBook Air’e geçtiğini ve yapılan tüm testlerin her birinde farklı bir Core i7 işlemci modeli kullandığının da altını çizelim.
Intel, geleneksel dizüstü bilgisayarlardan dokunmatik ekran gibi özelliklere sahip tabletlere ve birden çok harici ekrana kadar her tür cihaza destek sağladıkları için işlemcilerinin yalnızca performansla değil, aynı zamanda duruma göre değişen faktörlere uyum sağlaması açısından kullanıcılar için önemli bir seçenek olduğunu da ekleyerek sunumunu tamamladı. Normalde M1 tabanlı MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro yalnızca bir harici ekranı destekliyor, ancak bazı kullanıcılar bu sınırlamanın resmi olmayan bir çözüm olarak DisplayLink adaptörleri ile atlanabileceğini keşfetmişti.
Intel’in bu sunumundan sonra ünlü Apple köşe yazarı Jason Snell, Six Colours web sitesinde paylaştığı yorumunda Intel’in kendi ürünleriyle yaptığı kıyaslamaları “M1 Çip’e yapılan düşmanca karşılaştırma” nitelendirdi. Editör Andrew Freedman ise Intel tarafından yapılan bu sunuma kuşku ile yaklaşılması gerektiği ve objektiflikten uzak olduğunu söyledi.
Macbook Air 50 Wh iken Acer 57 Wh. Acer’ın 14 inç olduğunu düşünürsek
eşit süre dayanması kabul edilebilir. Yalnız fiyat olarak bakarsak MBA
999 dolar iken Acer Swift 5 i7 modelinin 1299 dolar olduğunu görüyoruz,
bu durumda MBP ile karşılaştırma yapmaları lazımdı bence. Ayrıca daha
yeni çıkmış bir ARM bilgisayar ile yıllardır uygulama geliştirilen X86
bilgisayarı karşılaştırmak ne kadar mantıklı olur bilemedim. Bence İntel
artık tahtının sallandığını fark edince ARM’ı kötülemeye çalışmış gibi
:D Geçen sene AMD PC’de artık 1-2 model dışında daha iyiyken mobilde
hala İntel bariz üstündü, 4xxx serisi ile biraz toplarlamıştı ancak AMD.
Fakat ARM çıktıktan sonra kağıt üstünde İntel bilgisayarlar geride
kaldı. Ayrıca değinmemişler ama İntel grafik anlamında M1 işlemcilere
göre çok geride, oyun oynamayı düşünenler için de çok cazip hale geldi
Macbook.
Kıyaslanılan şey gerçekten powerpoint mi… Acı verici değil mi? Performanstan kasıtları powerpoint’ten pdf’e çeviri işi mi :D
İntel yine her zamanki gibi 👍
Apple köşe yazarının dediği gibi ; “M1 Çip’e yapılan düşmanca karşılaştırma” . :)
Çok yüksek beklentiler ile “İNOVASYON!!” bağırıp duran apple, henüz Intel’in yanına bile yaklaşamamış. Elbette böyle birşey mümkün olamaz. Bir tarafta uzun yıllardır bu işi yapan ve belirli standartlara ulaştırmış marka diğer tarafta geçtiğimiz seneye kadar Intel’e muhtaç Apple. Mantık çerçevesinde Intel yenilikleri ile Apple yenilikleri aynı boyutta büyüme sağlayacağı için Apple Intel’i maalesef hiçbir zaman geçemeyecek.
M1’de ciddi sorunlar var. Çok basit olarak Windows desteği hala yok. Zaten bazı programlar konusunda sorun yaşanayan MacOS bunu Boot Camp ile Windows kurarak sorun çözülüyordu. M1’li modellerde bunu yapamıyorsun. Diğer performans’larda da Intel’in ne kadar iyi olduğunu yukarıdaki yazıda görüyoruz.
Apple M1 işlemci ile kendi yolunu çizme sevdasını anlıyorum. Ancak Apple, hızı ve performansı ile öne çıkmış ve tercih sebebi olmuş bir marka. Bunu sağlayan en önemli karakter ise, İntel ve işlemcileri. Yıllardır bu sektöre yön vermiş, bu işin mimarisini oluşturmuş ve tecrübesi ile öncü İntel’den daha iyi performans sağlamayı beklemek bence şu aşamada boş bir hayalden öte gidemez. Hele ki 11900K işlemciyi, Apple kullansın, o zaman hız ve performansta nasıl olumlu geri bildirimler alırlar, düşünemiyorum bile.
Yıllardır İntel kullanıyorlardı zaten, İntel’in ısınma sorunu ve yüksek güç tüketimi İntel işlemcilerinin en büyük sorunlarından. 14 nm ye takılmalarından bahsetmiyorum bile.
Apple önce M1 deki rosetta 2 intel emulatörünü bir halletsin. M1 kullanıcılarının dönüşleri ile ortaya çıkan kararlı çalışma, kapanma, klavye, mouse vs. çalışmayı durdurma gibi problemleri bir çözülsün sonra intel işlemcilerle kıyaslarına bakarız henüz M1 işlemci hazır bile sayılmaz :D