Anasayfa Haber Yurt Dışından Getirilen Telefonlar İçin Kayıt Süresi Uzatıldı

Yurt Dışından Getirilen Telefonlar İçin Kayıt Süresi Uzatıldı

yurt dışından getirilen cihazlar için kayıt süresi

Resmi Gazete üzerinden yayınlanan son kararnameyle beraber yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt süresi uzatıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafınca hazırlanan ‘Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ bugün Resmi Gazete üzerinden yayınlandı. Yürürlüğe giren yönetmelikle beraber yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt süresi pandemi şartları nedeniyle 120 günden 365 güne çıkartıldı.

BTK tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte elektronik cihazlar için siyah, beyaz ve gri olmak üzere üç farklı kategori belirlendi.

Siyah Liste: Kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, bertaraf veya ihraç edildiği Kuruma bildirilmiş, uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti aldığı veya Kurum kayıtlarında yer almadığı halde ülkemiz sınırları içerisinde kullanımda olduğu tespit edilmiş ve kesintisiz yedi yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almamak suretiyle beyaz listeden çıkarılmış cihazlara ait IMEI numaralarından oluşur.

Beyaz Liste: Herhangi bir yasaklama ve usulsüzlüğe dahil olmayan cihazlara ait IMEI numaralarından oluşur.

Gri Liste: Beyaz ve siyah liste dışında kaldığı tespit edilen ancak elektronik haberleşme hizmetini ülkemiz sınırları içerisinde geçici olarak alan cihazlara ait IMEI numaralarından oluşur.

yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt süresi

Bunun yanı sıra IMEI numarası siyah listede yer alan cihazlara siyah listede olduklarına dair bir kısa mesaj gönderilecek ve bu cihazların 112 Acil Çağrı servisine erişmesine izin verilecek.

Aynı zamanda kurum kayıtlarında yer almamasına rağmen kullanıldığı tespit edilen ve siyah listeye eklendiği tarihten itibaren 120 günlük kullanım süresi içerisinde IMEI kaydı yaptırılmayan cihazlar ise “kaçak cihaz” olarak görülmeye devam edilecek. Kaçak cihaz olarak tanımlanan bu elektronik cihazlar ise kullanıma kapatılacak.