Anasayfa Mobil Xiaomi Redmi Note 10 İncelemesi

Xiaomi Redmi Note 10 İncelemesi

Xiaomi’nin son yıllarda en çok telefonlarından biri olan Redmi Note serisinin yeni üyesi Note 10 modelini inceliyoruz.

Redmi Note serisi uzun zamandır ülkemizde son derece popüler. Özellikle Note 8 Pro hem fiyatı hem de benzer segmentteki diğer rakiplerine oranla yüksek performansıyla ülkemizde peynir ekmek gibi satıldı. Fiyat performans telefonu olmak bence premium olarak adlandırdığımız üst segmente veya giriş segmentine göre çok zordur. Redmi Note 8 Pro zamanında kendine Fiyat/performans kralı diyen çoğu telefona toz yutturduğu için bu telefonların neden ülkemiz gibi yerlerde çok sevildiğini sorgulamamanız gerekiyor.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Redmi Note 10 Tasarım özellikleri

Redmi Note serisini uzun süre kullanmış ve test etmiş biri olarak telefonu elimde tuttuğum ilk anda üzerimde hem pozitif hem de negatif bir etkisi oldu. Ön yüzde Corning Gorilla Glass 3 arka yüzde ise plastik malzeme kullanılmış. Bu doğal olarak seriyi çok sevenlerin çok hoşuna giden bir şey değil ama artık amiral gemisi seviyesine çıkmış telefonlarda bile plastik yüzey görebiliyoruz. Ardından güç tuşunun içine gömülü parmak izi okuyucu ile telefonun ekranını açtığımda, neden plastik malzeme kullanıldığını da anlıyorum. Redmi Note serisinde insanlar uzun bir süredir AMOLED/OLED ekranlar görmek istiyordu. Hem pil tüketimi açısından hem renk doygunluğu açısından hem de tepede güneş ışınları ekrandan yansırken ne yaptığımızı görebilmemiz için artık seriye gelmesi gereken bir özellikti.

En yüksek seviyede 1.100 nit parlaklığa sahip olan Note 10’un ekranı son derece şık, son derece güzel. Super AMOLED ekran Redmi Note 10 serisine çok yakışmış. Yine de abisi Note 10 Pro gibi 120 Hz değil, 60 Hz tarama hızı sunuyor. Essential Phone ve iPhone X ile başlayan çentik modası, Samsung’un Infinity-O ekranlarıyla son halini almış gibi görünüyor. Her geçen gün daha fazla telefonda Samsung telefonlarda gördüğümüz ekran çentik tasarımını görüyoruz. Gerçi bunun en büyük sebeplerinden biri de sektördeki çoğu şirketin Samsung ekranlar kullanması da olabilir. Hatta muhtemelen öyle…

Xiaomi Redmi Note 10 Kamera

Telefonun arka yüzünü çevirdiğimde ise kamera modülünün çok şık görünüyor olması ilk dikkatimi çeken şey oldu. Hem ana kameranın konumlandırılması hemde yardımcı kameraların altında üçgen şeklinde dizilmesi çok hoş durmuş. Ama bir şeyden artık gerçekten çok sıkıldım. Lütfen artık şu kameraların yanına Ultra Premium, Über Premium veya büyük harflerle Space Zoom gibi şeyler yazmayın. Bu tarz yazılar bence tasarımı tamamlamak yerine onu bir adım geriye çekiyor.

Xiaomi Redmi Note 10’un güzel yanlarından biri de portları. Telefonda 3.5 mm jakı arayanlar için halen güzel bir çözüm, ayrıca ben kulaklıkla müzik dinlemek istemiyorum diyenler için de artık stereo ses desteği bulunuyor. Bunun üzerine SD kart, çift SIM desteği, Tip C bağlantı noktası gibi detayları da kattığımızda Redmi Note 10 gayet çok yönlü bir cihaza dönüşüyor.

Ekran boyutu 6.43 inç ve genelde Note 10’un fiyat segmenti cihazlarda bu ekran boyutunu giderek daha az görmeye başlıyoruz. O açıdan eğer dev ekran değil, elde daha rahat duran bir telefon arıyorsanız tercih sebebi olabilir.

Özetle tasarım yönünden bence kendi segmentinde son derece iyi telefon ama Note 10 ile karşılaştırdığınızda odadaki fil sayısı birden fazla. Eğer ön ve arka yüzünün Corning Gorilla Glass 5 ile korunduğu, 120 Hz Amoled ekranlı Note 10 Pro dikkatinizi çekiyorsa, Note 10 size zayıf gelecektir.

Redmi Note 10

Redmi Note 10 Donanım Özellikleri

Az önce odadaki fillerden bahsetmiştim ya, işte performans bölümüne geldiğimizde odadaki fil sayısı da doğal olarak artıyor, bize bazı durumlarda nefes alacak alan bırakmayabiliyor. Xiaomi, Redmi Note 10’da işlemci çipseti olarak Snapdragon 678 kullanıyor. Kendisi 11 nm ve beni batarya verimliliği konusunda en başından beri şüphelere düşürüyor.

Henüz yeni bir işlemci platformu ve özellikle 2021’in ikinci çeyreğinde daha fazla telefonda kendisini görmeye başlayacağız. Özellikle realme ve Nokia’nın da uygun fiyatlı modelleri için bu çipseti kullanması bekleniyor. Xiaomi Redmi Note 10 özelinde baktığımızda sentetik sonuçları baz alırsak, çipset performansı olarak Note 9 ile Note 9 Pro arasında bir yere oturuyor. Fiyat karşılaştırması yaparsak telefon daha çok Note 9 Pro’ya yakın. Eh, doğal olarak performans analizlerimizde ana karşılaştırmayı da bu Note 9 Pro ile yapacağız.

Şimdi ilk olarak önemli bir noktadan bahsedelim. Eğer Xiaomi Redmi Note 10 ile PUBG Mobile oynamak isterseniz 40 FPS limitine takılı kalıyorsunuz. Tencent’in oyun üzerinde uyguladığı kilidi kaldırmak isterseniz Android kullanıcıları için hazırladığımız yeni FPS artırma rehberine göz atabilirsiniz.

Peki, sonuçlar nasıl? Aslında hedefimize ulaşıyoruz ve Redmi Note 10’dan istediğimiz performansı alabiliyoruz. Ama ortalama FPS değerinin 60 olması tek başına yeterli değil. FPS kararlılığının yüzde 89 olması son derece düşündürücü. Diğer taraftan bu sonuçları Redmi Note 9 Pro ile karşılaştırdığımızda kararlılığın yüzde 99 olduğunu görüyoruz. Aradaki farkın bu derece yüksek olması kullanılan çipsetlerle doğrudan ilgili. Aslında telefonun direkt rakibi olan Note 9’da benzer sonuçları alabiliyorsunuz ama fiyat açısından konumlandırmasına baktığımızda Note 10, Redmi Note 9 Pro ve POCO X3 NFC ile benzerlik gösteriyor.

Xiaomi Redmi Note 10 Arayüz

Yine de bu çok kötü bir haber değil çünkü en çok gösterilen FPS değerine baktığımızda neredeyse yüzde 52 ile Redmi Note 10’un 60 FPS değerini oyun seansının büyük bir bölümünde yakaladığını görüyoruz. Redmi Note 9 Pro’da bu oran yüzde 61 seviyesinde, POCO X3 NFC’de ise yüzde 65’in üzerinde.

15 dakika boyunca harcanan güç miktarı ise 210.42mAh seviyesinde ve bize verilen toplam oyun süresi 5 saat 10 dakika. Aslında bu değer Note 9 Pro ile benzer seviyede ama Note 9 Pro 201.67 mAh ile daha dengeli bir güç tüketimi sağlamış. Aslında pil tüketiminin bu kadar artmış olmasının sebebi bizim telefonun performans sınırlarını zorlamış olmamız. Aynı testi 40FPS ile yaptığımızda aldığımız sonuçlar çok daha iyi. Farkındaysanız yaptığımız işlemlerle telefonun limitlerini hayli zorlamışız. Yine de test başında 31 derece olan batarya sıcaklığı sadece 6 derece artarak 37’ye yükselmiş.

Özetle Redmi Note 10 performans açısından hiç de fena bir telefon değil ama hem önceki neslin fiyat açısından yakın telefonu Redmi Note 9 Pro, hem de POCO X3 NFC gibi rakiplerin gerisinde.

Xiaomi Redmi Note 10 Kamera Özellikleri

Telefonda benzer fiyattaki diğer onlarca cihazda olduğu gibi dörtlü kamera sistemi kullanılıyor. Ve tahmin edebileceğiniz üzere kameraların bazıları yardımcı özelliklere sahip. Ana geniş açılı kamera 48 MP ve f/1.8 diyaframlı. Ultra geniş açılı kamera ise standart yapıda 8 MP ve F/2.2 diyaframlı. Diğer iki kamera ise 2 MP çözünürlüğe sahip. Bunlardan biri makro çekim yapmanıza olanak sağlarken, diğeri de derinlik hesaplamaları yaparak daha iyi portre fotoğraf çekmenizi sağlıyor.

En baştan şunu söyleyeyim. Elbette Note 10 Pro’nun 128 MP’lik yüksek çözünürlükle ana kamera çok daha iyi sonuçlar veriyorduk. Bu zaten aşikar bir durum. Ama Note 10 özelinde baktığımızda Redmi Note serisindeki şu ana kadar aldığım en güzel sonuçları aldım. Özellikle gün ışığında 12 MP’lik fotoğraflarınız son derece detaylı, son derece keskin ve HDR ayarlamaları yerinde.

Telefon 3.5mm Portu

Önceki Redmi Note serilerinde kamera fena değildi ama Note 10 ile karşılaştırabileceğim kadar iyi de değildi. Dinamik aralığın ayarlanması, genel kalite gerçekten kendi fiyat aralığında onu rekabete sokacak kadar iyi. Redmi Note 10 ile ister yapay zeka sahne algılama isterseniz de standart fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Daha canlı renkler, daha keskin görseller istiyorsanız yapay zekayı açabilirsiniz ama ben pek önermiyorum. Çünkü AI görüntüdeki gürültüyü/greni artırıyor. Renklerde düzenlemeyi fotoğrafı çektikten sonra siz de yapabilirsiniz.

Ve zaten çoğu telefonda önermiyordum ama Note 10’da 48 MP fotoğraf modunu hiç önermiyorum. Elde ettiğiniz görüntü daha yumuşak, daha fazla gürültü içeriyor. Ayrıca HDR kapalı olduğu için dinamik aralık açısından da 12 MP ile yarışabilecek seviyede değil.

Düşük Işık Performansı

Düşük ışık için konuşursak burada da güzel gelişmeler var. Yani Note 8 ve Note 9’a oranla her seferinde üzerine koyarak ilerliyor Xiaomi. Düşük ışık çekimlerinizde genelde HDR açık oluyor. Genelde HDR açık konumdayken çektiğiniz fotoğrafların detayı ve netliği gayet güzel. Yapay zeka ise gece modunda agresif çalıştığı için bazı pozlarda detayları yok edebiliyor. Gren temizleyeyim derken sizin yakalamak istediğiniz anları ortadan kaldırabiliyor. Bu yüzden özellikle gece modunda fotoğraf çekerken birden fazla çekim yapmanızı öneriyorum.

Ultra geniş açılı kamera ise bence önceki modellere oranla çok büyük farklar sunmuyor. Uzak mesafeden yaptığınız manzara çekimlerinde görüntü istediğiniz kadar keskin olmayabiliyor. Çekim yapacağınız objelere yakınlaştıkça aldığınız sonuçlar da daha keskin oluyor. Görece sosyal medya için fena olmayan sonuçlar alıyorsunuz.

Macro kamera aslında iyi ışık koşullarında güzel detaylar ve güzel renkler sunabiliyor ve düzeltilen odak özelliği sayesinde netlikte de sorun yaşatmıyor. Ama… 2 MP iyi fotoğraflar çekebilmeniz için sizi zorlayan bir çözünürlük değeri.

Akıllı Telefon

Portre Modu

Portre modu gayet güzel çalışıyor. Farklı ışık koşullarında yaptığınız farklı çekimlerde suje ve arka planı ayırmada hiç sorun yaşanmadığını gördüm. Derinlik hesaplaması son derece iyi yapılıyor ve elde ettiğiniz fotoğraf sizi tatmin ediyor. Arkanızda temiz bir plan olduğunda artık çoğu telefonun kamerası suje ayırmada, saç gibi zorlayıcı yerlerde doğru kesim yapmada başarılı ama daha kompleks arka planlar özelinde düşündüğümüzde Xiaomi Redmi Note 10 gerçek iyi iş çıkarıyor.

Ön kamera için de küçük bir parantez açmak istiyorum. Akıllı telefonların ön kameraları hem görüntülü konuşma hem de sosyal medya için önemli. O yüzden ön kamera ile çekilen normal ve portre modlarının başarısı da bu telefonları satın almak isteyen insanlar için dikkat edilen bir nokta. Redmi Note 10 bazı zorlu koşullarda bile sujeyi yani beni gayet iyi aydınlatarak bu konuda beğenimi kazandı.

Video Performansı

Video çekim yeteneklerine baktığınızda ise biraz hayal kırılığı yaşayabilirsiniz. Redmi Note 10 video çekmek için satın almanızı önerebileceğim bir akıllı telefon değil. Kendi segmentindeki diğer birçok telefon gibi Redmi Note 10 da 4K video kaydında EIS kullanamıyor. Görüntü sabitleyici 4K’da çalışmadığı gibi, aynı zamanda 1080p 60FPS video çekerken de çalışmıyor. Sadece 1080p 30FPS video kayıtlarında görüntü sabitlemeyi kullanabiliyorsunuz. Ultra geniş açılı kameranın video örneklerinde renklerin canlılığı hoş ama bir iki denemenin ardından pek kullanılacağını sanmıyorum.

Redmi Note 10 Fotoğraf Çekimi

Redmi Note 10 Sonuç

Özetle fotoğraf konusunda kesinlikle sizi pişman etmeyecektir ama video çekimlerinizde hedeflerinizi pek yüksek tutmayın derim. Ana kamera iyi bir sensör ve iyi bir lense sahip ama videolarda görüntü işleme konusunda Snapdragon 678 çok da yeterli bir platform değil.