Anasayfa Haber Firefox 90 ile FTP Desteği Bitti

Firefox 90 ile FTP Desteği Bitti

Firefox 90 FTP

Mozilla, Firefox 90 sürümü itibarıyla FTP protokolü için desteği tamamen sonlandırdı.

Mozilla, Firefox web tarayıcısının Firefox 90 sürümünden itibaren FTP protokolünü desteklemeyeceğini duyurdu. Firefox ve Chrome’da FTP desteğinin kaldırılmasıyla ilgili söylentiler ilk olarak 2015 yılında ortaya çıktı, ancak Mozilla’nın tarayıcıda FTP desteğini devre dışı bırakacak bir tercih sunması 2018’e kadar sürdü. FTP desteğinin Firefox’tan kaldırılacağına dair onay ise 2020’de geldi. Mozilla, Firefox 77’deki desteği kaldırmayı planlasa da bunu bir süre erteledi. Diğer taraftan Google, FTP desteğini Chrome tarayıcısından halihazırda kaldırmış durumdaydı.

Mozilla, kuruluşun Eklentiler blogunda bir kullanımdan kaldırma zaman çizelgesi yayınladı. Zaten Firefox 88 sürümünde de FTP desteği varsayılan olarak kapalı olarak geliyor. Geliştirici, FTP protokolünün kullanıcılar için bir güvenlik riski olduğunu söylüyor.

Firefox, bir kullanıcı bir FTP adresi yüklemeye çalıştığında bir uyarı veriyor. Yüklü FTP programları listede görüntülenir, ancak hiçbiri yoksa liste boş olarak karşınıza çıkıyor. FTP kaynaklarına erişmesi gereken Firefox kullanıcıları, WinSCP‘yi kontrol etmek ve onu tarayıcıda varsayılan FTP işleyicisi yapmak isteyebilir.

Firefox 88 ve 89 İçin FTP Nasıl Geri Yüklenir?

FTP kodu Firefox 88’de tamamen kaldırılmıyor ve kullanıcılar Firefox 88 ve 89’da FTP desteğini geri yükleme tercihini değiştirebiliyor. Mozilla, Firefox 90 sürümünde ise FTP’yi tamamen kaldırdı.

  1. Firefox adres çubuğunda about:config dosyasını yükleyin.
  2. Dikkatli olacağınızı onaylayın.
  3. ftp.enabled’ı arayın.
  4. Satırı çift tıklayarak veya geçiş simgesine sol tıklayarak değeri TRUE olarak ayarlayın.

Değer TRUE olarak ayarlandığında Firefox FTP kaynaklarını tekrar açacak. Başta da belirttiğimiz gibi bu Firefox 90’a kadar çalışıyor.