Anasayfa Haber Samsung, İlk 3nm Test Çipini Üretim Bandından Çıkardı

Samsung, İlk 3nm Test Çipini Üretim Bandından Çıkardı

Samsung 3nm

Teknoloji devi Samsung, 3nm test yongasını üretmeyi başardı. Şirketin kendi tesisinden çıkan bu donanım, alanında iyi çalışmalarda yer alan Synopsys’in teknik araçları ile tasarlandı.

Samsung Foundry ve Synopsys, çok yönlü transistör yapısına sahip 3GAA işlem teknolojisini kullanarak ilk 3nm test çipini ürettiğini duyurdu. Bu test çipleri, Synopsys’in Fusion Design Platform yazılımında bulunan elektronik tasarım otomasyon (EDA) araçları kullanılarak tasarlandı. Güçlerini birleştiren iki silikon kuruluşunun eseri olarak ortaya çıkan 3GAA test çipleri, çok düşük güç tüketimiyle daha yüksek performansı bir araya getirmeyi hedefliyor.

Samsung Foundry‘ın birkaç yıldır kullandığı Çok Yönlü Transistör Yapısı olan GAA‘nın 3nm işlem teknolojisine dayanan haline 3GAA ismi veriliyor. Yarı iletken sektöründeki diğer şirketlerin ürettiği yongalardan bildiğimiz FinFET teknolojisinden çok daha avantajlı olan GAA, silikon boyutunu %30’a kadar azaltmasının yanında kayda değer seviyede performans artışı da kazandırıyor. GAA transistörler, bünyesindeki kanalları ve nano sayfaları istenen boyuta ayarlayabildikleri için bu olumlu yönlerin oluştuğunu belirtmekte fayda var. Zira performans ve enerji tasarrufu arasındaki dengeyi sağlamada bu dinamik büyük bir önem arz ediyor.

Samsung’un Yaptığı Ortaklık Başarıyı Beraberinde Getirdi

Samsung, GAA temelinde geliştirilen 3GAA teknolojisinden faydalanıp, 3nm bir çip tasarlayabilmek için bu alanda çalışmaları olan farklı bir şirketle iş birliğine gitti. Çip tasarımında Synopsys‘in Fusion Design Platform yazılımındaki elektronik tasarım otomasyon araçları kullanıldı. Bu araçlar, tasarım aşamasındaki transistör yerleşimi, yonga inşa kurallarını ve geometrideki değişkenlikleri hesaba katmada kullanılıyor.

Samsung 3nm

Samsung Foundry mühendisleri, tüm sürecin sonunda Synopsys’in Fusion Design Platform yazılımında bulunan EDA araçlarını ve şirketin diğer paketlerini kullanarak 3nm yongayı üretmeyi başardı. Samsung Foundry Tasarım Teknolojisi Ekibi Başkan Yardımcısı Sangyun Kim, konuyla alakalı yaptığı bir açıklamada “3nm GAA geliştirme sürecimiz, Synopsys ile olan kapsamlı iş birliğimizin etkisiyle de birlikte verimli bir şekilde geçti. Bu durumönemli derecedeki ittifakların yararını ortaya koyuyor.” sözlerine yer verdi.

İlerleyen süreçte bu yongayı kullanacak ilk cihazların Samsung akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve akıllı televizyonlar olacağı tahmin ediliyor. Samsung, 3nm işlem teknolojisiyle birlikte yarı iletken sektöründe büyük bir atılım yapabilir. Konuyla alakalı düşüncelerini yorumlarda belirtmeyi unutmayın.