Anasayfa Haber Anakart ve Güç Kaynağı Üreticileri, Intel’in ATX12VO Standardına Sıcak Bakmıyor

Anakart ve Güç Kaynağı Üreticileri, Intel’in ATX12VO Standardına Sıcak Bakmıyor

Anakart Güç Bağlantısı
Anakart Güç Bağlantısı

Üreticilerin ATX12VO güç standardıyla ilgili birçok şüphesi bulunuyor. Bu nedenle yeni standardın yaygınlaşması daha uzun zaman alabilir.

Aksi bir durum olmadığı sürece bu yıl sonlarına doğru 12. nesil Alder Lake işlemciler piyasaya çıkmaya başlayacak. Intel ise üretim ortaklarını yüksek enerji verimliliği sağlayan yeni ATX12VO güç standardına geçiş yapmaları için ikna etmeye çalışıyor.

Mavi ekibin ilk olarak K/KF serisi işlemcileri ve Z690 anakartları duyuracağından bahsetmiştik. Öte taraftan anakart üreticilerinin yeni güç kaynağı standardına geçiş yapmakta pek istekli olmadığı söyleniyordu. Öyle ki bu değişim, anakart üreticilerinin yanı sıra güç kaynağı üreticileri için de önemli değişiklikler gerektiriyor. Intel ise her taraftan da olumsuz dönüş almış görünüyor.

ATX12VO Bağlantısı

ATX12VO güç standardı, mevcut 24 pinli akım standardının aksine, 10 pinli bir konnektör aracılığıyla yalnızca tek bir 12V akım sunacak. Ayrıca anakart ve bileşenlerinin güç tasarımı tamamen yeniden düzenlenecek. Igor’s Lab‘den gelen rapora bakarsak, bu durum uyumluluk sorunlarıyla ilgili endişelere yol açıyor ve endüstri genelinde büyük problemlere neden olma potansiyeli var.

Normal olarak mevcutta 25 yıldır kullanılan standardın bir rahatlığı var. Öte taraftan bu standarttan uzaklaşmak, PSU üreticileri için farklı soru işaretleri de yaratıyor. Bildiğiniz gibi mevcuttaki sistemlerin hepsi bu standart için üretilmiş değil. Dolayısıyla sistemlerinde güç kaynağı yükseltmesi yapmak isteyenlerin yeni PSU’ları tercih etme şansı bulunmuyor.