Anasayfa Haber Mastercard, Kartlardaki Manyetik Şeritleri Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Mastercard, Kartlardaki Manyetik Şeritleri Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Mastercard, Kartlardaki Manyetik Şeritleri Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Ödeme sistemleri deyince akla ilk gelen finans kuruluşu Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri tarihin tozlu sayfalarına göndermeye hazırlanıyor. Şirket bu atılımla birlikte 1960’lara dayanan eski teknolojiyi ilk kaldıran ödeme ağı olacak.

Dünyanın en büyük ödeme ağı sağlayıcısı olarak bilinen Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri 2024’ten itibaren önümüzdeki 10 yıl içinde aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu. Şirket, kullanıcıların çipler ve temassız ödeme gibi daha uygun kullanım alternatiflerine yönelmesiyle birlikte böyle bir kararı aldığını açıkladı. Günümüzde Avrupa tarafında kartlardaki manyetik şeritler çok kullanılmadığı için bu bölgede kaldırma işlemi 2024’te başlayacak ancak kartlardaki çip kullanımının benimsenmediği ABD’de ise süreç 2027 yılında hayata geçirilecek. 2029’dan sonra manyetik şeritli Mastercard banka veya kredi kartları çıkmayacak ve 2033 yılına kadar bu özellik tamamen ortadan kaldırılmış olacak.

Kartlarda bulunan manyetik şeritlerin zamanında herkese büyük kolaylık sunduğu yadsınamaz bir gerçek. Fakat 1990 yılında banka veya kredi kartı sahiplerinin bilgilerini küçük çiplere depolama fikri ortaya çıktı ve manyetik şerit teknolojisini tamamen unutturdu. Küresel EMV çip standardı olarak bilinen bu yenilikle birlikte kullanıcı güvenliğini de üst seviyeye çıktı. Zira her işlemde PIN istenmesi güvenliği olumlu yönde etkilemekte. Günümüzdeyse küresel çapta yüz yüze yapılan kart işlemlerinin %86’sında EMV çipler kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

Mastercard, Kartlardaki Manyetik Şeritleri Aşamalı Olarak Kaldırıyor
Manyetik Şeritli Kartların POS Cihazlarda Kullanımı – Kaynak: Mastercard

Avrupa’dan farklı olarak ABD, EMV çiplerin kullanımı açısından dünyanın oldukça gerisinde kaldı. Ülkede yapılan teşviklere rağmen geçen yıl bu teknolojinin kullanım seviyesi %73’de kalmış durumda. Uzmanlar bunun nedenini ülkenin büyüklüğüne ve dolandırıcılık olaylarına bağlıyor. Ayrıca eski kullanım şekillerine bağlılık da bu oranın düşük kalmasının diğer bir nedeni sayılabilir.

Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri EMV standardının düşük bir versiyonu olarak görüyor ve herkesi çipli kredi veya banka kartı kullanmaya çağırıyor. Bunun yanında kullanıcıların pandeminin de etkisiyle temassız kart işlemlerini benimsediğini söyleyebiliriz. 2021’in ilk çeyreğinde dünya genelinde yapılan temassız işlem sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyar arttı. Görünüşe bakılırsa çiple ödeme, temassız ödeme veya NFC ile akıllı telefonla ödeme gibi tiplerin yanında manyetik şeritler çok da ilgi çekmiyor. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.