Anasayfa Haber Samsung, İnsan Beynini 3D Çip Üzerinde Taklit Etmek İstiyor

Samsung, İnsan Beynini 3D Çip Üzerinde Taklit Etmek İstiyor

NöromorfikÇip

Samsung, insan beynini tersine mühendislik ile 3D çipte kopyalamak üzerinde çalışıyor.

Samsung, insan beynini tersine çevirmenin ve yarı iletken çiplerle taklit etmenin yeni bir yolunu duyurdu. Dünyanın en büyük bellek yonga üreticisi olma unvanını taşıyan şirket, dünyayı nöromorfik yongalar üretmeye bir adım daha yaklaştıran yeni bir yaklaşımı paylaşmak için Harvard Üniversitesi araştırmacıları ile işbirliği yapıyor. Harvard akademisyenleri ve Samsung mühendisleri, Nature Electronics’te “Beyni kopyalayıp yapıştırmaya dayalı nöromorfik elektronik” başlıklı yeni bir perspektif makalesi yayınladılar.

Yayınlanan makalenin özü, insan beyninin nöronal bağlantı haritasının Dr.Ham ve Dr.Park tarafından geliştirilen bir nanoelektrot dizisi kullanılarak kopyalanabilmesi. Harita daha sonra, yüksek yoğunluklu bir 3B katı hal bellekleri ağına yapıştırılabilir.

Beyinde çok sayıda nöron bulunuyor ve bu nöronların kablolama haritası tüm bilgi işlem gücünden ve hafızadan sorumlu. Bu harita, tersine mühendislik ile yapılabilirse, beyni taklit etmede çok şey başarılabilir. Nanoelektrot dizisi, çok sayıda nörona girebilir ve elektrik sinyallerini yüksek hassasiyetle kaydedebilir. Bu hücre içi bağlantıların kaydı, nöronların nereye bağlandığını ve bu sinyallerin ne kadar güçlü olduğunu bildiriyor.

Bu çalışma ile oluşturulacak harita, SSD’lerde veya RAM’de kullanılan NAND flash gibi kalıcı bellek yongalarından oluşan bir yapıştırılabilir. Her hafıza, kopyalanan haritadaki insan beynindeki her bir nöron bağlantısının gücünü temsil edecek şekilde programlanabilir. Öyle ki, insan beyni 1000 kat daha fazla sinaptik bağlantıyı barındıran 100 milyardan fazla nörona sahip. Yani onu taklit etmek için, nihai nöromorfik çipin 100 trilyondan fazla hafızaya sahip olması gerekiyor. Bu kadar çok hafızayı entegre etmek, Samsung mühendisleri ve Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından önerilen 3D entegrasyon ile gerçek olabilir.