Anasayfa Makale MSI Monitörlerde Kullanılan Quantum Dot Teknolojisi Nedir?

MSI Monitörlerde Kullanılan Quantum Dot Teknolojisi Nedir?

MSI Optix MAG274QRF-QD

MSI’ın oyuncu monitörlerinde uç nokta olarak nitelendirilen Quantum Dot teknolojisinden ve bu teknolojinin getirdiği avantajlardan bahsediyoruz.

MSI, üst seviye oyuncu monitörlerinde sunduğu Quantum Dot yani QLED panellerini daha fazla modele genişletiyor. LCD tabanlı IPS ve LED monitörler, plazma TV ve monitörlerle hayatımıza girmeye başladı ama artık bu teknolojinin sınırına gelindi. Quantum Dot paneller ise, farklı aydınlatma türü sayesinde daha canlı ve daha doğru renkler üretebiliyor. Peki Quantom Dot tam olarak ne?

MSI Optix MAG274QRF-QD Hepsiburada Fiyatı İçin Tıklayınız

Quantum Dot nedir?

Quantum Dot ya da bilimsel adıyla nano-kristal yarı iletkenler, kısaca üzerine ışık vurunca parlayan ufak tanecikler olarak tanımlanıyor. Bu noktalardan oluşan bir ekran filmi ise standart bir LCD’yi Quantum Dot LCD’den ayıran yegane farktır. Daha fazla detaya girmeden önce kısaca LCD ekranların nasıl çalıştığını gözden geçirelim.

Standart LCD TV’ler genellikle üç temel parçadan oluşur; beyaz bir arka aydınlatma, renk filtreleri ve bu renkleri gruplayıp pikselleri oluşturan bir sıvı-kristal ızgara. Her piksel içinde kırmızı, yeşil ve maviden oluşan üç altpiksel barındırır. Bu altpikseller de LED ışığın renk filtrelerinden geçmesiyle birbirinden ayrılır. Örneğin bir pikselin içinde yalnızca kırmızı altpiksel aydınlatılırsa piksel sadece kırmızı rengi gösterir. Eğer tüm renkler açılırsa beyaz, tüm renkler kapatılırsa siyah renk gösterilir.

LED LCD’ler, adlarından da anlaşılabileceği gibi beyaz ışığı üretmek için LED aydınlatma kullanmaktadır. Ancak LED aydınlatma tarafından üretilen beyaz ışık, aynı zamanda LED LCD’lerin en büyük renk problemlerinden birinin de kaynağıdır.

LCD panellerde yer alan beyaz LED ışığı aslında sarı fosfor ile kaplanmış mavi LED ışıktır. Bu kombinasyon LED’e beyazımsı bir renk verir. Yani standart LCD TV’lerin sahip olduğu LED aydınlatma gerçek anlamda beyaz renk üretemez. Bu da renklerin ekrana yansıtılmasını olumsuz yönde etkiler. Örneğin LED aydınlatma ile üretilen kırmızı renk, aynı ekranda gösterilen mavi renge kıyasla daha sönük duracaktır. Bu soruna çözüm olarak diğer renklerin yoğunluğunun kısılması denense de, ortaya çıkan görüntü renk konusunda bekleneni verememiştir.

Yani kısaca LCD panellerin yaşadığı renk sorunlarının tek bir kaynağı var; kırmızı, yeşil ve mavi renklerin eşit yoğunlukta kullanılamaması. Bu noktada devreye Quantum Dot giriyor.

quantom dot nedir

Kuantum noktalı ekran filmi renkleri altpiksellere ayırmadığı için, görüntüyü ekrana yansıtma işi sıvı-kristal ızgaraya kalıyor. Ancak bu sefer ızgaranın kullanabileceği daha tutarlı bir beyaz ışık kaynağı var ve bu da renklerin herhangi bir kısıtlamaya gitmeden doğru bir şekilde yansıtılmasına imkan sağlıyor.

Görüldüğü gibi kuantum noktalar, standart LCD’lerin yaşadığı renk sorununa oldukça etkili bir çözüm sunuyor. Peki MSI’ın Quantum Dot panele sahip monitörleri neler sunuyor?

MSI Black Friday Fırsatları İçin Tıklayınız

Quantum Dot ve Fast IPS Oyuncu Monitörü: Optix MAG274QRF-QD

MSI bu monitörü geçtiğimiz yılın Kasım ayında duyurmuştu. Ancak güncel panel teknolojisi sayesinde halen standart LCD temelli panelleri kullanan monitörlerden çok daha iyi. 27 inç boyutundaki oyuncu monitörü, normal IPS panellerinden 4 kata kadar daha hızlı tepkime süresi sağlayan ve en son teknoloji olan Rapid (Fast) IPS panel ile destekleniyor.

Monitör ayrıca 165 Hz tazeleme hızına ve 1 ms GtG tepkime süresine sahip. Oyuncular için senkronizasyon teknolojileri de olmazsa olmaz. Bu sebeple Optix MAG274QRF-QD, NVIDIA’nın G-SYNC teknolojisini de destekliyor. Bu monitör her ne kadar hızlı olsa da aynı zamanda görüntü kalitesiyle de ön planda.

MSI Optix MAG274QRF-QD

Optix MAG274QRF-QD, 2560×1440 (WQHD) çözünürlüğe ve bahsettiğimiz gibi Quantum Dot teknolojisine sahip. Rapid IPS, normal IPS panellere göre görüntü bozulmalarını ortadan kaldırırken, monitöre farklı açılardan bakıldığında renk kaymasını da engelliyor. Ayrıca bu ekranların tepkime süresi, 4 kat daha hızlı dönüşen likit kristal moleküller sayesinde 1 ms GtG olarak ölçülmüş.

Monitör, QLED yani Quantum Dot teknolojisi ile birlikte ekrana hassas renkler yansıtıyor ve gerçekçi görüntüler sunuyor. Ayrıca panelin DCI-3 renk alanının %97’sini, sRGB’nin %147’sini ve AdobeRGB’nin %99’unu kapsadığını belirtelim.

MSI Optix MAG274QRF-QD

Monitör oyuncular için düzenlenebilir birçok ayar da sunuyor. Gaming OSD 2.0 uygulaması, monitörü bir yazılım penceresi altında kolayca kontrol etmeniz için hazırlanmış. Buradan farklı yazılımlar için ekran ayarlarını özelleştirmek mümkün ve kullanıma başlandığında bu ayarlar otomatik olarak etkinleşiyor.

Eğim, yükseklik, döndürme ve pivot desteğine sahip stantla gelen monitör, DisplayPort 1.2a ve iki HDMI 2.0b portu ile gelmekte. Ek olarak diğer USB bağlantılarının yanı sıra bir de USB Tip-C bağlantı noktasına yer verildiğini ekleyelim.

MSI Optix MAG274QRF-QD İncelemesi

Geniş renk gamutu

Biraz önce panelin DCI-P3 renk alanının %97’sini, sRGB’nin %147’sini ve AdobeRGB’nin %99’unu kapsadığını belirtmiştik. Bu da özellikle mavi ve yeşil tonlar söz konusu olduğunda inanılmaz derecede canlı ve doğru renkler anlamına geliyor.

Bizim yaptığımız renk testlerinde de bu ekran panelinin beklenenden çok daha fazlasını verdiğini görmüştük. Oyuncu monitörlerinde görmeye alışmadığımız oranda yüksek bir renk doğruluğu veren bu panel, neredeyse profesyonel standartları karşılayabilecek kalitede görüntü üretiyor.

MSI Optix MAG274QRF-QD ayrıca herhangi ek bir kalibrasyona ihtiyaç duymadan tak-çalıştır mantığına sahip. Kullanıcılar ekstra bir kalibrasyon yapmadan doğrudan mevcut fabrika kalibrasyonu sayesinde doğru ve canlı renklere ulaşabiliyor.

MSI Optix MAG274QRF-QD Özellikleri

MSI Optix MAG274QRF-QD
Panel Boyutu 27 inç (Köşeden köşeye 69cm)
Panel Çözünürlüğü 2560×1440 (WQHD)
Panel Tazeleme Oranı 165 Hz
Panel Tepki Süresi 1 ms GtG (Griden griye)
Panel Tipi Fast IPS
Panel Parlaklığı 300 nit
Panel Görüş Açısı 178° (Y) / 178° (D)
En Boy Oranı 16:9
Panel Kontrast Oranı 1000:1
Aktif Görüntülenebilir Alan (mm)
596.736(Y) x 335.664(D)
Piksel Aralığı (Y,X,D) 0.2331(Y) x 0.2331(D)
Panel Yüzeyi Parlama önleyici
Panel Renk Desteği 1.07B (8 bit + FRC)
DCI-P3 / SRGB Kapsamı %97 / %147
Görüntü Giriş/Çıkış Portları 1x Display Port (1.2a)
2x HDMI (2.0b)
1x Type C (DP)
USB Giriş/Çıkış Portları 2x USB 2.0 Tip A
1x USB 2.0 Tip B
Ses Giriş/Çıkış Portları
1x Kulaklık çıkışı
Kensington Kilidi Evet
VESA Desteği 100 x 100 mm
Kontrol 5 yönlü OSD navigasyon joystick
Güç 19V 3.42A (Harici adaptör ile)
Şebeke Gerilimi 100~240V, 50~60Hz
Senkronizasyon Teknolojisi G-SYNC Compatible (DP ile)
Senk. Frekans Aralığı 48 ve 165 Hz arası
DCR
100000000:1
Güç Tüketimi 32W
Sinyal Frekansı 90,9 – 242,4 KHz (Y)
30 – 165 Hz (D)
Stant Özellikleri -5° ~ 20° (Eğim)
-75° ~ 75° (Dönme)
-90° ~ 90° (Pivot)
0 ~ 100mm (Yükseklik)
Monitör Boyutu 614.9 x 532.7 x 206.7 mm / 24.21 x 20.97 x 8.14 inç
Paket Boyutu 730 x 490 x 220 mm / 28,74 x 19,29 x 8,66 inç
Ağırlık 6,05 kg / 8,7 kg 13,34 lb / 19,18 lb
Çerçevesiz Tasarım Evet
Konsol Desteği 2K Çözünürlükte PS5 Desteği
FHD @ 120Hz Desteği
Uyumluluk PC, Mac, PS5™, PS4™, Xbox, Mobile, Notebook

Advertoryal