Anasayfa Haber Arc Alchemist Kartlar Re-Size BAR Desteğiyle Geliyor

Arc Alchemist Kartlar Re-Size BAR Desteğiyle Geliyor

AMD, 2020 yılında Smart Access Memory adında bir teknoloji tanıtmıştı ve bu teknoloji aslında birçok sistemde kullanılabilen Re-Size BAR özelliğine dayanıyordu. Teknoloji hem AMD ve hem de NVIDIA ekran kartlarında desteklenmeye başladı. Şimdi ise Intel, yaklaşmakta olan Arc Alchemist ekran kartlarında bu teknolojiye destek sağladığını doğruladı.

Phoronix tarafından hazırlanan bir rapor, en son Linux grafik çekirdeğinin ‘Resizable BAR’ veya ReBAR isimli özelliğe destek sağladığını ortaya koydu. Bu hafta Linux’ta Intel çekirdek grafik sürücüsünde BAR kurtarma desteği için bir dizi yama gönderildi.

DG2’den başlayarak, cihazın yerel belleği için Resizable BAR desteğine sahip olacağız, ancak bazı durumlarda nihai BAR boyutu toplam yerel bellek boyutundan daha küçük olabilir. Bu gibi durumlarda, yerel belleğin yalnızca bir kısmına CPU’dan erişilebilir, geri kalanına ise yalnızca GPU üzerinden erişilebilir. Bu seri, tüm yerel bellek aralığının kullanılabilir olmasını sağlamak için gereken temel bileşenleri aktifleştiriyor.

Yama Linux 5.17 için gönderildi ve Re-Size BAR desteği gözden geçiriliyor. Linux çekirdeğinde ve Mesa sürücülerinde zaten ilk DG2/Alchemist desteği mevcut. Kullanıcılar, Linux ekosisteminde Intel’in GPU’ları ile ReBAR’ı kullanmak istemezlerse, en son Linux ve MESA yapısına yükseltme yapmak zorunda kalacak.

Intel, 300 serisi serisinden başlayarak masaüstü platformlarında halihazırda Re-Size BAR desteği sunuyordu. Öte yandan NVIDIA ve AMD’nin teknolojiyi hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda sunduğunu düşünürsek, Intel’in de Arc Alchemist serisiyle aynı yolu izlemesi muhtemel.