Anasayfa Haber GlobalWafers ve Toshiba, Yarı İletken Üretimini Genişletiyor

GlobalWafers ve Toshiba, Yarı İletken Üretimini Genişletiyor

Çip sıkıntısı, son birkaç yıldır teknoloji şirketleri ve özellikle tüketiciler için kötü bir haber kaynağı oldu. İyi haber şu ki, endüstri bu yüksek talebe yavaş yavaş uyum sağlıyor ve hatta daha esnek bir tedarik zinciri oluşturmak için sayısız adım atılıyor.

GlobalWafers geçtiğimiz günlerde toplam 100 trilyon Tayvan Doları (yaklaşık 3.6 milyar dolar) sermaye harcaması olan bir projeyle üretim kapasitesini 2024 yılına kadar artıracağını duyurdu. Yarı iletken üreticisi, Alman wafer tedarikçisi Siltronic’i 4.98 milyar bedelle devralmayı istemişti ve bu girişim başarısız oldu. Görünüşe göre şirket, üretim kapasitesini genişletmenin en iyi yol olduğunu düşündü.

Fabrika konumları da dahil olmak üzere genişleme planları hakkında daha fazla ayrıntının Mart ayında açıklanması bekleniyor. GlobalWafers CEO’su Doris Hsu yaptığı açıklamada, şirketin ABD, Avrupa Birliği ve Asya’daki birkaç olası fabrikayı değerlendireceğini söyledi. Her şey yolunda giderse, ilk üretim hatları 2023’ün ikinci yarısında faaliyete geçecek.

Diğer tarafta Toshiba, güç elektroniği için (power semiconductor) 300 milimetrelik disk plaka kapasitesini genişletmeyi planlıyor. Japon şirket, Ishikawa Eyaletinde 2024’te faaliyete geçebilecek yeni bir üretim tesisi inşa etmek istiyor. Bu genişlemeyle birlikte Toshiba, 2021’de sunduğundan 2.5 kat daha fazla kapasiteye ulaşacak.

Üretim kapasitesine devam eden yatırımların son birkaç ay içerisinde hat safhaya çıktığını görüyoruz. Kısa zaman önce Ford, devam eden çip kıtlığı nedeniyle çeşitli tesislerde üretimi kesmesi veya askıya alması gerektiğini söyledi. Sony ayrıca PS5 sevkiyat tahminini düşürmüştü. Bazı teknoloji şirketlerini yöneten liderler durumun 2023’e kadar düzeleceğine inanıyor. Genel anlamda ise 2022 yılının ikinci yarısında belirgin bir iyileşme bekliyoruz.