Anasayfa Makale Oyun Yükleme Süreleri Kısalıyor: Smart Access Storage Nedir?

Oyun Yükleme Süreleri Kısalıyor: Smart Access Storage Nedir?

Computex 2022 sırasında AMD’nin Ryzen 7000 serisi ‘Zen 4’ işlemcilerine ve 600 serisi yonga setlerine odaklanmıştık. Kırmızı ekip, AM5 platformuyla birlikte birçok yeni teknolojiyi kullanıcılarına ulaştırmaya hazırlanıyor. Etkinlik sırasında ayrıca resmi olarak Smart Access Storage (SAS) adlı yeni bir depolama teknolojisi duyuruldu.

Smart Access Storage teknolojisinin amacı, Microsoft’un DirectStorage API’si ve şirketin kendi Smart Access Memory teknolojisinin yardımıyla oyun yükleme sürelerini en aza indirmek. SAS hakkında verilen bilgiler çok kısıtlıydı, ancak AMD önümüzdeki aylarda teknoloji hakkında daha fazla ayrıntı paylaşacağını söylüyor.

Smart Access Storage hakkında, özellikle de kullanım şekliyle ilgili halen birçok soru işareti var. AMD, bu özelliği geliştirmek için daha önce detaylarına değindiğimiz DirectStorage API’sini kullandı. Bu nedenle SAS, Microsoft’un teknolojisinin bir uzantısı olabilir ya da AMD tamamen kendi kullanıcı özelliklerini sunabilir.

Microsoft’un DirectStorage API’sini ilk kez mi duydunuz? DirectStorage, Windows 10 ve Windows 11’de oyun yükleme sürelerini azaltan oyun odaklı bir depolama çözümü. Microsoft, bu amaca ulaşmak için SSD bant genişliğinin en yüksek potansiyeliyle kullanıyor ve oyun yükleme sürecinde CPU’ya yük bindirmek yerine doğrudan GPU ile iletişim kuruyor. Oyun objeleri ve dokuları doğrudan SSD’den GPU’nun arabelleğine aktarılıyor. Nitekim CPU kullanımı önemli ölçüde azalırken oyun dosyaları çok daha verimli bir şekilde aktarılıyor ve işleniyor.

AMD, Smart Access Storage bu süreci daha iyi hale getirmeyi planlıyor. Yani DirectStorage ile SAS birleştiğinde her şey daha hızlı hale gelebilir. Şirket teknolojiyi şöyle tanımlıyor:

Smart Access Storage, hem oyun yükleme sürelerini hem de doku akışını iyileştirmek için yeni AMD platform teknolojileri ve Radeon GPU sıkıştırma yeteneklerinin yanı sıra Smart Access Memory teknolojisini kullanan, Microsoft’un DirectStorage API’sini destekleyen bir teknolojiler paketi.

Geleneksel oyun yükleme süreci, oyunun verilerinin sıkıştırmasını tekrar çözümlemek için önemli miktarda işlem gücü gerektirir. CPU’nun gecikmeye neden olan çözümleme ve veri aktarımı yapmasını gerektiriyor ve bu, önemli miktarda sistem kaynağı tüketiyor.

Öte yandan bunu yapan tek GPU üreticisi AMD değil. NVIDIA Ampere mimarisiyle birlikte kendi RTX IO teknolojisini duyurmuştu. Bu teknoloji yine benzer şekilde, geleneksel CPU çözümlemesine kıyasla 100 kat daha fazla verim ve 20 kat daha düşük CPU kullanımı sunduğu belirtilen DirectStorage üzerine kurulu.

Bu arada DirectStorage teknolojisinin halen yaygınlaşmadığını ekleyelim. Teknolojiyi destekleyen ilk oyun Forspoken oldu ve halen uzun bir yolumuz var.