Anasayfa Haber TSMC’nin 3nm Teknolojileri Yüksek Talep Görüyor

TSMC’nin 3nm Teknolojileri Yüksek Talep Görüyor

Yarı iletken üreticisi TSMC, Tayvan kaynaklı raporlara göre 3nm çip siparişlerinde büyük artışlar görüyor ve üretim hattı şu anda %50’ye yakın bir kullanıma sahip. Sektörün önde gelen şirketi, mevcut kapasitesiyle ayda yaklaşık 50.000-55.000 adet 3nm silikon disk plaka üretimi yapıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, TSMC’nin en büyük müşterisi yine Apple.

Sektör kaynaklarından gelen bilgiler, 5nm (ayrıca 4nm) ve 7nm (ayrıca 6nm) üretim teknolojilerinin kullanımında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Yani teknoloji şirketleri bu teknikleri artık daha az benimsiyor. Bazı kaynaklar 7nm sınıfında kullanımın %50’ye kadar düşmüş olabileceğini dile getirirken, bazıları ise %70 gibi daha yüksek oranlar verdi.

5nm sınıfı teknolojilerin pabucu dama atılmadı, en azından 7nm’de olduğu kadar bir düşüş yok. 7/6nm teknikleri %80 oranında kullanılmaya devam ediyor. TSMC için iyi olan haber, talepteki bu düşüşlerin geçici olduğu belirtiliyor. Yani halen oldukça önemli olan öncü teknolojilerin çoğu yılın ikinci yarısında %90’lık kullanıma oranına tekrar dönecek.

TSMC ayrıca bu yıl içinde N3E teknolojileriyle üretime başlamaya hazırlanıyor. N3E için ilk başta 2024 yılından bahsediliyordu. Sonrasında ise zaman dilimi 2023 yılının ikinci çeyreğine kadar geriledi. Son raporlara bakılırsa TSMC N3E işleminde verimlilik beklenenden çok daha yüksek. Yeni teknoloji için ilk müşteri yine çok yüksek ihtimalle Apple olacak.

Bununla birlikte, hem Intel hem de Qualcomm’un ilk 3nm müşterilerinden olduğu söyleniyor. N3E teknolojisi, azaltılmış katmanlı bir EUV işlemine dayanıyor.