Anasayfa Haber Intel, Yeni Battlemage Ekran Kartlarıyla RTX 4070 Ti Performansı Sunabilir

Intel, Yeni Battlemage Ekran Kartlarıyla RTX 4070 Ti Performansı Sunabilir

Intel Arc Alchemist Ekran Kartı-GPU

Intel’de grafik işlerinden sorumlu kişi olan Raja Koduri, teknoloji devi ile yollarını ayırmaya karar vermişti. Ancak bu karar mavilileri pek fazla etkilemeyecek çünkü şirketin zaten uzun soluklu planları var. Battlemage serisi de Intel’in bir sonraki durağı olacak.

2022 yılının başlarında Arc Battlemage ‘DG3’ ekran kartlarıyla ilgili bazı sızıntılar görmüştük. RedGamingTech‘in yeni sızıntılarına göre, şirket Battlemage GPU serisiyle birlikte Xe-Core çekirdeklerinin sayısını ikiye katlayarak 64 birime kadar destek sunacak. Çıkış tarihine gelince, Battlemage kod adlı GPU serisinin 2024 yılının ilk veya ikinci çeyreğinde piyasaya çıkacağı söyleniyor.

RTX 3060-3060 Ti ayarında olan mevcut amiral gemisi Arc A770, 32 Xe-Core barındırıyor. Yayınlanan slayt görsellerine bakılırsa yeni seride Xe çekirdeklerinin sayısı ikiye katlanacak. Mimari gelişmeleri ve gelişen üretim teknolojilerini de hesaba katarsak ve eğer bu sızıntılar doğruysa, yeni nesilde Intel beklenmedik bir patlama yapabilir. Üst sınıf Battlemage GPU’nun ayrıca 256 bit bellek veri yoluna ve 48 MB L2 önbelleğe sahip olduğu belirtilmiş.

Söylentiler burada bitmiyor. Intel’in frekans hızlarında 3.0 GHz bariyerini aşındıracağı iddia ediliyor. Ancak burada frekans hızlarının NVIDIA tarafındaki boost frekans ile aynı şey olmadığını belirtmek gerekiyor. RTX 4000 serisi, hafif iş yükleri ve hız aşırtma ile 2.9-3.0 GHz seviyelerine ulaşabiliyor. Intel’in frekans tarifi ise biraz farklı.

Biraz daha ileriye gidecek olursak, amiral gemisi kartın en azından GeForce RTX 4070 Ti ile benzer performans sunması bekleniyor. Elbette bu tahminleri yapmak için çok çok erken, ancak spekülasyonun sınırı yok. Mavi ekibin Arc A770 ile RTX 3060 serisini hedeflediğinden bahsetmiştik. Bu bağlamda, şirketin yeni nesilde hedeflerini bir sonraki adıma taşıması hiç de şaşırtıcı olmaz.

Son olarak, Battlemage’den sonra Celestial mimarisi gelecek. Intel, Celestial kartlarıyla premium sınıf kartlar üretmeyi planlıyor.