Anasayfa Makale ChatGPT ile Yapabileceğiniz 15 Şey

ChatGPT ile Yapabileceğiniz 15 Şey

Teknolojiden uzak olsanız bile internette biraz zaman geçiriyorsanız mutlaka “ChatGPT” ile ilgili bir şeyler görmüş olmalısınız. Popüler yapay zeka sohbet robotlarından uzun uzadıya bahsetmiştik. ChatGPT ise kuşkusuz en popüler olanı.

ChatGPT’yi sanal bir asistan gibi düşünün, ancak yapabileceği şeyler çok geniş. Sizin için şarkılar yazabiliyor, komut istemine dayalı metinler oluşturabiliyor ve hatta sizin için kod bile yazabiliyor. Biz de burada sizinle birlikte ChatGPT ile yapabileceğiniz bazı harika şeyleri keşfedeceğiz.

Yapay zekadan daha fazlasını da isteyebilirsiniz. İş hayatınızda veya gündelik konularda işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu konularda yeni başlıyor olabilirsiniz veya zaten deneyimli bir kullanıcı olabilirsiniz. ChatGPT yapay zeka sohbet botunun yeteneklerinden etkileneceğinize eminiz.

ChatGPT Nedir?

Öncelikle asistanımızı kısaca tanıtalım. Çok açık şekilde, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT bu robotlardan en çok bilineni. ChatGPT, Kasım 2022’deki lansmanından bu yana yapay zeka metin oluşturma fikrini ana akım haline getirdi. Bu artık bir araştırma projesi değil, viral bir hit haline geldi. Hızla tüm zamanların en hızlı büyüyen teknoloji uygulaması oldu ve sadece birkaç ay içinde 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşım sağlandı. Doğal dil sohbet robotunun gücü ve doğruluğu ana cazibe noktasıydı, ancak herkes için denemek için ücretsiz hale getirilmesi de önemliydi.

OpenAI ChatGPT, etkileyici doğal dil konuşmaları üreten kapsamlı bir LLM (Large Language Model-Büyük Dil Modeli) olan GPT-3.5 üzerine inşa edildi. Ancak 2021 yılına kadar olan bilgilerle sınırlı, bu nedenle bu tarihten sonraki olaylara dayanan bilgilere erişemez. ChatGPT özellikle yaratıcı metinlerde çok iyi, yani ondan hikayeler yazmasını veya senaryolar hayal etmesini istiyorsanız çok maharetli. ChatGPT’yi tahtından indirecek yeni seçenekler sunulana kadar en iyi çözüm olmaya devam edecek. İster iş hayatını hızlandırmak, isterseniz eğlenmek için olsun, şu anda en iyi çözüm bu.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

  1. ChatGPT’nin giriş sayfasını açın.
  2. Sign Up diyerek hesap oluşturun veya Log In diyerek mevcut bir hesaba giriş yapın.
  3. İşlemlerden sonra Chat kısmından sohbet etmeye başlayın.

chatgpt nasıl kullanılır

ChatGPT yapay zeka botuna yaptırabileceğiniz pek çok şey var. Dekorasyon, parti planlama ve daha fazlası için fikir almak gibi eğlenceli şeylerden, kodunuzda hata ayıklamanıza yardımcı olmak ve hatta sizin için kod yazmak gibi daha kullanışlı yeteneklere kadar.

ChatGPT’yi Linux Terminali Olarak Kullanın

OpenAI ChatGPT’ye yaptırabileceğiniz en güzel şeylerden birisi de Linux terminali gibi kullanmak. Hatta Linux komutlarını kullanabilir, dosya-dizin oluşturabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Hatta isterseniz terminal içinde kod yazıp derleyebilir ve çalıştırabilirsiniz. Örneğin Türkçe veya İngilizce olarak şöyle bir komut girebilirsiniz:

Senden bir Linux terminali gibi davranmanı istiyorum. Ben komutlar yazacağım ve sen de terminalin göstermesi gerekenleri cevaplayacaksın. Sadece terminal çıktısını tek bir kod bloğu içinde yanıtlamanızı istiyorum. Detaylı açıklama istemiyorum. Size talimat vermediğim sürece komut yazmayın. Size İngilizce bir şey söylemem gerektiğinde, bunu küme parantezleri içine {bunun gibi} metin koyarak yapacağım. İlk komutum pwd.

Hata Ayıklama

Eğer programlama yapıyorsanız ChatGPT’yi çok faydalı işler için kullanabilirsiniz. En başında ise kodlarınızdaki hataları bulmasını ve hatta bazı güvenlik açıklarını tespit etmesini isteyebilirsiniz. Temel olarak ChatGPT’den bir kod parçasında hata olup olmadığını kontrol etmesini istediniz diyelim, asistanımız bunu yapmakla kalmıyor, aynı zamanda hatanın ne olduğunu ve olası bir düzeltmeyi nasıl uygulayabileceğinize dair bir örnek (veya daha fazlasını) veriyor. İşte basit bir komut:

  • Aşağıdaki kod satırındaki hataları bul – Find errors in the following code line

ChatGPT ile Kod Yazın

İster deneyimli bir yazılımcı ister yeni başlayan bir meraklı olun, ChatGPT’nin işlevselliği sizin için çok kullanışlı olabilir. Örneğin belirli bir problem için nereden kod yazmaya başlayacağınızı bilmiyorsunuz; AI destekli sohbet robotundan fikir alabilirsiniz. Dahası, kodu hangi programlama dilinde yazmak istediğinizi bile söyleyebilirsiniz.

Mesela ChatGPT’den terminal tabanlı bir tic-tac-toe oyunu için Python kodu yazmasını isteyebilirsiniz. Daha sonra kodu bilgisayara bir python dosyası olarak kaydedin ve Terminal’de çalıştırın.

Her Konuda Bir Şeyler Öğrenebilirsiniz

ChatGPT ayrıca bir şeyler öğrenmek için de oldukça kullanışlı. Örneğin technopat.net‘te veya Technopat Sosyal‘de geziniyorsunuz, ne anlama geldiğini bilmediğiniz teknolojik bir terim gördünüz. Sohbet robotundan IPV6, NVMe veya her türlü konuda bir açıklama isteyebilirsiniz. “IPV6 nedir?” veya “NVMe SSD nedir, farkı ne?” gibi.

Daha karmaşık konular hakkında bilgi edinmeye çalışıyorsanız, ChatGPT’den kavramları size basit terimlerle açıklamasını bile isteyebilirsiniz. Sorgunuza “5 yaşındaymışım gibi açıkla” ifadesini eklemeniz yeterli.

Eğer sadece biraz eğlenmek istiyorsanız, ChatGPT’den size bazı şeyleri belirli bir tarzda açıklamasını bile isteyebilirsiniz. Özetle isteklerinizde bir sınır yok, sadece istemesini bilin :)

Her alanda Fikir Alabilirsiniz

Sanat, dekorasyon, teknoloji veya bir ev partisi fark etmez. Örneğin bir etkinlik düzenlemek istiyorsunuz, teması hakkında fikir isteyebilirsiniz. Ya da bir sonraki ev tadilatınız konusunda fikir arıyorsunuz diyelim. Yahut sıra dışı bir evlilik teklifi yapmak istiyorsunuz ve aklınıza bir şey gelmiyor mu? Arkadaşınızın doğum günü için bir hediye mi almak istiyorsunuz? Her şeyi sorabilirsiniz.

Ödev ve Proje Sorularına Yanıt Bulabilirsiniz

ChatGTP’nin avantajlarından bir diğeri de ev ödevlerinize ve projelerinize yardımda bulunması. İster okulda ister üniversitede olun, ChatGTP size ödevlerinizde kolaylıkla yardımcı olabilir. İşte IPV4 hakkında tablo şeklinde istenen bilgi ve sonuçlar:

Müzik Yazmak için ChatGPT’yi Kullanın

Kendi şarkılarınızı yazmayı ve bestelemeyi seviyor musunuz? Sohbet robotundan herhangi bir konuda bir şarkı yazmasını isteyebilirsiniz, kısa süre içerisinde mükemmel olmasa da iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Dahası, müzik için eşlik eden akorları bile bulmasını sağlayabilirsiniz.

Çeviriler ve Çoklu Dilde İçerik Üretimi

Metni bir dilden diğerine çevirmek için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz ve oldukça fazla dil ile uyumlu çalışıyor. Bunu yapmak için normalde Google Translate ve DeepL gibi araçları kullanıyor olabilirsiniz. Çok kullanışlı bir özellik değil, ancak belki ChatGPT size farklı alternatif anlatım şekilleri sunar.

Daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen içerik üreticilerden birisiyseniz, ChatGPT birden fazla dilde içerik oluşturmak için inanılmaz derecede faydalı olabilir. Elbette Google Translate var, ancak bir dilde yazıp diğerine çevirmek birçok bağlamın ve dile özgü tonların kaybolabileceği anlamına geliyor. ChatGPT doğrudan birkaç dilde içerik oluşturabiliyor.

Matematik Sorularını Çözün

ChatGPT geçmişte matematik soruları konusunda pek iyi değildi. Ancak OpenAI, yeni güncellemelerle birlikte sohbet botunu çok daha becerikli hale getirdi. Bir matematik probleminde takıldıysanız ve cevabı arıyorsanız ChatGPT size yardımcı olabilir. Dahası, yardımcı açıklamalarla birlikte sorunu nasıl çözdüğünü size anlatabilir. Bu arada genel bir hatırlatma olarak, botun cevapları sizi tatmin etmediyse ek sorularla sonucu destekleyebilirsiniz.

Metinden Veri Çıkarma

ChatGPT ayrıca metinden veri çıkarmanıza da yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken bota metni sağlamak ve ona ne tür verileri hangi formatta çıkaracağını söylemek.

Sehayat Planlaması

ChatGPT, çeşitli seyahat destinasyonları hakkında bilgi, öneri ve tavsiye sağlayarak sanal seyahat rehberi görevi görebilir. Hatırlatmamız gereken bir şey var: ChatGPT’nin sahip olduğu bilgiler en an azından şimdilik 2021 yılına kadar uzanıyor. Yani sonrası şu anlık yok.

Yine de ziyaret edilecek yerler, yerel gelenekler, mutfaklar ve seyahatle ilgili diğer konular hakkında değerli bilgiler sunabilir. Örneğin bir noktaya seyahat planladığınızı söylediniz ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik yerleri, yerel halk arasında popüler olan bazı yiyecekleri önermesini istediniz. Yanıt tatmin edici olacaktır.

Kişiselleştirilmiş Egzersiz Planı

ChatGPT fitness seviyenize, hedeflerinize, mevcut ekipmana, sağlık durumunuza ve daha fazlasına göre kişiselleştirilmiş egzersiz planları oluşturabiliyor. Başlamak için temel bilgileriniz, mevcut fitness seviyeniz, egzersiz deneyiminiz, hedefleriniz, sağlık durumunuz ve ekipmana erişiminiz gibi kendiniz hakkında bazı bilgiler vermeniz gerekiyor.

Örneğin 3 aylık bir egzersiz planı oluşturmasını talep edebilirsiniz. Yaşınızı, cinsiyetinizi, kilonuzu, sağlık sorunlarınızı ve bazı ölçülerinizi verebilirsiniz. Ayrıca spor salonu ekipmanlarına erişiminiz olup olmadığını, “hedef olarak 10 kilo vermek istediğinizi” söylediniz.

ChatGPT, yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce bir sağlık uzmanına veya sertifikalı kişisel antrenöre danışmanın en iyi fikir olduğunu söyleyebilir. Ancak verdiğiniz bilgilere dayanarak yine de bir rutin belirleyecektir.

Ön Yazı, Özelleştirilmiş Özgeçmiş ve İş Görüşmeleri

Bir iş arıyorsanız başvurduğunuz her iş için ayrı şekilde kişiselleştirilmiş bir özgeçmiş ve ön yazı yazmak isteyebilirsiniz. ChatGPT sayesinde birkaç saniye içinde her iş ilanı için her özgeçmişi özelleştirebilirsiniz.

Çeşitli alanlardaki zengin bilgi birikimiyle ChatGPT, bir iş görüşmesine hazırlanmanıza yardımcı olacak en iyi yapay zeka araçlarından biri. Bir iş görüşmesinde varsayımsal senaryolar, olası sorular, olası sorulara akıllı yanıtlar ve diğer birçok yararlı mülakata hazırlık ipucu oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Şiir Yazabilirsiniz

ChatGPT çeşitli tarz ve temalarda şiir yazabiliyor. ChatGPT’ye şiiri oluşturmak için ihtiyaç duyduğu temel bilgileri verin. Örnek olarak bir konu, stil, istenen ruh hali veya ilgili olduğunu düşündüğünüz herhangi bir şey. O da bu bilgilere dayanarak bir şiir oluşturacak.

Ders Notları

ChatGPT öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de yararlı olabilir. Yapay zeka aracı denemelere kolayca not vermenizi sağlayabilir ve hatta verdiği notla ilgili geri bildirim de sağlıyor. Örneğin ChatGPT’den bir denemeye not vermesini istediğiniz ve “BA” notunu verdi. Ayrıca sonucun neden BA olarak derecelendirildiğini ve iyileştirme önerilerini de size söyleyecek.

Sonuç

Bu arada, ChatGPT büyük oranda doğruluğu yüksek bir sohbet robotu olsa da bazen hatalar yapabilir. Yanlış bilgi verdiği durumlar oldukça nadir fakat yine de eşeğinizi sağlam kazığa bağlayın. ChatGPT’nin sağladığı bilgileri kullanmadan önce doğrulamak önemlidir.

Ek bir hatırlatma olarak, ChatGPT tarafından üretilen bilgileri kapsamlı bir doğrulama yapmadan kritik sağlık veya finansal kararlar vermek için kullanmayın. ChatGPT gerçekten de oyunun kurallarını değiştiren bir yapay zeka ürünü olsa da halen gelişimi sürüyor.