309 Alman Askerini Öldüren Kadın Keskin Nişancı Lyudmila Pavlichenko

Lyudmila Pavlichenko 309 Alman askerini öldürmüş. Sovyet kadın keskin nişancıdır. Başarılarından dolayı Pavlichenko, Lady Death ünvanını kazandı. Çoğu kişi tarafından tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak görülür.
1665686150873.jpeg




Doğu Cephesi'ndeki savaşın ilk aşamalarında Odessa ve Sivastopol kuşatması sırasında Kızıl Ordu'da görev yaptı .

Savaşta havan topuyla yaralandıktan sonra Moskova'ya tahliye edildi. Yaralarından kurtulduktan sonra diğer Kızıl Ordu keskin nişancılarını eğitti ve Kızıl Ordu'nun kamu sözcüsü oldu. 1942'de Amerika Birleşik Devletleri , Kanada ve Büyük Britanya'yı gezdi. 1945'te savaş sona erdikten sonra, Sovyet Donanması için Kıdemli Araştırmacı olarak yeniden atandı. 58 yaşında felç geçirerek öldü.

Hayatı ve eğitimi​

Pavliçenko 12 temmuz 1916'da günümüz Ukrayna'sının Bila Tserkva bölgesinde dünya'ya geldi. Pavliçenko on dört yaşındayken ailesi ile birlikte Kiev'e taşındı. .Kiev'de bir atış kulübüne katıldı. amatör bir keskin nişancı olarak gelişti ve Voroshilov Keskin Nişancı rozetini ve nişancı sertifikasını kazandı.

1932'de Alexei Pavlichenko ile evlendi ve bir oğlu Rostislav'ı (1932-2007) doğurdu. Ancak, evlilik yakında sona erdi ve Lyudmila ailesiyle birlikte yaşamaya döndü. Gece okuluna gitti ve ev işleri yaptı. [6] Gün boyunca Arsenal fabrikasında çalıştı. 1937'de Kiev Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada tarih okudu ve akademisyen ve öğretmen olmayı amaçladı. Orada, üniversitenin koşu takımında sprinter ve sırıkla yüksek atlamacı olarak yarıştı. Ayrıca Kızıl Ordu tarafından altı aylığına askeri tarzda bir keskin nişancı okuluna kaydoldu.
1665686052454.jpeg




Haziran 1941'de Pavlichenko okulunun 4. yılında Almanlar Sovyet topraklarına saldırdığında Pavlichenko gönüllü olarak orduya yazıldı, piyade oldu ve 25. piyade tümenine atandı. Pavlichenko'ya hemşire olması gerektiği söylenmesine rağmen kendisi piyade olmuştur. Eğitim kurslarını tamamladıktan sonra keskin nişancı olmuştur. Kızıl Ordu'daki 2.000 kadın keskin nişancıdan biri oldu, ancak kadın askerler hala ordunun toplam sayısının sadece %2'sini oluşturuyordu ve bunların yaklaşık 500'ü savaştan sağ çıkmıştır.

Pavlichenko daha sonra ilk görevinde iki düşman vurdu ve ilk başarısını kazandı. Pavlichenko , Odessa kuşatması sırasında yaklaşık iki buçuk ay savaştı ve 187 ölüm kaydetti. Ağustos 1941'de 100 doğrulanmış öldürme sayısına ulaştığında Kıdemli Çavuş rütbesine terfi etti. 25 yaşında, keskin nişancı arkadaşı Alexei Kitsenko ile evlendi. Evlendikten kısa bir süre sonra, Kitsenko bir havan mermisiyle ölümcül şekilde yaralandı ve birkaç gün sonra hastanede aldığı yaralardan dolayı öldü.

Mihverler Odessa'nın kontrolünü ele geçirince Odessa'dan geri çekildi. Kırım'daki sivastopol kuşatmasında yer aldı. Mayıs 1942'de, yeni terfi eden Teğmen Pavlichenko, Güney Ordu Konseyi tarafından 257 Mihver askerini öldürmekle suçlandı. Haziran 1942'de Pavlichenko, bir havan mermisinden şarapnel ile yüzüne vuruldu. Yaralandığında, Sovyet Yüksek Komutanlığı, Sivastopol'dan denizaltı yoluyla tahliye edilmesini emretti.

USSR Pictures on Twitter: On this day in 1916, the most successful female  sniper, Hero of the Soviet Union Lyudmila Pavlichenko was born.  https://t.co/ZsO2GL3WxI / Twitter



Hastanede yaklaşık bir ay geçirdi. Yaralarından kurtulduktan sonra, cepheye geri gönderilmek yerine Kızıl Ordu'nun propagandacısı oldu. Yüksek öldürme sayısı ona "Lady Death" takma adını verdi. Ayrıca 1945'te savaşın sonuna kadar keskin nişancıları muharebe görevi için eğitti. Savaş boyunca toplamda 309 askeri öldürdüğü teyit edildi.

Müttefik ülkelere ziyaretler​

1942'de Pavlichenko, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nın diğer Müttefiklerini Nazi Almanyası'na karşı ikinci bir cephe açmaya ikna etme girişimlerinin bir parçası olarak bir tanıtım ziyareti için Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi. Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret ettiğinde, Franklin D. Roosevelt'in Beyaz Saray'da onu karşılamasıyla, bir ABD başkanı tarafından kabul edilen ilk Sovyet vatandaşı oldu. Kasım 1942'de İngiltereye gitti ve tanıtım faaliyetlerinde yer aldı.


1665686089583.jpeg


Pavlichenko (ortada), Adalet Robert Jackson (solda) ve ABD First Lady'si Eleanor Roosevelt ile Washington DC'de.

Daha sonraki yaşamı ve Ölümü​

Savaş sona erdiğinde Pavlichenko, Kiev Üniversitesi'ndeki eğitimini tamamladı ve bir tarihçi olarak kariyerine başladı. 1945'ten 1953'e kadar Sovyet Donanması karargahında araştırma görevlisiydi . Daha sonra Savaş Gazileri Sovyet Komitesi'nde aktif oldu. 1957'de Eleanor Roosevelt , Sovyetler Birliği'ni ziyareti sırasında Pavlichenko'yu Moskova'da ziyaret etti. Pavlichenko, kocasını savaşta kaybettiği için sürekli depresyonla mücadele etti. Ayrıca , erken ölümüne katkıda bulunduğuna inanılan faktörler olan travma sonrası stres bozukluğu ve alkolizmden de muzdaripti.

Lyudmila Pavlichenko: kişisel keskin nişancı puanı - 309 düşman askerleri  ve subayları



10 Ekim 1974'te 58 yaşında felç geçirerek öldü ve Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'na gömüldü.

Yazım Buraya kadardı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Burada Lyudmila'nın Türkçe altyazılı konuşması var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yorumlar

Başarısını küçümsemek için söylemiyorum fakat 2. dünya savaşında 309 gibi sayılar o kadarda uçuk sayılar değildir.
Mesela en önemli kriter hangi cephelerde kaç kişi öldürmüş, hangi menzillerden atış sağlamış.
2. dünya savaşının o kaotik ortamını anlamanız için Kursk muharebesine göz atabilirsiniz.
Resmi kayıtlara geçmemiş binlerce leşi olan makineli tüfekçi askerlerle doludur 2. dünya savaşı.
Ayrıca her ne kadar keskin nişancı dense de 2. dünya savaşında ortalama piyade çatışmaları 200-300 maksimum 400 metrede olur.
 
Başarısını küçümsemek için söylemiyorum fakat 2. dünya savaşında 309 gibi sayılar o kadarda uçuk sayılar değildir.
Mesela en önemli kriter hangi cephelerde kaç kişi öldürmüş, hangi menzillerden atış sağlamış.
2. dünya savaşının o kaotik ortamını anlamanız için Kursk muharebesine göz atabilirsiniz.
Resmi kayıtlara geçmemiş binlerce leşi olan makineli tüfekçi askerlerle doludur 2. dünya savaşı.
Ayrıca her ne kadar keskin nişancı dense de 2. dünya savaşında ortalama piyade çatışmaları 200-300 maksimum 400 metrede olur.
Bu leşler kitle imha silahlarının kullanılmadığı muharebelerde teke tek şekilde alınmıştır. Yani tek düşmana tek mermi, o yüzden 1'e 309 gayet başarılı bir istatistik.
 
309 gayet fazla bir sayıdır. Bunların yanı sırada o yaşına kadar ölmemiş.
Keskin nişancı olmak hiç kolay bişey değil sırf düşman fark etmesin diye bulunması gereken konuma günler öncesinden gelip kendini fark ettirmeden pusmak ve bölge hakkında da çok detaylı analiz yapman gerekiyor. Hayatınde ne gibi zorluklar yaşamış ve üstesinden gelmiş bir kadın olarak.
Onun yaşadıklarını erkeklere yaptırsan bende dahil yani %5' ini görünce pes ederiz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Lemmy Kilmister
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
1.522
Yorumlar
3
Son güncelleme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Lemmy Kilmister adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı