Acer Aspire 6935 Oyunlarda Kasma Sorunu

Acer Aspire 6935 markalı bir dizüstü bilgisayarım var. Özellikleri şöyle: Intel Core 2 Duo 2.0 GHz, Nvidia GeForce 9600M GT Turbo Cache, 3 GB DDR3 RAM, 250GB HDD. 2 sorum olacak:

1. Son zamanlarda hemen hemen her oyunda bir süre sonra kasmaya başlıyor ama bekledikten sonra bu geçiyor ve tekrar kasıyor. Bu olay sürekli tekrarlıyor. Ayarları en düşüğe getirsem bile bu oluyor. Fişe takılı çalıştırıyorum. bunun sebebi ne olabilir?

2. Önemli olmadığını biliyorum ama ekran kartımın belleği 1791 MB ama sistem özelliklerinde "1791 MB bellek, 512 MB ayrılmış bellek" olarak gözüküyor. Bunun nedeni ne olabilir?

Öncelikle oyunlardaki yavaşlama sorunu ekran kartının veya işlemcinin ısınmasından kaynaklanıyor. Isınan bileşenler, tekrar serinlemek için çalışma frekanslarını düşürürler. Mesela 2 GHz'te çalışan bir işlemci, ısındığında 800 MHz'de çalışır ki daha az ısı oluşturulsun ve ahlihazırda oluşturulmuş ısı, fanlar tarafıından daha kolay dıraşı atılsın. Böylece işlemci 800 MHz'de bir süre yavaş çalıştıktan sonra ısı değerleri normale dönünce işlemci tekrar 2.0 GHz'e geri çıkar.

Hatta soğutma çok iyiyse, işlemci normal çalışma frekansı olan 2.0 GHz'in bile üstüne çıkarak 2.4 hatta 2.6 GHz gibi hızlarda çalışabilir. Zaten bu teknolojiye de Turbo Boost deniliyor. Eğer işlemci sıcaksa Tubo Boost devreye girmez...

Bu durumda yapman gereken dizüstü bilgisayarının fanlarını temizletmek. Garanti dahilinde bu işlem ücretsizdir.

Belek konusunda gelince. Ekran kartının belleği 1791 MB değil. O bellek, ekran kartının, gerek duyduğunda sistem belleğinden alacağı bellek miktarıyla kendi bellek miktarının toplanmasından oluşan bellek miktarıdır. Sistem belleğinden çalmak da ekran kartlarına performans kazandırmak bir kenara, performansı düşürdüğü için o değerin hiç bir önemi yoktur.

Ekran kartında 512 MB bellek var ve bu her şey için yeter de artar bile.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Burak Alkan
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
900
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Burak Alkan adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı