Ahmet Mesut Yılmaz kimdir?

Mesut Yılmaz, 90'ların karizmatik, tok sesli, yükselen yeni tip siyasetin öncü lideri. Özal'dan sonra öksüz kalan ANAP'ın yeni yüzü.

Ahmet Mesut Yılmaz 6 Kasım 1947 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Rize/Hemşinli'dir. Ortaöğretimini Avusturya'da yapmıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünden mezun olmuştur. 1991-1999 yılları arasında toplam 2 yıl 3 ay boyunca 3 kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştır. 1991-2002 yılları arasında ise Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Turgut Özal'ın sağlığında Anavatan Partisi içinde Bedrettin Dalan ile Turgut Özal arasındaki çatlakta Bedrettin Dalan tarafında duran Mesut Yılmaz yine de Turgut Özal'ı karşısına almadı. Özal'ın ölümünün ardından 1991'de Anavatan'ın yeni genel başkanı seçildi.

Artık ideolojiler yoktu. Cepheden siyaset yoktu. Radikal sol gibi radikal sağ da suyunu çekmişti. Solda Ecevit tek liderdi ama sağ kanatta sallantı ve rekabet büyüktü. Bir yanda Süleyman Demirel bir yanda Necmettin Erbakan bir yanda Mesut Yılmaz karşı karşıyaydı. Mesut Yılmaz etkileyici, stilistik bir konuşma tarzına sahipti ancak yaşının henüz siyaset arenasında genç sayılacak durumda olması onu ringin biraz daha bant dışına atıyordu. Yine de seçimlerden %36 ile 292 sandalye alarak 2. parti olarak çıkmayı başardı. Üstelik %19'da kalan Süleyman Demirel ve %7'de kalan Necmettin Erbakan'ı da geride bırakarak. Ecevit %8, Erdal İnönü ise %24 oy almıştı.

1995'te Çiller'le birlikte koalisyon hükümeti kuran Mesut Yılmaz, 1997'de Necmettin Erbakan'ın 28 Şubat süreciyle görevden alınmasından sonra Bülent Ecevit'le birlikte ANASOL-D hükümetini kurmakla görevlendirildi. Sağ kesim onu bu kararları uygulamak zorunda kaldığı için hep kötü andı.

Belki zamanından bir kuşak geriye hitap ettiğinden, belki gençliğinden, belki de ordu-hükümet-parti-koalisyon dörtlüsü arasında sıkıştığından yeterince ivme alamadı. Ama o siyasi hafızalarda artistik pozları, karizma siması, akıllı hamleleriyle kaldı.

resized_06ff8-021416c5mesutyilmaz13dekupe.jpg

Yorumlar

Zeki bir insandı ama kişisel çıkarları için. :D

Üstüne üstlük çiller hükümetinin mafya ve yolsuzluk ilişkilerine karşı o dönem mesut yılmaz işte biz aydınlığı getireceğiz karanlık yapılaşma çökecek tarzında güya beyaz atlı bir prens gibi gelmişti. Ama işin aslı öğrenildi ki yolsuzluğunun en alasını da mesut yılmaz ve ekibi yapmıştı. Macaristan da kumar borcu yüzünden burnu kırıldı. Yetmezmiş gibi de yüce divanda yargılanan ilk ve tek başbakan oldu. Çok komik değil mi? Evet günümüz siyasileri kadar komik.

Yazı için eline sağlık dostum. @388526
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
388526
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.092
Yorumlar
3
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
3,75 yıldız
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

388526 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı