Ak delik nedir? (kısaca)

Ak delik nedir?

Ak delikler, kara deliklerin yuttuğu materyalin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır, kara deliklerin nasıl muazzam bir kütle çekimi varsa, ak deliklerin de muazzam bir derecede itme gücü vardır. Ak deliklerin içine hiçbir şekilde bir şey giremez.

Bildiğimiz evrende ak delik var mı?

Yok, olamaz, olmayacaktır. Çünkü, kara delikler yuttuğu bilgiyi evrenin başka bir noktasına değil, kendi içine alır. Kara deliklerin etrafında dönen hale ise yıldızlardan, gezegenlerden ve diğer cisimlerden çalınan materyaldir. Yani, kara delikler yuttuğu bilgiyi başka bir konuma göndermez.

Teorik fizikçi stephen hawking, son makalesinde solucan deliklerin ve ak deliklerin var olamayacağını savunmuştur.

Yorumlar

Genel görelilik ve kuantum mekaniği, evrenin başlangıç anında ve karadelik tekilliğinde çalışmıyor, dolayısıyla entropi zamanla artar veya sabit kalır ilkesinin akdelikler tarafından ihlal ediliyor olması bu bakımdan çok büyük bir problem değil, çünkü karadelik tekilliğinin (eğer gerçek bir tekillikse) ne olduğunu ve doğasını henüz bilmiyoruz.
 
Ak deliklerin olabileceğine dair şeyler okumuştum. Bir karadeliğin yıldız doğurduğu kaydedilmişti geçen aylarda. Her şeyden emin olmamak lazım, kim bilir daha neler var şu güzelim evrende. :)
 
Arkasında ne olduğunu bilmeden yaptığımız bütün yorumlar ancak tahmin olur.

Dostum pek sanmıyorum çünkü karadeliklerin yuttuğu maddelerin başka bir yere boşaltmamasının sebebi, karadelik içine madde aldıkça genişliyor olması.Aynı bir insanın yemek yedikçe kilo alması gibi.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
388526
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
775
Yorumlar
9
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
4,00 yıldız

Genel kategorisindeki diğer girdiler

388526 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı