Microsoft Edge

Blog detayları

Giriş
Microsoft Edge, (Kod adı Project Spartan) Microsoft'un Windows 10 ile birlikte kullanıcılara sunmuş olduğu Internet Explorer'ın yerini alan bir web tarayıcısıdır. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Halefisi Internet Explorer'ın aksine Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir. 2 Ağustos 2016'da çıkan Windows 10 sürüm 1607'den itibaren eklenti desteği sunmaktadır.

Geliştirme
Aralık 2014'te, ZDNet için yazan teknoloji yazarı Mary Jo Foley, Microsoft'un Internet Explorer'dan farklı olarak Windows 10 için "Spartan" kod adlı yeni bir web tarayıcısı geliştirdiğini haber yaptı. Foley, Internet Explorer'ın uyumluluk sebeplerinden dolayı tutulacağını, ancak "Spartan"ın Internet Explorer'dan bağımsız olarak yeni bir ürün olduğunu ekledi.
Ocak 2015'in başlarında Microsoft'a yakın kaynaklar, "Spartan" ile alakalı daha detaylı bilgilere eriştiğini, ve "Spartan"ın Windows 10'un hem mobil hem de masaüstü versiyonlarında Internet Expolerer'ın yerini alacağını açıkladı. Microsoft bu konudaki ilk resmi açıklamasını 21 Ocak, 2015'te yaptı ve "Spartan" hakkında temel konuları açığa kavuşturdu. "Spartan" Internet Explorer'dan ayrı bir ürün olarak çıkacaktı ve yeni bir isim taşıyacaktı; yeni isim resmi olarak açıklanmasa da içinde "Microsoft" isminin geçeceği konuşuluyordu.

spartan-globe-05_story.jpg


"Spartan" ilk kez, 30 Mart 2015'te yayınlanan Windows 10 Technical Preivew Build 100049'un varsayılan tarayıcısı olarak herkese açık yapıldı.

"Spartan" tarafından kullanılan yeni motor, önceki Windows 10 yapılarında Internet Explorer 11'in parçası olarak mevcuttu ve Windows 10'un son sürümündeki tarayıcı tarafından da kullanıldı; daha sonraları Microsoft, Internet Explorer'ın Windows 10'dan kaldırılabileceğini açıkladı.

29 Nisan 2015'te, Build açılış konuşmasında Microsoft, "Spartan"ın resmî olarak Microsoft Edge olarak adlandırdığını duyurdu. Internet Explorer'den biraz daha değişik bir logo kullanan, Microsoft "E adlarından ayrılmadı, böylece mavi ‘e' üzerine tıklamaya alışkın olan kullanıcılar yeni tarayıcıyı nasıl başlatacaklarını bileceklerdi.

microsft-edge-2-gadgetsngaming.png


Özellikler
Microsoft Edge, Internet Explorer 11 ve Internet Explorer Mobile'nin yerine geçerek hem bilgisayarda hem de Windows 10'un mobil aygıt sürümlerinde varsayılan tarayıcı olarak hizmet edecektir. Orijinal Edge, EdgeHTML olarak da bilinen yeni bir yerleşim motoru kullanmaktadır; bu motor, "modern web ile birlikte çalışabilirlik için tasarlanmıştır. EdgeHTML motoru, Windows 10'larda varsayılan olarak kullanılacaktır. Microsoft ilk olarak, Edge'nin geriye dönük uyumluluk için eski MSHTML motorunu destekleyeceğini duyursa da, daha sonra 'güçlü geri bildirim' dolayısıyla Edge'nin yeni motora, Internet Explorer'in ise eski motora özel ev sahipliği yapacağını açıklayarak geri adım attı.

Microsoft Edge, Microsoft'un çevrimiçi platformları ile bütünleşmektedir: Sesli kontrol, arama işlevselliği ve adres çubuğundaki aramalarla ilişkili olarak kişiselleştirilmiş dinamik bilgiler sağlayacak olan Cortana dijital asistanıyla bütünleşmektedir. Kullanıcılar, web sayfalarına not alabilir ve bu notları OneDrive'ye depolayıp paylaşılabilirler. Aygıtlar arasındaki içeriği eşitleyecek "Okuma Listesi" işleviyle de bütünleşmekte ve sayfalardan biçimlendirmeyi kaldırarak okunabilirliği arttıracak bir "Okuma Modu" sağlayamaktadır.

Yenilenme
6 Aralık 2018'de Microsoft, Chromium'a dayalı (Google Chrome'un da kullandığı alt yapı) Edge'i yapma planını açıkladı. Microsoft, yeni Edge'in Windows 7, 8.1 ve 10'un yanı sıra "macOS gibi diğer platformlar" için de kullanılabilir olmasını istedi. Yeni tarayıcının ilk önizleme sürümü resmi olarak 8 Nisan 2019'da piyasaya sürüldü, ancak bir yapı iki hafta önce sızdırılmıştı. Microsoft, 17 Ağustos 2020 tarihinde, Orijinal Edge'nin 9 Mart 2021'den itibaren artık desteklenmeyeceğini ve insanlara Chromium tabanlı Edge'e geçmelerini önerdiklerini açıkladı.

Windows 10 sürüm 20H1, Chromium tabanlı Microsoft Edge'i içeren ilk Windows 10 derlemesidir.

Microsoft-Chromeu-Daha-Sik-Edge-Guncellemeleriyle-Eslestirecek.jpg
Geri
Yukarı