Windows 10

Windows-10-11.jpg
Windows 10 (kod adı Threshold; belgelerde geriye dönük olarak sürüm 1507 [İS Derlemesi 10240] olarak anılır), Windows 8.1 halefi ve 29 Temmuz 2015'te Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1 kullanıcıları için Windows 10'u Edinin uygulaması aracılığıyla 29 Temmuz 2016 tarihine kadar ücretsiz bir yükseltme olarak piyasaya sürülen Windows sürümüdür. Windows 8 ve Windows 8.1'in eleştirilen kullanıcı ara yüzüne yanıt olarak yapılan şikayetlerin ele alınması amaçlanmıştır. Büyük ölçüde olumlu eleştiriler aldı ve Windows 8'in aynı dönemde kazandığı pazar payını kolayca aştı. 2018 yılında ise Windows 7'yi geçerek en çok pazar payına ulaşan Windows sürümü oldu.

Çok eski belgeler bu sürüme Windows 8.2, Windows 9 veya Windows TH (Threshold) olarak atıfta bulunur. Doğrulanmamış bir söylentiye göre, "Windows 9" adı, bu dizeyle başlayan bir işletim sistemi adını Windows 9 serisine ait olarak yorumlayan bazı uygulamalar nedeniyle reddedildi. İsim değişikliğinin pazarlama potansiyelinden kaynaklanması daha olasıdır. Yeni Windows'un, Windows 9 ismi yerine Windows 10 olarak adlandırılmasının bir nedeni de geçmişte ki Windows 95 ve 98 sürümleriyle karışmasını önlemek içindir. Microsoft, 8 numaradan 10'a atlamayı, Windows 10'un Windows'un son büyük sürümü olarak önemini pekiştirdiğini açıkladı, ancak 24 Haziran 2021'de şirketin verdiği Windows 11 tanıtım konferansında ise Windows 10'un son büyük Windows sürümü olmasından vazgeçildi.

Windows Insider Program, şirketin beta test edicileriyle olan etkileşimini artıran ve yeni sürümleri önceki beta test girişimlerinden daha sık dağıtan bu sürümle tanıtıldı. Windows Insider programı ayrıca, aynı yapının üzerine uygulanan basit yamaların aksine, işletim sisteminin tam yeni yapılarını herkese açık olarak dağıtmak için Windows Update'in ilk defa kullanılmasıydı.

Microsoft, Windows 10'u, kurumsal ortamların kritik olmayan güncelleştirmeleri daha yavaş bir hızda alma veya beş yıllık temel destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik yamaları gibi kritik güncelleştirmeleri alacak uzun vadeli destek kilometre taşlarını kullanma yeteneği ile güçlendirilmiş, özellikleri ve işlevleri için sürekli güncelleştirmeler alacak bir "hizmet olarak işletim sistemi" olarak tanımlandı.

Windows 10, ilk sürümünde çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Eleştirmenler, Microsoft'un önceki Windows sürümlerine benzer olan masaüstü odaklı bir arayüz sağlama kararını övdü ancak Windows 10'un dokunmatik odaklı kullanıcı arayüzü modu, dokunmatik odaklı arayüz üzerindeki Windows 8'e göre eksiklikleri içerdiği için eleştirildi. Eleştirmenler ayrıca Windows 10'la birlikte gelen yazılımındaki Xbox Live entegrasyonu ve Cortana kişisel asistanının işlevselliği, DirectX 12 desteği ve eskiyen Internet Explorer'ın Microsoft Edge (Eski ismi Project Spartan) ile değiştirilmesindeki iyileştirmeleri de övdü. Bununla birlikte medya kuruluşları, zorunlu olarak güncelleme yüklenmesinin, gizlilik endişeleri başta olmak üzere işletim sistemi davranışlarındaki değişiklikler konusunda eleştirmiştir.

Windows 10.png


Windows 10'un ilk yapıları, NT 6.4 sürüm numarası ile geldi ancak 21 Ocak tanıtımı ile sürüm 10.0'a çıktı. Yine de kullanılan NT 6.4 olmasıyla birlikte bu değişim sadece görünüm olarak bir farklılık katar.

Destek süresi bakımından Windows 10'un temel desteği sürüm 20H1'den sonra sona erdi. Bu tarihten sonra çıkacak sürümler Windows 10'a büyük özellikler yerine hata düzeltmeleri, performans artışları gibi toplu güncellemelerin sunduğu yenilikleri özellik güncellemesi isminde yayınlanmasıdır.

Microsoft, Windows 10'un hizmet sonuna ulaşacağı tarihi 14 Ekim 2025 olarak ayarladı. Bu tarihten sonra Windows 10'un Home, Pro , Education ve Enterprise (Enterprise LTSC ve LTSB sürümleri hariç) artık güncelleme alamayacak.

Yorumlar

Çöp Windows 7 başlat menüsü var diye kullanmıyorum hem. Hemde sevmiyorum. Hem tasarımını sevmiyorum. Çok fazla kasıyor. Windows 10 arayüzü çok modern bir de. 11 Mac arüyüzü kullandığı için klasik menülerden ondan kullanıyorum hem.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
330
Yorumlar
2
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı