Buryatya Bayrağı

1659708457595.png

Buryatya Bayrağı​

Buryatya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı, yatay olarak düzenlenmiş üç renkli çizgiden oluşan dikdörtgen bir bayraktır. Üst kısım genişliğin dörtte ikisi olan mavi, ortadaki genişliğin dörtte biri olan beyaz ve alt bayrak genişliğinin dörtte biri olan sarıdır. Bayrağın mavi kısmının sol üst köşesinde, bayrağın direkten uzunluğunun dörtte biri kadar bir mesafede, aşağıdaki sırayla ay, güneş ve ocağın bir görüntüsü olan Buryatya'nın (soyombo) geleneksel sembolü sarı renkte tasvir edilmiştir: altta ayın hilali, üstünde güneşin çemberi ve üstlerinde üç alevden oluşan bir ocağın görüntüsü vardır. Bayrağın genişliğinin uzunluğuna oranı 1: 2'dir

Renklerin Sembolizmi​

Mavi renk, Buryatların ulusal rengidir, Buryatya halklarının tarihi köklerini ve kültürel bağlarını, ayrıca dokunulmazlığı ve sadakati somutlaştırır. "Huhe Munhe Tengari" ("Ebedi Mavi Gökyüzü") - Buryatlar arasında cennetin ve kaderin yüce tanrısının kişileştirilmesi. Beyaz renk, yüksek ahlaki ilkelerin, mutluluğun, huzurun, refahın, huzurun, birliğin ve bütünlüğün sembolüdür. Sarı (altın) renk manevi ilkeyi vurgular (Transbaikalia'daki Buryat inananları, sembolik rengi sarı, altın olan Gelug okulunun Tibet Budizm'ini iddia eder), sarı da merhametten, insan ve doğanın uyumundan, manevi mükemmellikten bahseder.

Soyombo Sembolü​

Soyombo sembolü (Moğolca: Соёмбо, ᠰᠣᠶᠤᠮᠪᠤ Sanskritçe: svayambhu'dan) 1686'da Zanabazar tarafından icat edilen Soyombo alfabesindeki özel bir karakterdir. "Soyombo" adı, Sanskritçe svayambhu "kendi yarattığı" kelimesinden türetilmiştir. Moğolistan bayrağı, Moğolistan arması ve diğer birçok resmi belgede bulunan Moğolistan'ın ulusal sembolü olarak hizmet eder.

Soyombo alfabesinde, bir metnin başlangıcını ve sonunu işaretlemek için Soyombo sembolünün iki varyasyonu kullanılır.

Soyombo, soyut ve geometrik sembollerin ve desenlerin sütun şeklinde düzenlemiş on ögesine sahiptir. Bunlar ateş, güneş, ay, iki üçgen, iki yatay dikdörtgen, Taijitu (Yin ile yang) ve iki dikey dikdörtgendir. Semboldeki ögelere aşağıdaki anlam verilmiştir (üstten):

  • Ateş, sonsuz büyüme, zenginlik ve başarının genel bir sembolüdür. Alevin üç dili geçmişi, bugünü ve geleceği temsil eder.
  • Güneş (●) ve ay, ebedi mavi gökyüzü olarak Moğol ulusunun ebediyen varlığını sembolize eder. Xiongnu'dan türetilen güneş, ay ve ateşin Moğol sembolü.
  • İki üçgen (▼) bir ok veya mızrağın ucunu ima eder. İç ve dış düşmanların yenilgisini ilan etmek için aşağıyı gösteriyorlar.
  • İki yatay dikdörtgen (--) yuvarlak şekle stabilite verir. Dikdörtgen şekil, Moğolistan halkının, toplumun veya altında olsun, dürüstlüğünü ve adaletini temsil eder.
  • Taijitu sembolü (☯), erkek ve kadının karşılıklı tamamlayıcısını gösterir. Uyanıklığı simgeleyen iki balık olarak yorumlanır, çünkü balıklar asla gözlerini kapatmaz.
  • İki dikey dikdörtgen (▮) bir kalenin duvarları olarak yorumlanabilir. Bir Moğol atasözüyle ilgili olarak birlik ve gücü temsil ederler: "İkinin dostluğu taş duvarlardan daha güçlüdür."
Soyombo sembolü, 1911'deki bağımsızlığından bu yana (1940-1945 yılları hariç) ulusal Moğolistan bayrağında yer almaktadır. 1911'den 1940'a kadar Moğolistan arması olarak görev yaptı ve 1992'de tekrar tasarıma dahil edildi. [[Moğolistan Silahlı Kuvvetleri| araçları, bir işaret olarak sembolü taşımaktadır.

Sembol, ülkenin her yerinde, özellikle Ulan Batur'ın dışındaki bir yamaçta görülür.

Buryatya'nın bayrağı ve arması ile Rusya'daki Agin-Buryat Okrugu ve İç Moğol Halk Partisi'nin bayrağı en üstteki unsurları (Alev, Güneş ve Ay) sergilemektedir.

Buryat soyombo üç elementten oluşur: ay, güneş ve ateş (aşağıdan yukarıya). Ateş ısı, yaşam, ışık, yeniden doğuş, refah, ocak demektir. O saflığın sembolü ve evin bekçisidir. İlk alev dili geçmişi, ortadaki dili – şimdiyi, üçüncü – gelecek nesilleri temsil eder. Alevler birlikte tarihin sürekliliğinden ve sürekliliğinden bahseder. Güneş, yaşamın kaynağı, canlılık, ışık, zenginlik, bolluk kavramı ile ilişkilidir. Moğol ve Türk halkları arasındaki aya ana yıldız olarak saygı duyuldu, bu halklar içinde bir kutsallık gördüler, çünkü Ay gecenin metresiydi.(mistress?)
  • Beğen
İfadeler: Strider0628

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
ArdaFRKN
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
834
Yorumlar
3
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

ArdaFRKN adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı