Cemal Paşa

424931-1648910269.jpg
425011-555272364.jpg
424961-1016671412.jpg


Mustafa Kemal’e yazdığı mektupta açıkça kendisini Enver Paşa’nın kötü mirasından kurtarmaya çalışacağını bildiren Cemal Paşa, Enver Paşa’nın Ruslara savaş ilan etmesinden kısa bir süre sonra kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü.

Enver Paşa’nın Ruslara karşı dağa çıkmasından kısa bir süre sonra Rus istihbaratı ÇEKA, Cemal Paşa’dan olayla bir ilgisi olmadığına dair beyanatta bulunmasını istedi.

İngilizlere karşı Rus desteğini kaybetmek istemeyen Cemal Paşa, bu isteği derhal yerine getirdi.

Cemal Paşanın ölümü aşırı şüpheli olmuştur. Bir rivayete göre ona suikast düzenleyen kişi bir ermeni olup defalarca denemesine rağmen vazgeçmiştir. Nedeni ise cemal paşanın gözlerinin içine bakamaması imiş. Bu yüzden onu arkasından vurmuş. :(

Cemal Paşa, günahı ve sevabıyla her daim tartışmaların odağında olan bir isimdi. Ermeniler onu 'müşfik bir Türk Vali' olarak hatırlarken, Araplar kendisini her daim 'zalim bir Türk yönetici' olarak istifade etmektedir.

Cemal Paşa, öldüğü son ana kadar tıpkı Enver Paşa gibi bir gün ülkesine dönme hayaliyle yaşadı; ama o da tıpkı Enver Paşa ve Talat Paşa gibi bir tabutun içerisinde vatanına dönebilecekti.
Yazar hakkında
Strider0628

Yorumlar

Hocam Josef Stalin ile ilgili yazdığım blog yazısı gibi uzun hiç tutmak istemiyorum, çünkü insanlar aşırı dolu yazı görünce sıkılabiliyorlar. Ama belki bu fikrimi ileriki zamanlar değiştirebilirim. Yorumunuz için teşekkür ederim. :)
Hocam önce böyle yüzeysel bilgi verin. Alt tarafına da detaylıca yazın. İsteyen okur. Bir de paragraflara ayırın. Göze daha hoş geliyor ve korkutucu gelmiyor.
 
Cemal Paşa'nın hayatının sadece bir dönümünü yazmışsınız, eğer biraz derinlere inerseniz Vatan'ı kurtarma uğruna ölen bir kahraman olduğunu görebilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Strider0628
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
2.427
Yorumlar
11
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Strider0628 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı