SAMP Bitiyor: Yeni Nesil Roleplay

Siz en çok hangi platformu beğeniyorsunuz?

  • MTA

    Oy: 38 32,2%
  • SAMP

    Oy: 30 25,4%
  • FiveM

    Oy: 17 14,4%
  • Rage MP

    Oy: 4 3,4%
  • altV

    Oy: 1 0,8%
  • Hiçbirini beğenmiyorum

    Oy: 8 6,8%
  • Roleplay yapmıyorum

    Oy: 20 16,9%

  • Oy verenlerin toplamı
    118
Bu konu hakkında bir yıl önce yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bir yılda çok şey değişti ve güncelleme yapma vakti geldi.

Not: Bu yazı tamamen roleplaye odaklanmakta ve freeroam gibi oyun modlarını göz ardı etmektedir.

SAMP Neden Bitti?
Oyuna yeni başlayan birisi SAMP'ın bitmediğini düşünebilir. Çünkü ona her şey taze gelir ve durumundan memnundur. Fakat daha eski oyuncular için bu geçerli değil. Aslıında başlığa yazdığım "yeni nesil roleplay", geçtiğimiz senelerde kapanan bir roleplay sunucusunun da ismi. Fakat SAMP artık yeni nesil değil.

SAMP'ın neden bittiğini anlamak için SAMP oyuncularını sınıflandırmak gerekir.

İlk sınıf "emektar" oyunculardır. Bunlar genelde 2005-2014 yılları arasında, Vendetta Roleplay, Istanbul Roleplay gibi sunucularda oynamaya başlayan insanlardır. Roleplay lore'dan çok eğlenceye odaklanır. Yani olay örgüsünün çoğu saçmadır ve gerçek hayatla alakası yoktur. Fakat bu dönemde nispeten küçük olan roleplay topluluğu daha fazla eğlenir. Bu insanların çoğu 2015-2016 civarında evlenmiş, iş bulmuş, FiveM gibi platformlara taşınmış veya küçük bir kısmı SAMP'a devam etmiştir. SAMP'a devam edenler genellikle yılların tecrübesini kullanarak sunucu sahibi oldu ya da yöneticilik yaptılar.

İkinci sınıf, benim de arasında bulunduğum, 2014-2018 yılları arasında rol yapmaya başlamış insanlardır. SAMP kitlesinin büyük çoğunluğu bu dönemde rol yapmaya başlamıştır. Bu dönemde aslında kitlenin çoğu role SAMP'tan değil, o dönemde zirve yapan MTA'dan (özellikle Inception Roleplay gibi sunuculardan) başladı. MTA, o dönemlerde kaliteden yoksundu fakat rol daha iyiydi. Örneğin tek bir oyun modu vardı: OwlGaming modu. Her sunucu aynı modu kullanır, üstüne birkaç tane basit sistem eklemeye çalışırdı. Fakat rolcüler daha kaliteliydi. SAMP'a yakın roller yapılıyordu. Bu durum daha sonra sesli roleplayın piyasaya gelmesiyle değişti.

Üçüncü sınıf olarak sınıflandırdığım ise 2018 ve COVID-19 salgınından sonra roleplayı keşfeden en yeni oyuncular. Bu kitlenin bir kısmı iyi rol yapabilmekle birlikte çoğunluğu sesli roleplay furyasında veya text roleplay sunucularda "troll roller" yapmaktadırlar. En yeni gelen oyuncular çok fazla lore'a alıştı. Roleplay birkaç sene öncesine kadar Amerikan hayatını bu kadar yakın (?) taklit edemiyordu. Her şeyi kafanıza göre yapıyordunuz. Artık insanlar araştırmaya, hatta Amerika'da yaşayan insanlarla konuşmaya falan başladılar.

Roleplay sunucusu için ABD'deki bir polis departmanının kıdemli bir memuruyla Facebook'tan röportaj yapanlar olduğunu hatırlıyorum. Hatta LAFD'ye (Los Angeles İtfaiyesi) roleplay ile ilgili çok fazla soru gitmiş. Kendi resmi Reddit sayfalarında söylüyorlar. Bu yüzden 2020 itibariyle artık detaycılık arttı. İnsanlar rol yerine detaylara takılmaya başladılar. Saatlerini verip araştırma yapan insanlar, karşıdakinin anlamayacağı spesifik terimler (Örneğin doktor rolü yapanlar tarafından tıp terimleri) kullanmaya başladı. Bu da roleplayde "duvara bakar gibi" rol yapmaya sebep oldu.

SAMP'ın Zirvesi ve MTA'da Sesli Roleplay'ın Başlangıcı
İngilizce konuşan topluluklar zaten zirvesini 2016-2017 gibi yaşayıp daha sonra batışa geçtiler. Şu an İngilizce olarak bir sunucu hariç text-roleplay sunucu yok. Bunun sebebi sistemsel farklardır. Avrupalı ve Amerikalılar daha iyi bilgisayarlara sahipler. Bu yüzden SAMP'ta durmak yerine GTA V'e geçiyor, orada roleplay yapıyorlar. SAMP'a Windows 7'den bağlanıp birçok FPS düzeltme moduyla ağaçları bile kaldırarak oynayanlar varken Türkçe roleplay topluluğunun daha geri olması oldukça normal. Bu yüzden Türk topluluğunun GTA V'e geçişi zorlaştı.

2019'da Seven Roleplay (Rage MP) oynarken en fazla 30 kişi vardı. Şimdi ise SAMP'ın yarısına yakını GTA V'e kaymış durumda. Yabancı sunucular geçişe 2017'de başladı ve 2019'da zaten hatrı sayılır miktarda oyuncuya sahiptiler.

Şimdi kabul edelim, GTA:SA çok eski bir oyun. Rockstar uzun zamandır güncellemiyor ve batmaya mahkum durumda. SAMP'ın geliştiricisi Kalcor 2018-2019 gibi geliştirmeyi bırakmıştı. Ondan ayrılanlar da OpenMP projesini duyurdular. Çok hypelandı fakat maalesef söndü. Bildiğim kadarıyla birkaç ay önce yayınlandı fakat kimse doğru düzgün kullanmadı bile.

Bununla birlikte MTA, daha uzun potansiyele sahip. Sistemsel avantajları ve global anti-hile sistemi sebebiyle (SAMP'ın en büyük dertlerinden birisi hilecilerdir) SAMP'tan çok daha fazla oyuncu çekiyor. Aslında SAMP kitlesinin MTA'da sunucu açması gerekirdi fakat SAMP kitlesi çok gelenekçi ve çoğu insan MTA'nın sistemsel olarak dezavantaj olduğunu düşünüyorlar. Örneğin SAMP neden MTA'dan daha fazla FPS verir? Çünkü SAMP'ta seçenekler sınırlıdır. MTA'daki bilinçsiz sunucular gidip optimizasyon yapmadan sistemler ve modlar yüklerler. SAMP'ta ise zaten sunucu taraflı mod yükleme avantajı (skin, obje hariç) çoğunlukla yoktur. Ki skin ve obje seçeneği de SAMP'a bayağı sonradan geldi.

MTA'da sesli roleplay şurada 2-3 sene önce çıktı. Aslında MTA'nın sunucu dosyalarında uzun süredir "voicechat" scripti var. Fakat bir sunucu bunu sonradan gördü ve bu imkanı kullanmak istedi. İnsanlar FiveM'da sesli roleplay yapabiliyorlar, peki neden sistemi yetmeyenler burada yapamasın? Script roleplaye uygun şekilde ayarlandıktan sonra (mesafe ayarı vb.) iki sunucuda kullanılmaya başlandı ve tüm sunucular bunun farkına vararak harıl harıl sesli roleplay sunucusu açmaya çalıştılar.

Binlerce TL dönen büyük MTA platformu, yüzbinlerce izlenmesi olan Youtuberları platforma getirdi ve reklam yaptırttı. Bu da halihazırda COVID-19 salgını ile birlikte bir patlamaya yol açtı. Okullar uzaktan, iş yok. Ne oldu, roleplay sunucuları aşırı derecede yükselişe geçti. Önceden MTA'ya gelenler sonra SAMP'a geçti fakat bu MTA'nın oyuncu sayısını azaltmadı.

Bu arada zamanla SAMP'taki roleplay sunucuları kapanmaya başladı. Örneğin geçtiğimiz gün, 100-200 arası anlık oyuncu popülasyonuna sahip olan 19 Roleplay kapanmıştı. Başka sunucular da açıldı ve kapandı. Fakat insanlar artık 2005 yılından kalma oyuna, bitmiş bir platforma emek vermeyi tercih etmiyorlar. GTA V daha cazip geliyor. Bu yüzden sunucular ve geliştiricileri GTA V projeleri için çalışmaya başladılar.

Önceki makalede altV ve Rage MP'nin performansı da karşılaştırılmıştı. Burada önemli mevzu şu ki, altV ve Rage MP bilgisayarda aynı anda yüklü olamıyor. Bu yüzden A sunucusu altV'da, B sunucusu ise Rage MP'da açılırsa bir oyuncu aynı anda iki sunucuda oynayamaz. Oynamak istese bile zor olur çünkü sürekli indirip yüklemesi gerekiyor. Bu yüzden tüm Türkçe text-roleplay sunucu projeleri altV için yapılıyor. (Rina Roleplay hariç)

GTA V'e Geçiş Başladı
Fazla uzatmak istemiyorum fakat GTA V'e geçiş neden başladı? En büyük sebebi Epic Games'in oyunu ücretsiz dağıtmasıdır. İnsanlar "Oyuna 200 TL verilir mi" gibi şeyler söylüyorlardı. Nitekim roleplay modları SAMP ve MTA'nın aksine GTA V'de orijinal oyun sahibi olmanız şartını koşuyordu. Bu yüzden Epic Games oyunu ücretsiz verene kadar çok fazla insan yönelmedi.

Ayrıca insanlar yavaş yavaş yeni bilgisayarlar almaya başladılar. Bu da SAMP'tan GTA V'e geçişi nispeten hızlandırdı. SAMP'taki asıl sunucuların geçmesinden önce yine SAMP kitlesinin hakim olduğu LSC ve Seven Roleplay, platformun tek yazılı roleplay sunucularıydı. Önceki yazıdan bu yana Seven Roleplay kapandı. Kapanma sebebi daha çok admin abuse ile alakalı. LSC Roleplay ise hala açık fakat yeni açılacak olan sunucular oyuncu kitlesini dağıtacak gibi duruyor.

Bu arada yabancı sunuculardaki duruma bakalım çünkü yabancı sunucular bizi doğrudan etkiliyor. Bu arada yabancı sunuculardan GTA:W Roleplay, 2017'den beri text-roleplayde zirveyi korumaya devam etti. LSRP'nin SAMP'ın kötü sistemsel dezavantajları nedeniyle oyuncu düşüşü yaşaması sonucunda kitle, zaten LSRP oyuncusu olan birisinin kurduğu olan GTA:W Roleplay'e geçti. GTA:W Roleplay, 2020'ye kadar anlık 700 ila 1.000 arası oyuncuyla zirveyi korumayı başardı. GTA V haritasında 1.000 aktif oyuncuyla rol yaptığınızı düşünürseniz ne kadar büyük bir sunucu olduğunu anlayabilirsiniz. 100.000'den fazla kayıtlı üyesi var.

Tabii bu sırada LSRP, 2019 civarından beri yaptığı GTA V roleplay sunucusunu duyurdu ve GTA:W Roleplay ile yarışa girdi. Fakat LSRP'de aksaklıklar oldu ve henüz açılamadı. Şu an hala tek yabancı text-roleplay sunucusu GTA:W. Fakat yeni sunucular da açılmayı bekliyor. Örneğin Liberty City Roleplay, GTA IV haritasını GTA V'e getirmeyi vaat ediyor. Yani oyuncular rol alanını Los Angeles'tan New York'a çektiler. GTA:W da kendisine Liberty City projesi açarak aynısını yapmaya karar verdi. GTA:W'nin kendi belirttiği amaç şu: Tek bir sunucuda 1.200 oyuncuya sahip olmak yerine oyuncuları iki sunucuda 600-600 olarak dağıtalım.

2019 civarında GTA:W için Türkiye versiyonu açılacaktı. GTA:W, İngilizce bilmeyen ve kendi dilinde oynamak isteyenler için ortaklaşa yabancı dilde sunucu açıyorlar. GTA:W'ın Fransızca, Balkan dilleri, Rusça vb. versiyonları var. Üstünde uzun süre çalışılsa da GTA:W'nın sahibi Türkiye projesinden vazgeçti.

Türk sunuculara dönüyoruz. SAMP sunucuları hızlı şekilde geçişe başladı. Örneğin 2020 civarında GTA V'te (Hata yaparak FiveM'a text-roleplay getirmeye çalışarak) sunucu projesi başlatan Vendetta Roleplay (Exile Roleplay adıyla) açıldıktan kısa süre sonra çok az bir oyuncu kitlesi çekerek kapandı. Daha sonra da SAMP sunucularını kapattılar.

Şu an SAMP'tan geçiş yapan, bilinen, Rina Roleplay, GOAT Roleplay, 19 Roleplay (İsmi belirsiz), Vice Roleplay, South:V vb. birçok sunucu var. Fakat GTA V'de oynayan çok fazla Türk oyuncusu yok. Bu sunucular birbirlerini çeşitli yollarla (klasik SAMP dramaları) elemezlerse oyuncu kitlesi büyük ölçüde bölünecek. Her sunucuda koskoca GTA V haritasında 50-60 kişi görebiliriz.

GTA VI ve Roleplay
Bildiğiniz üzere Rockstar Games, GTA VI'nın varlığını doğruladı. Bu da GTA VI'da roleplay yapabileceğimiz anlamına geliyor. Fakat burada birkaç sıkıntı var.

İlk sıkıntı, hemen rol yapamayacağımız. Rockstar kendisi roleplaye önem verip entegre edilmiş bir sistem kurmadıkça oyuncuların kendilerinin yazılım geliştirmesi ve roleplayın tam anlamıyla oturması oyun çıkışından sonra en az 2-3 sene sürecektir. Nitekim GTA V'de de öyle oldu. 2013'de çıkan oyunda roleplayın esintileri tam anlamıyla 2015-2016 civarında başladı.

İkinci sıkıntı, telif hakkı politikası. Örneğin FiveM kapatılmaya çalışılmıştı fakat büyük kamuoyu desteği (özellikle Twitch) olduğu için anlaşma yoluna gidildi. Bir benzeri modlama aracı olan OpenIV'a da oldu. Oyunun sahibi olduğu için, GTA'da modlama çok yaygın olmasına rağmen aslında oyunun sözleşmesi oyunda herhangi bir değişiklik yapılmasını yasaklıyor. Bu yüzden roleplay modlarında oynayan milyonlarca insanın kullanıcı sözleşmesini ihlal ettiği anlaşılabilir. Çok daha az popüler olan, GTA:SA, GTA:VC ve GTA 3 haritalarını GTA:SA'da birleştiren UG:MP modu da DMCA talebiyle kapatılmıştı. Popülerleşmeden sağlam engeller çıkarsa GTA'da roleplay, son noktasını GTA V'de koyabilir. Yine de GTA V'de roleplayın en az 7-8 sene devam edeceğini düşünüyorum.

Yorumlar

Vay be konuyu görünce duygulandım. Yıllar önce inanılmaz oynardım, başlatıp bitiremediğim büyük projelerde olmuştu. Vendetta,99,LSRP gibi sunucular da da bulunmuştum uzun süre efsane günlerdi yine olsa yine giderdim.
 
Oyunformu'nda Z group modunu falan paylaşmıştık. Şu oyun denk geldikçe hüzünleniyorum. Fakat rol değilde freeroam oynardım ben. Arkadaşın abisi aracılığı ile bulmuştum SAMP'ı. Şimdi bizim emek verdiğimiz bütün serverlar kapatılmış. Çooook üzücü.
 
GtaMulti'den geçen günlerde ban yedim bu konuları görmeyeceğim için mutluydum ama neden? SAMP bu ülkede asla olmadı ve olmayan bir şeyin bitip bitmediğini tartışıyoruz. Doğukan fişi çektiğinde SAMP Türkiye zaten bitiyor. SAMP VC-MP motoruyla hazırlanmıştı ve optimizasyon olarak rezaletti. Kalcor oyuna Anti-Cheat bile getiremiyordu bunu kendisi söylüyordu oyunu yapamıyoruz diyerek ve 2019'da zaten projeyi rafa kaldırdı ve geliştirmeyi bıraktı. Avrupa'da ls-rp ve bir kaç sunucu oyuncuları ağırlarken bunlarda kapandı fakat Arizona RP'nin sayamadığım kadar sunucusu var ve SAMP'ın top 10 sunucusunun ilk 5'ini Arizona RP'nin sunucuları oluşturuyor. Arizona RP ise Rus sunucuları ve SAMP Rusya, Güney Amerika dışında oynanan bir oyun değildi asla tam olarak var olmadı. SAMP Rockstar'dan bağımsız bir proje ve sadece üç beş modder bunu geliştirdi, piyasaya sürdü anlayacağınız bütçe dahilinde ellerinde neredeyse hiç bir şey yoktu.
 
MTA çökmedi ama RP kalitesi olarak birer çöp istediğin kadar hard RP'ye girin herkes mafya olmaya çalışıyor falan SA:MP'da daha fazla sosyal RP dönüyor MTA'nın hard RP'lerinde oynayacağıma rinada DM'lerle uğraşırım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Ascendency
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
2.852
Yorumlar
24
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Ascendency adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı